"Nükleer silah istemiyoruz"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran'ın nükleer programıyla ilgili, ''Uluslararası camianın da biz bu noktada katkılarını bekliyoruz. Yani yaptırımların iki de bir gündeme gelmesini, doğrusu bizler artık bu noktadan sonra doğru bulmuyoruz, çünkü atılmış bi

"Nükleer silah istemiyoruz"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran'ın nükleer programıyla ilgili, ''Uluslararası camianın da biz bu noktada katkılarını bekliyoruz. Yani yaptırımların iki de bir gündeme gelmesini, doğrusu bizler artık bu noktadan sonra doğru bulmuyoruz, çünkü atılmış bir adım var'' dedi.

 

Başbakan Erdoğan ve Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler.

 

Erdoğan, yarın da Rio de Janeiro'da Medeniyetler İttifakı'nın üçüncü zirvesini gerçekleştireceklerini belirtti. Lula da Silva'nın geçen yıl Türkiye'ye resmi ziyarette bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, ''Aslında ziyaret, yeni bir sürecin başlangıcı olmuştu. O ziyaretten sonra üst düzey ziyaretler hareketlendi. Gerek bakan arkadaşlarımın Brezilya ziyaretleri, muhataplarıyla yaptıkları görüşmeler, gerekse Brezilya'nın bazı bakanlarının ülkeme yapmış oldukları ziyaretler bu süreci hareketlendirmiş durumda'' dedi.

 

İki ülke iş adamlarının da karşılıklı ziyaretler gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Erdoğan, bir yıl kadar önce Türkiye'den Sao Paulo'ya uçuşların başladığını, bunun da turizmde de bir hareketlik yarattığını, 55 bin Brezilya'nın Türkiye'yi, 15 bin Türk'ün de Brezilya'yı ziyaret ettiğini kaydetti.

 

Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

''Bütün bunların yanında benim bu ziyaretim Brezilya'ya Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak ilk ziyaret. Bu bakımdan anlamlı bir adım ve bu da bana nasip olduğu için ayrıca bu konuda mutluyum. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan sadece birkaç yıl sonra 1927 yılında Brezilya ile bir dostluk anlaşması imzalanmış. Bölgedeki ilk temsilciliklerden birini de Türkiye Cumhuriyeti 1929 yılında Rio de Janeiro'da açmıştır. Bugün de Brezilya, hızlı gelişen ikili ilişkilerimiz ve benzer görüşlere sahip olduğumuz uluslararası meselelerdeki yakın iş birliğimizle birlikte Latin Amerika kıtasına açılmamızda merkezi bir konuma sahiptir.

 

Bildiğiniz gibi Brezilya ile siyasi anlamda iş birliğimiz, bunun yanında savunma sektöründe atmayı planladığımız iş birliğimiz, ekonomik ve ticari ilişkilerde attığımız adımlar, yakınlaşmamızın en güzel göstergeleri oluyor.''

 

-NÜKLEER TAKAS ANLAŞMASI-

Siyasi alanda özellikle son olarak İran nükleer programı ile ilgili attıkları adımın, ''gerçekten çok çok anlamlı bir adım'' olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

 

''Ve G-15 toplantısı sırasında Tahran'da bir araya gelerek uluslararası toplumu, uzun süredir meşgul eden İran nükleer programı ile ilgili önemli bir anlaşmaya imza attık. Ve bu imzadan sonra değerli dostum Sayın Lula ile şahsım, dünya liderlerini aradık, bunun yanında 26 ülkeye ayrıca mektup yazdım.

 

Çünkü uluslararası camianın buraya vereceği destek, dünya barışı açısından büyük bir önem arz ediyor. Ve bizler artık dünyada nükleer silahların yayılmasını istemiyoruz, tam aksine yayılmayı engellemek istiyoruz, önlenmesini istiyoruz. Bununla ilgili de Washington'da bir toplantı yapıldı. Eğer bunu engelleyeceksek, bu yayılmanın önüne geçeceksek, o zaman kararlı adımı atmamız gerekiyor. Olmayanların buna başlamaması, ama olanların bunu artık yavaş yavaş kendi topraklarından çıkarması önem arz ediyor. Bunu sürekli olarak ifade ettik.

 

Türkiye olarak bizler, bölgemizde kesinlikle nükleer silah istemiyoruz, İran'da da istemiyoruz. Ama İran'da istemezken bunun yanında diğer ülkelerde de böyle bir şeyin olmasını bölgemizde ısrarla istemiyoruz. Ve bu konuda bizler İran yönetimine defaatle bu düşüncelerimi ifade ettik. İran yönetimi de 'biz böyle bir şey düşünmüyoruz, sadece barışçıl amaçlarla biz bu yatırımı yapıyoruz' dediler. Ve kendileriyle de sonuç bildirgesinde bunu zaten teyit ettik. Ve orada bu kayıtlar düşülmüştür.''

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Dünya