Muhalifler İran’da da direnişte

İranlı muhalifler, 2009’daki tartışmalı seçimin ardından yaşanan şiddet olaylarından sonra ilk kez, hükümetin izin vermemesine rağmen dün Mısır ve Tunus’taki halk ayaklanmalarını desteklemek üzere sokağa indi. EL ARABİYA: 1 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜMeydanlara yürüye

Muhalifler İran’da da direnişte

İranlı muhalifler, 2009’daki tartışmalı seçimin ardından yaşanan şiddet olaylarından sonra ilk kez, hükümetin izin vermemesine rağmen dün Mısır ve Tunus’taki halk ayaklanmalarını desteklemek üzere sokağa indi.

 

EL ARABİYA: 1 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

Meydanlara yürüyen protestocular “diktatöre ölüm sloganları” attı. Gösterilerde polisle protestocular arasında çatışma çıktı, protestocular göz yaşartıcı gaz ve paintball mermileri ile dağıtıldı. Muhalefetin internet sitelerinde yaşananları aktaran görgü tanıkları onlarca kişinin tutuklandığını bildirdi. El Arabiya’nın bir tanığa dayandırdığı haberinde de Tahran’da bir protestocunun öldürüldüğü iddia edildi. Gösterilerin, 2009’dan bu yana caddelere çıkmayan muhaliflerin gücü konusunda bir test niteliği taşıdığı belirtiliyor.

 

MUHALİFLER GÜL’Ü DE ÇAĞIRDI

Muhalif Yeşil Hareket’in lideri Mir Hüseyin Musavi’nin ise yürüyüşe katılması güvenlik güçlerince  engellendi. İran polisi, Musavi ve karısı Zehra’nın meydana inmesini önlemek için evine giden yolları kapattı ve telefon hattını kesti. Musavi’nin baş danışmanı Ardeshir Amir Arjomand İran hakkında video haberler yayınlayan muhalif internet sitesi “lenziran.com”dan dün İran’a giden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e protestolara katılmaya çağırdı. Tahran’da basın açıklaması yapan Gül ise Orta Doğu hükümetlerine halklarının gerçekçi taleplerini dinleme çağrısında bulundu.

 

GÜL’E MEKTUP VAR

Türkiye’de yaşayan 14 İranlı öğrenci dün ülkelerini ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e mektup yazarak hapisanedeki öğrencilere yardım etmesini istedi.

Öğrencilerin Milliyet’e gönderdiği mektupta şu ifadeler yer aldı; “Siz Türkiye’nin en büyük makamısınız. İran meseleleri hakkında bilgileriniz var. Biz hapishanelerdeki İranlı öğrencileri özlüyoruz. T.C Cumhurbaşkanı sizin İran devletiyle geniş ve derin irtibatlarınız var. Türkiye devleti demokratik dallarını yükseltmek için çok çalışmıştır. Bu bölgede ve uluslararası alanda önemli olmuştur. Türkiye devletinin İran halkına geniş haklar vermesi ve dikkat etmesi gerekmektedir. İran devleti insan haklarına önem vermiyor. Bu yuzden mektuba imza atan eski öğrenciler biz sizden istiyoruz ki İran Devleti bizi özgür ve serbest bıraksın. Öğrencileri, siyasetçileri ve yaşlıları hapisden çıkarsınlar”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Dünya