''MİNARE'' referandumu bugün

İsviçre halkı, yeni minare yapımına yasak getirilip getirilmeyeceğine karar vermek amacıyla düzenlenen referandumda bugün sandık başında.Referandumun gündeme gelmesine öncülük eden sağ kanat İsviçre Halk Partisi, önceki yıllarda da göçmenlere karşı kampan

''MİNARE'' referandumu bugün

İsviçre halkı, yeni minare yapımına yasak getirilip getirilmeyeceğine karar vermek amacıyla düzenlenen referandumda bugün sandık başında.

Referandumun gündeme gelmesine öncülük eden sağ kanat İsviçre Halk Partisi, önceki yıllarda da göçmenlere karşı kampanyalarıyla dikkati çekiyordu.

Referandumun yapılıyor olması, bu partinin minarelere karşı tezlerine desteğini artırdığının bir işareti olarak görülürken, yasağa "evet" kararının çıkmasının yine de kuşkulu olduğu belirtiliyor. Kamuoyu yoklamaları, yasağa "hayır" diyenlerin oranının biraz daha ağırlıklı olduğunu göstermişti. Referandum sonuçlarının bugün TSİ 18.00'den itibaren alınması bekleniyor.

Kabine, yasağa şiddetle karşı olduğunu açıklamıştı. İş çevreleri de, yasak halinde, zengin Müslümanların ekonomik protestolarıyla karşılaşmaktan kaygı duyuyor. İsviçre bankalarına para yatıran, bu ülkenin lüks mallarını satın alan ve tatil yörelerine gelen zengin Müslümanların protestolarının, ülke ekonomisi için felaket olacağı uyarısı yapılıyor.

Bazı yerel yetkililer ve insan hakları kuruluşları da referandum kampanyasında rencide edici pankartlar kullanılmasını kınadı.

Nüfusu 7,5 milyon olan İsviçre'de, Müslümanlar yüzde 6'lık bir kesimi oluşturuyor. Müslüman nüfusun çoğunluğunu, savaş sırasında eski Yugoslavya topraklarından kaçanlar oluşturuyor.

Cenevre'deki merkez camisi bu ay içerisinde çeşitli saldırılara uğradı. Cami çevresinden geçen bir araçtan hoparlörle ezan taklidi yapılmış, caminin mozaikleri atılan taşlarla tahrip edilmiş, geçen hafta da cami girişine pembe boya atılmıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler