Mars aracı arızalandı

170 milyon dolarlık Phobos-Grunt aracı fırlatıldıktan sonra, aracı Mars istikametinde doğru güzergaha sokması gereken motorlar çalışmadı.Muhabirler, bu başarısızlığın projenin terkedilmesine yol açabileceğini söylüyor.İnsansız Phobos-Grunt aracı, Mars'ın

Mars aracı arızalandı

170 milyon dolarlık Phobos-Grunt aracı fırlatıldıktan sonra, aracı Mars istikametinde doğru güzergaha sokması gereken motorlar çalışmadı.

Muhabirler, bu başarısızlığın projenin terkedilmesine yol açabileceğini söylüyor.

İnsansız Phobos-Grunt aracı, Mars'ın iki uydusundan birine iniş yapmak için tasarlanmıştı.

Bu uydulardan büyüğü olan Phobos'a inmesi planlanan araç, Mars gezegenini uydusundan görüntüleyecek ve bulunduğu yerden toprak numuneleri alacaktı.

Aracın ilk aşamada Zenit-2 roketleriyle fırlatılışında bir sorun çıkmadı, fakat bunun ardından kendi roketlerini çalıştırması gerektiğinde sorun çıktı.

Phobos-Grunt, şu an Mars istikametinde ilerleyeceğine, dünyanın yörüngesi etrafında dönüyor.

Rus uzay araştırmaları merkezi Roscosmos yetkilileri, aracın bilgisayarlarını yeniden programlayıp roketleri ateşlemek için önlerinde yaklaşık üç günleri olduğunu söylüyor.

 

Üç günden sonra pilleri öleceği için Phobos-Grunt'ın Mars'a gönderilme olasılığı tamamen ortadan kalkmış olacak.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler