Libya'dan Türk müteahhitlere şok

 Libya, hak edişlerin yarısını almayı kabul edenlerin işbaşı yapabileceğini bildirdi. Türkiye soruna yeni çözüm arıyor Savaş öncesi Libya’da 400’e yakın proje üstlenen 139 Türk müteahhitlik firmasının 1,6 milyar dolarlık hak ediş alacağında yeni pürüz çık

Libya'dan Türk müteahhitlere şok

 

Libya, hak edişlerin yarısını almayı kabul edenlerin işbaşı yapabileceğini bildirdi. Türkiye soruna yeni çözüm arıyor
 
Savaş öncesi Libya’da 400’e yakın proje üstlenen 139 Türk müteahhitlik firmasının 1,6 milyar dolarlık hak ediş alacağında yeni pürüz çıktı.
 
İmzalar atılamıyor
 
Müteahhitlerin sorunlarını çözmek amacıyla Libya ile Türkiye ekonomi bakanlıkları arasında imzalanması planlanan “Müteahhitlik ve Müşavirlik Alanında Mutabakat Zaptıî, Libya’nın tutumu nedeniyle imzalanamıyor. Libya, müteahhitlerin toplam 1 milyar 611 milyon doları bulan hak edişleri için Türkiye’ye mutabakat zaptı önerisi sundu.
 
Libya, tek taraflı hazırladığı taslakta, kendi mevzuatı uyarınca onay sürecini tamamlayan hak edişlerin ödeneceğini, hak edişi alan işletmelerin ise yeniden işe başlayabileceğini belirtti. Ancak Libya, hak edişlerin tamamını değil yüzde 50’sini ödemeyi vaat etti.
 
Çok riskli bir öneri
 
Öneriyi inceleyen Türkiye, özellikle makine ekipman kaybının çok yüksek olduğu altyapı gibi projelerde yüzde 50’lik ödemenin anlam ifade etmeyeceği tespitinde bulundu.
Türkiye ayrıca, kalan yüzde 50’lik ödemede sürenin belirsiz olması, 'meşru nedenler' ifadesinin neyi kapsadığının açıkça ifade edilmemesi,  ödeme planına tabi olmak istemeyen firmaların geleceğinin ne olacağı gibi konuların ciddi risk içerdiğini bildirip, taslak zaptı iade etti.
 
'Objektif hazırladık'
 
Türkiye’nin itirazlarını değerlendiren Libya’dan yeni bir öneri beklendi. Ancak Libya, yeni öneri getirmedi, sunmuş olduğu mutabakat zaptı taslağının objektif bir şekilde hazırlandığını belirterek bir kez daha değerlendirilmesini Türkiye’den talep etti. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise anlaşmazlığın çözümü için yeni girişimlere başladı.
 
'Teminatımız dondurulsun'
 
Müzakerelerin uzamasından endişe eden müteahhitler, Libya makamlarına verilmiş olan yaklaşık 1,5 milyar dolarlık teminat mektuplarının nakde çevrilme riski olduğunu bildirdiler.
 
Bu teminat mektupları için bankalara komisyon ödendiğini de hatırlatan müteahhitler, Bakan Çağlayan’dan, Libya’daki şartlar normale dönünceye kadar teminat mektuplarının dondurulması talebinde bulundular.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya