NATO zirvesine Türkiye'den 4 şart

Libya'ya Cumartesi günü başlayan hava ve deniz operasyonu üçüncü gününe girdi. Düzenlenen operasyonda Libya lideri Muammer Kaddafi yanlısı güçlere ağır hasar verildiği belirtilirken, can kayıpları eleştiri çekiyor. Başbakan Tayyip Erdoğan ise Mekke'de yap

NATO zirvesine Türkiye'den 4 şart

Libya'ya Cumartesi günü başlayan hava ve deniz operasyonu üçüncü gününe girdi. Düzenlenen operasyonda Libya lideri Muammer Kaddafi yanlısı güçlere ağır hasar verildiği belirtilirken, can kayıpları eleştiri çekiyor. Başbakan Tayyip Erdoğan ise Mekke'de yaptığı konuşmada, NATO, Libya konusunda devreye girecekse Türkiye'nin bazı şartları olduğunu belirtti.

Bugünün en önemli gündem maddesi ise Libya'nın dün akşam yürürlüğe soktuğu ateşkesin ne kadar kalıcı olacağı. Batılı devletlerin hem diplomatik görüşmeleri hem de askeri hazırlıkları devam ediyor.

İşte bugün sabahın erken saatlerinden bu yana yaşananlar:       

18.45 : El Cezire televizyonu Kaddafi güçlerinin bugün birkaç saat boyunca Libya'nın batısındaki Zintan kasabasını bombaladığını bildirdi.

18.40 : Fransız ordusundan bir sözcü, yarından itibaren Libya'daki operasyona bir Fransız uçak gemisinin de katılacağını söyledi. Sözcü Fransa'nın bugün Libya üzerinde 20 uçak konuşlandırdığını da belirtti. Savunma Bakanlığı ise Fransa'nın bugün içinde herhangi bir hava operasyonu gerçekleştirmediğini duyurdu.

18.10 : ABD'nin Libya'daki operasyonunun başındaki isim olan Afrika Komuta Birimi'nden General Carter Ham, Libya'daki askeri operasyonun amacının isyancılara hava desteği vermek değil sivilleri korumak olduğunu söyledi.

Ham, operasyonun misyonunun çok net olduğunu ve sürecin uzaması gibi bir endişenin söz konusu olmadığını belirtti. ABD'li komutan koalisyon uçaklarının Libya üzerindeki uçuş yasağını sağlamak için hamlelerini sürdürdüğünü söyledi. General hedeflerinin Libya ordusunun "tamamen yok edilmesi" olmadığını, sadece uluslararası kamuoyunun kararlarına karşı gelenleri hedef aldığını belirtti.

Kaddafi'nin koltuğunda kalmasının ideal bir durum olmayacağını ifade eden Ham, Libya liderinin doğrudan hedef alınmasının da misyonunun bir parçası olmadığını dile getirdi. Ham Kaddafi'nin yeri konusunda bir bilgi sahibi olmadığını da sözlerine ekledi. Ham Libya üzerindeki uçuşa kapalı alanın 1000 KM'ye kadar genişletilebileceğini, bunun da insani yardım çalışmalarını kolaylaştıracağını da vurguladı.

17.50 : Belçika Savunma Bakanı Pieter De Crem, bugün mecliste yaptığı açıklamada, Belçika'ya ait 4 F-16 jetinin Libya operasyonuna ilk kez aktif katılım gösterdiğini söyledi.

17.45 : Birleşik Arap Emirlikleri'nin Libya'da uygulanan uçuş yasağının uygulanması için uluslararası koalisyona savaş uçaklarıyla katkı yapacağı yönündeki haberler üzerine, Abu Dabi hükümetinden bugün yapılan açıklamada, ülkenin katkısının sadece insani yardım düzeyinde olacağı belirtildi.

17.35 : İngiltere Başbakanı David Cameron, koalisyon güçlerinin Libya'nın hava savunma kapasitesinin büyük bir kısmını etkisiz hale getirdiğini söyledi. Cameron, operasyonun Libya'da bir kıyımı önlediğini ifade etti.

17.30 : Libya'da isyancıların oluşturduğu Ulusal Konsey'in önde gelen isimlerinden Abed el Hafız Goga, Bingazi'de düzenlediği basın toplantısında, Konsey'in savaşın sonuna kadar Kaddafi'yle müzakere masasına oturmayacağını söyledi. Goga, "Kaddafi uluslararası alanda bir savaş suçlusu olarak aranıyor. Kendi halkına karşı yaptığı soykırım hareketlerinden dolayı yargılanacak" dedi.

17.20 : MOSKOVA'DA "HAÇLI" ÇATLAĞI

Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev, Putin'in birkaç saat önce yaptığı "Haçlı Seferi" benzetmesini eleştirdi. Medvedev, ülkesinin Libya'da herhangi bir askeri operasyonun parçası olmayacağını ancak barışgücü misyonlarına katılmaya hazır olduğunu bildirdi.

17.00 : ABD'nin Afrika Komuta Birimi Sözcüsü, müttefiklerin gece boyunca Libya'ya 10-12 tane kadar füze attığını söyledi.

16.55 : Reuters görgü tanıklarının ifadelerine dayanarak, Kaddafi yanlılarının, direnişçilerin kontrolündeki Misrata'da toplanan bir gruba ateş açtığını ve en az 9 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. İsyancıların sözcüsündan yapılan açıklamada ise can kaybı 11 olarak belirtildi.

16.40 : Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, NATO'nun "birkaç gün" içinde Libya'ya müdahale eden uluslararası koalisyonu desteklemeye hazır olduğunu söyledi. Juppe müttefiklerin harekatını bir "başarı" olarak nitelendirerek müdahalenin Bingazi halkını "bir kan banyosu"ndan kurtardığını söyledi. Juppe ayrıca Arap ülkelerinin Libya'ya müdahalenin NATO kontrolü altında olmasını istemediklerini de aktardı. Fransız Bakan, "Umuyorum Kaddafi rejimi baskılar altında içeriden yıkılacak" dedi.

16.35 : ABD'li bir yetkili, Kaddafi'nin Trablus'taki karargahına düzenlenen operasyonun ne derece etkili olduğunun henüz belirlenmediğini belirtti. Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey askeri yetkili, İngiliz güçlerinin düzenlediği füze atışlarının Kaddafi'nin şahsını değil askeri komuta kapasitesini hedef aldığını söyledi.

16.10 : ABD savaş gemileri ve uçakları Libya'yı bombalarken, Latin Amerika turunu sürdüren ABD Başkanı Barack Obama, Brezilya'dan ayrılmak için Rio de Janeiro havalimanına geldi. Dün gece Rio'nun meşhur Hz. İsa heykelini ziyaret eden Obama ailesi bol bol fotoğraf çektirdi.

16.05 : İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ülkesinin Libya'ya askeri müdahaleyi kınadığını söyledi. Hamaney, televizyonda yayınlanan konuşmasında Tahran'ın Sünni-Şii ayrımı gözetmeden "bütün bölgesel ayaklanmaları" desteklediğini söyledi.

16.00 : KRİTİK NATO ZİRVESİ İKİNCİ GÜNÜNDE

Dün, üye 28 ülkenin büyükelçilerinin katılımıyla gerçekleştirilen ve sonuçsuz sona eren NATO Atlantik Konseyi toplantısı bugün yeniden başladı. Zirvenin saat 19.00'da bir ara vermesi, 21.00'de yeniden başlaması bekleniyor. Dünkü zirveye Türkiye'nin itirazları damga vurmuş, Ankara, NATO'nun Libya konusunda operasyonel planlamasını gözden geçirmesini istemişti.

15.45 : Fransa hükümet sözcüsü François Baroin, Kaddafi'nin Libya'ya düzenlenen uluslararası operasyona katılan ülkeleri tehdit etmesinin güvenlik alarmının seviyesini yükseltmek için bir sebep olmadığını söyledi. Canal+ televizyonuna konuşan Baroin, "Bugün zaten kapsamlı olan güvenlik önlemlerini daha da artırmanın gereği yok" dedi.

15.35 : AFP'ye konuşan bir diplomat, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bugün Libya gündemiyle kapalı kapılar ardında bir araya gelmesinin beklendiğini söyledi.

15.20 : İtalya ordusu sözcüsü Mauro Gabetta, İtalyan savaş uçaklarının Kaddafi güçlerine düzenlenen hava operasyonuna katıldığını açıkladı. Gabetta, "Operasyonun amacı düşmanın savunma sistemlerinin kontrol alrına alınmasıydı ve operasyon başarılı oldu" dedi.

14.40 : Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu, Libya'ya düzenlenen askeri operasyon konusunda Güvenlik Konseyi'nin kararına saygı duyduklarını belirterek, "Ancak biz Romanya olarak şu anda bir yorum yapacak durumda değiliz. NATO üyesi olduğmuz için NATO'nun kararını bekliyoruz" dedi.

14.00 : Başbakan Tayyip Erdoğan'ın bugün içinde ABD Başkanı Barack Obama ile bir telefon görüşmesi yapacağı bildirildi. Öte yandan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da yaptığı açıklamada, "Libya'nın yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.

13.55 : Bingazi'de bulunan isyancıların lideri uluslararası koalisyon güçlerinin hava operasyonlarına destek verirken, karadan müdahaleye karşı olduklarını söyledi. Sözcü amaçlarıın hala Trablus'u ele geçirmek olduğunu belirtti.

13.50 : Rusya Başbakanı Vladimir Putin Birleşmiş Milletler'in Libya kararını Ortaçağ'daki Haçlı Seferi çağrılarına benzetti. Bir başka ülkenin içişlerine karışmanın ABD dış politikasında bir eğilim haline geldiğini belirten Putin, Libya'daki gelişmelerin Rusya'nın savunma kapasitesini artırması gerektiğinin işareti olduğunu söyledi.

13.45 : Libyalı isyancıların temsilcilerinin Fransa Dışişleri Bakanlığı'nda bir toplantı yaptığı açıklandı. Bakanlık sözcüsünün açıklamasını AFP duyurdu. Bakanlık sözcüsü yaptığı açıklamada "Ulusal Geçiş Konseyi'ni meşru siyasi muhatap olarak görüyoruz" dedi.

13.25 : TÜRKİYE ARAYA GİRDİ, GAZETECİLER KURTULDU

Libya'da gözaltında bulunan dört New York Times muhabirinin bugün Türkiye'nin aracılığıyla serbest bırakıldığı açıklandı. Haberi Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan Twitter sayfasından duyurdu.

12.45 : Fransa jetleri Libya üzerindeki uçuşlarına yeniden başladı. Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü albay Thierry Burkhard, Fransız uçaklarının gece boyunca ara verdikleri uçuşlarına bugün sabah saatlerinden itibaren sürdürdüklerini duyurdu.

12.30 : Hindistan, Libya üzerine düzenlenen hava saldırılarının durdurulmasını istedi. Dışişleri Bakanı S.M. Krishna, operasyonun "masum sivillere, ülkedeki yabancılara ve diplomatik misyonlara" daha fazla zarar gelmesine yol açacağını söyledi.

12.10 : Dün sabah saatlerinde kaybolduğu bildirilen, daha sonra ise 11 kişilik mürettebatı ve bazı Libyalı askeri yetkililerle birlikte Trablus Limanı'ndan ayrıldığı duyurulan İtalyan gemisinin akıbetinin bilinmediği açıklandı. İtalya Savunma Bakanı Ignazio La Russa, "Gemi doğuya ileriyor ancak zikzaklar çiziyor. Dahası güvertede silahlı Libya askerleri var" dedi.

11.45 : Irak hükümet sözcüsü Ali el Debbağ, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada "Libya halkının korunması için gösterilen uluslararası çabayı desteklediklerini" söyledi. Irak'ın en etkili siyasi figürlerinden biri olan Şii din adamı Mukteda el Sadr ise saldırıyı kınarayarak Batılı ülkelerin sivil kayıplardan kaçınması gerektiğini söyledi.

11.40 : Misrata'da bulunan isyancıların lideri, Kaddafi yanlısı güçlerin dün şehirde 7 kişiyi öldürdüğünü söyledi. Lider, Kaddafi yanlılarının başka şehirlerden Misrata'ya insan getirerek, canlı kalkan oluşturduğunu belirtti. Şehir sakinlerinden biri, Reuters'a sivil giyimli silahlı Kaddafi askerlerinin şehrin merkezinde dolaştığını ve Kaddafi yanlısı güçlerin hala şehrin etrafını kontrol altında tuttuğunu belirtti.

11.30 : ERDOĞAN'DAN NATO'YA 4 ŞART

Başbakan Tayyip Erdoğan Mekke'de yaptığı konuşmada, NATO, Libya konusunda devreye girecekse Türkiye'nin bazı şartları olduğunu belirtti. Erdoğan, “NATO, Libya'nın Libya'lılara ait olduğunu tespit ve tescil için oraya girmelidir. Yer altı kaynaklarının, zenginliklerinin birilerine dağıtımı için değil. Libyalı kardeşlerimiz, güçlü, istikrarlı, huzurlu bir geleceği inşa etmek için her türlü imkana sahipler. Libya halkına bu fırsat tanınmalı,  operasyon işgale dönüşmeden, Libyalıların kendi kararlarını vermeleri için fırsat tesis edilmelidir” dedi.

11.23 : BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kahire'de Arap Birliği'ni ziyaret ettikten sonra, bina önünde gösteri yapan öfkeli Muammer Kaddafi taraftarlarının saldırısına uğradı.

11.11 : Düzenlenen hava saldırılarında ağır yara alan Kaddafi güçlerinin, isyancıların kalesi Bingazi'de yaklaşık 100 kilometre geri çekildiği bildirildi.

10.47: Reuters'a konuşan isyancılar, koalisyon güçlerinin dün geceden bu yana Ecdebiye'deki Kaddafi güçlerine yönelik hava saldırısı düzenlediğini bildirildi.

10.30 : GÖNÜL'DEN FRANSA'YA ELEŞTİRİ

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Birleşmiş Milletler'in (BM) Libya'ya yönelik kuvvet kullanma kararına ilişkin, “Bu faaliyette Fransa'nın çok önde olmasını bizim anlamamız pek mümkün görünmüyor. BM'nin kararının icracısı gibi olmasını anlamakta güçlük çekiyoruz” dedi.

09.45 : Körfez ülkeleri İranın ve diğer yabancı ülkelerin içişlerine müdahalelerine karşı çıkarken Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin "güvenlik ve emniyet" için Libya'ya düzenlenen askeri operasyonlara katıldığını söyledi.

09.20 : Fransa hükümetinin sözcüsü François Baroin, operasyonda sivil ölümleri hakkında Fransız komutasının bilgi sahibi olmadığını söyledi. Libya hükümeti, koalisyon güçlerinin ülkeye düzenlediği hava harekatında 64 sivilin öldüğünü bildirmişti.

09.00 : Pentagon yetkilileri, koalisyon güçlerinin Kaddafi'ye bağlı güçlerin elindeki askeri malzemelere ağır hasar verdiğini ve Kaddafi'nin izole edilmesi konusunda başarı sağlandığını bildirdi. ABD, operasyonunun komutasını başka ülkelere devretme çalışmalarının başladığını da duyurdu.

08.00 : Uluslararası ajanslar, Kaddafi'nin Libya devlet televizyonuna telefonla bağlanarak, Bingazi'yi vermeyeceğini söylediğini ve "uzun bir savaşa" hazırlıklı olunması gerektiği çağrısı yaptığını bildirdi.

05.05 : ABD Genelkurmay Başkanı Mike Mullen, operasyonun amacının sivilleri Gaddafi yanlısı güçlerin uyguladığı şiddete karşı korumak olduğunu söyledi. Ancak Mullen, askeri operasyonun ne boyutta olacağı ve ne kadar süreceğinin henüz netleşmediğini de sözlerine ekledi.

03.00 : Koalisyon güçlerinin başkent Trablus'ta düzenlediği operasyonda Kaddafi'nin karargahının bulunduğu komplekse de bomba isabet etti. Üç katlı komuta merkezi harabeye dönerken, olay anında Kaddafi'nin nerede olduğunun bilinmediği ifade edildi. Libyalı yetkililer, oluşan hasarı göstermek amacıyla yabancı gazetecileri hasar gören binaya alarak, bu bombardımanda sivillerin de zarar görmüş olabileceğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya