Nükleer faaliyetimiz sürecek

İran'ın UAEK'deki Daimi Temsilcisi Ali Asker Sultaniye, resmi haber ajansı İRNA'ya yaptığı açıklamada, "UAEK'nın karar tasarısı, müzakerelerdeki olumlu havayı bozacak" dedi. "Bu karar tasarısı, siyasi amaçlar için, İran'ın bütün işbirliğine rağmen ele alı

Nükleer faaliyetimiz sürecek

İran'ın UAEK'deki Daimi Temsilcisi Ali Asker Sultaniye, resmi haber ajansı İRNA'ya yaptığı açıklamada, "UAEK'nın karar tasarısı, müzakerelerdeki olumlu havayı bozacak" dedi.

"Bu karar tasarısı, siyasi amaçlar için, İran'ın bütün işbirliğine rağmen ele alındı" ifadesini kullanan Sultaniye, "Kararın, nükleer enerji elde etme hakkımız üzerinde hiçbir etkisi olmayacak" diye konuştu.

"BM Güvenlik Konseyinin, yaptırımlar ve askeri saldırı da dahil tehditlerini içeren kararlarının bile İran'ı nükleer enerji elde etme hakkından vazgeçiremediğini" ifade eden Sultaniye, "Bizim açık mesajımız şudur: Bu karar tasarısının hiçbir etkisi olmayacak. Nükleer enerji faaliyetlerimiz bir saniye bile durmayacak" dedi.

Sultaniye, karar tasarısının oylamasında İran lehinde oy kullanan Malezya, Küba ve Venezuela ile çekimser oy kullanan Türkiye, Pakistan, Mısır, Afganistan, Güney Afrika ve Brezilya'ya teşekkür etti.

İranlı temsilci, "belli güçlerin tüm baskılarına rağmen karar tasarısının oy birliğiyle kabul edilmemesinin, söz konusu güçler için büyük bir yenilgi ve siyasi bir mesaj olduğunu" sözlerine ekledi.

UAEK Yönetim Kurulunun bugünkü toplantısında BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, İngiltere, Çin ve Fransa ile Almanya'dan oluşan "5 artı 1" ülkelerince hazırlanan karar tasarısı görüşülmüştü.

Yönetim Kurulundaki 35 ülkeden 34'ünün katıldığı oylamada karar tasarısı, 3 karşı ve 6 çekimser oya karşılık, 25 ülkenin lehte oyuyla kabul edilmişti.
Karar tasarısı, İran'dan Fordo tesislerindeki uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurmasını, yeni ve gizli tesis inşa planı olmadığını teyit etmesini talep ediyor.

İran, UAEK müfettişlerinin Fordo uranyum zenginleştirme tesislerinde iki kez denetlemede bulunmasını kabul etmiş, hazırlanan raporlarda "Endişelenecek bir şey yok" ifadesine yer verilmişti

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler