Libya'ya askeri müdahale başlıyor

[PAGE]Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Libya halkının korunması için “askeri müdahale de dahil gerekli tüm önlemlerin alınması” kararını onayladı. Fransa, bu ülkeye yönelik operasyonun birkaç saat içinde başlayacağını duyururken, Libya lideri Ka

Libya'ya askeri müdahale başlıyor

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Libya halkının korunması için “askeri müdahale de dahil gerekli tüm önlemlerin alınması” kararını onayladı. Fransa, bu ülkeye yönelik operasyonun birkaç saat içinde başlayacağını duyururken, Libya lideri Kaddafi, alınan tarihi BM kararına meydan okudu.

 

Fransa hükümet sözcüsü François Baroin, Libya'ya yönelik ilk hava harekatının birkaç saat içinde düzenleneceğini ve Fransa'nın bu harekatta yer alacağını belirtti.

RTL radyosuna konuşan Baroin, amaçlarının "Libya halkının özgürlüğüne ulaşmasına yardımcı olmak, kısaca Kaddafi rejiminini devirmek olduğunu" ifade etti.

İsyancıların kalesi Bingazi’ye ilerlemekte olan Kaddafi güçlerini durdurmak için yapılacak ilk operasyonda, insansız hava araçlarının kullanılabileceği belirtilmişti.

Ayrıca, Libya’ya ilk hava harekâtının Katar veya Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi bir Arap ülkesinden gelebileceği de ifade edildi.

 

TÜRKİYE'DEN İLK TEPKİ

Alınan BM kararının ardından Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, "Libya'daki feğişim taleplerinin karşılanması ve ateşkes sağlanması" gerektiği belirtildi.

 

Televizyon kanallarının bildirdiğine göre, yapılan açıklamada, "Yabancı müdahaleye karşı olduğumuzu belirtmiştik" ifadesi kullanıldı.

 

ABD PAZAR VEYA PAZARTESİ DİYOR

ABD Başkanı Barack Obama ise Libya’ya müdahale için Amerikan askeri güçlerinin kullanılmasını henüz onaylamadı. ABD Kongresi’nde kapalı kapılar ardında yapılan görüşmenin ardından bilgi veren yetkililer, Libya hava kuvvetlerini hedef alan operasyonun Pazar veya Pazartesi başlayabileceğini, bu kapsamda bombardıman ve gözetleme uçaklarının kullanılacağını belirtti.

 

Dahası, Obama, İngiltere Başbakanı David Cameron ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy arasında konuyla ilgili üçlü telefon görüşmesi yapıldığı bildirildi.

 

BM’nin kararının ardından, Norveç de Libya’ya yapılacak olası askeri müdahalelerde yer almak istediğini açıkladı.

 

KADDAFİ: YOLCU UÇAKLARINI HEDEF ALIRIZ

Kaddafi, Libya’ya karşı yabancı güçlerin operasyon düzenlemesi halinde, Akdeniz üzerinde seyreden yolcu uçaklarına karşı misillemeler yapma tehdidi savurdu. Kaddafi, dışarıdan gelecek her türlü müdahalenin Akdeniz’deki tüm hava ve deniz trafiğini hedef haline getireceğini ifade etti.

 

Bununla birlikte, BM’den müdahale kararının çıktığı saatlerde, Kaddafi güçleri Bingazi’ye operasyon başlattı. Kent, top ateşi ve savaş uçaklarının bombardımanına maruz kalırken, gökyüzü uçaksavar ateşiyle aydınlandı. Aynı dakikalarda, halk BM’den çıkan kararı kutlamak için sokaklara döküldü.

 

Perşembe günü Bingazi’yi almak için saldırı düzenlemelerine gerek kalmayacağını öne süren Kaddafi, bu sözünden de dönerek, “Bingazi’deki hainlerin gözlerinin yaşına bakılmayacak” dedi.

 

SEYFÜLİSLAM: KORKMUYORUZ

Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam, BM'nin aldığı kararlardan "korkmadıklarını" belirtti.

 

ABC News kanalına konuşan Seyfülislam, "Biz ülkemizdeyiz ve halkımızın yanındayız. Korkmuyoruz... Korkmayacağız. Libya'yı bombalayacak ve Libyalıları öldürecekseniz, insanlara yardım etmiş olmazsınız. Ülkemizi yok ediyorsunuz. Kimse bu müdahaleden memnun değil" dedi.

 

BEŞ ÜLKE ÇEKİMSER KALDI

Perşembe günü yapılan oturumda, BM Güvenlik Konseyi üyeleri Rusya, Hindistan, Brezilya, Çin ve Almanya konuyla ilgili kaygılarını dile getirerek, çekimser oy kullandı. Güvenlik Konseyi, sıfıra karşı 10 oyla, Libya lideri Muammer Kaddafi’nin birliklerini durdurmak için havadan ve karadan müdahale yapılması kararı aldı.

 

MİSRATA SALDIRI ALTINDA

Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı  güçlerin, Misrata'ya tank ve toplarla ateş altına aldığını belirtti.

Görgü tanıkları, Kaddafi'ye ait birliklerin Misrata'ya üç koldan saldırdığını ancak henüza kente giremediklerini belirtti.

İsyancıların Libya'nın batısında ellerinde bulunan tek kent olan Misrata, başkent Trablus'un 200 kilometre doğusunda bulunuyor

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya