Libya ikinci kez bombalanıyor

Birleşmiş Milletler’in (BM) Libya'ya müdahaleye yeşil ışık yakan kararının ardından, dün akşam Libya’ya operasyon başlatıldı. Sabah saatlerine kadar devam eden ilk dalga saldırılardan sonra, ikinci dalga operasyon başladı.Fransız Ordusu, hava saldırıların

Libya ikinci kez bombalanıyor

Birleşmiş Milletler’in (BM) Libya'ya müdahaleye yeşil ışık yakan kararının ardından, dün akşam Libya’ya operasyon başlatıldı. Sabah saatlerine kadar devam eden ilk dalga saldırılardan sonra, ikinci dalga operasyon başladı.

Fransız Ordusu, hava saldırılarının bugün de devam ettiğini açıkladı. AFP haber ajansı, Bingazi'deki Kaddafi güçlerine ait çok sayıda askeri aracın tahrip edildiğini duyurdu. İngiltere ise savaş uçaklarının Trablus'taki hava savunma sistemlerinin vurulduğunu bildirdi. Savunma Bakanlığı sözcüsü General John Lorimer, hedeflerinin Trablus hava sahası olduğunu açıkladı. İngiltere ayrıca Kıbrıs'taki üssüne çok sayıda uçak ve personel sevketti.

ABD CBS televizyonu da Amerikan jetlerinin Libya'daki havaalanlarını vurduğunu bildirdi. Televizyon 3 adet B-2 hayalet uçağının 40 adet bomba bıraktığını açıkladı. ABD Ordusu Kaddafi'nin kara kuvveteri ile hava savunmasının vurulduğnu açıkladı.

'KADDAFİ'NİN DEVRİLMESİ AMAÇLANMIYOR'
ABD Genelkurmay Başkanı Mike Mullen Libya uçaklarının havalanamadığını ve Kaddafi'ye bağlı güçlerin, muhaliflere saldırılarının durdurulduğunu söyledi. Kaddafi'nin kendi geleceği hakkında karar vermesi gerektiğini belirten Mullen operasyonun amacınınsa sınırlı olduğunu, Kaddafi'nin devrilmesinin amaçlanmadığını belirtti. Mullen, sivil kayıplar hakkında ise ellerinde bilgi olmadığını söyledi.

ABD'nin, Bahreyn'deki gelişmeleri de izlediğini belirten Mullen, buna karşın, "her ülke farklı" dedi.

NATO TOPLANDI
Öte yandan NATO'dan yapılan açıklamada ittifakın bugün saat 16:00'da olağanüstü toplandı.

İLK DALGA DÜN AKŞAM BAŞLADI
Amerika Birleşik Devletler’inin komutasında ‘şafak yolculuğu’ adı verilen operasyon, dün akşam TSİ 18.45'te Fransız uçaklarının bazı askeri hedefleri vurmasıyla başladı. El Cezire Televizyonu, uçakların 4 tankı vurduğunu duyurdu. Hava operasyonun Bingazi’nin 100-150 kilometre çevresini kapsadığı öğrenildi. Libya devlet televizyonu, bir Fransız uçağının düşürüldüğünü iddia etti. Fransa Genelkurmay Başkanlığı ise haberi yalanlayarak, uçaklara ateş açıldığı ancak operasyona katılan 20 uçağın da üslerine geri döndüğünü açıkladı.

ABD DENİZDEN FÜZEYLE VURDU
Fransız uçaklarının saldırısından sonra ABD ve İngiliz savaş gemilerinden, Libya'daki hedeflere seyir (cruise) füzeleri fırlatıldı. Fırlatılan 112 seyir füzesinin, toplam 20 hedefi vurduğu açıklandı. Hedef alınan noktaların, koalisyon güçleri hava kuvvetleri pilotları için tehlike yaratabilecek hedeflerle, sivillere zarar vermesi mümkün olabilecek hedefler olduğu belirtildi.

ASKERİ ÜS VURULDU
Libya ordusu askeri kaynağı, Reuters haber ajansında yayımlanan açıklamasında, başkent Trablus'un 170 kilometre güneybatısında El Vatya askeri üssündeki uçaksavarların, "Koalisyon güçlerinin dün akşamki saldısında zarar gördüğünü" bildirdi.
İsmi açıklanmayan Libya askeri yetkilisi, "El Vatya üssünde başka tahribat olmadı" dedi.
Füze saldırılarının ana amaçlarından birinin, "insanlı savaş uçağı uçuşlarının yapılmasının koşullarını oluşturmak olduğu" kaydedildi.

Başkent Trablus'a yönelik saldırılar günün ilk saatlerinde de devam etti. Hedeflerin, hava savunma sistemleri olduğu ve özellikle başkent trablus, misrata ile sirte çevresinin hedef alındığı belirtiliyor. Saldırılara sabah saatlerinde ara verildi. Operasyonun ilk fazının sona erdiği ancak gelişmelere göre gün içinde yeniden harekata başlanabileceği yorumları yapılıyor.

'64 KİŞİ ÖLDÜ'
Libya Sağlık Bakanlığı yaralılardan bazılarının da hayatını kaybetmesi nedeniyle saldırılarda ölenlerinin sayısının 64'e çıktığını duyurdu. Libya silahlı kuvvetleri saldırılarda Trablus'un yanısıra, Sirte, Bingazi, Misrata ve Zuvara'nın vurulduğu ve 'sivil bölgelerde' 48 kişinin öldüğü, 150 kişinin de yaralandığı açıklamıştı.

FRANSA UÇAK GEMİSİ YOLLUYOR
Fransa Genelkurmay Başkanlığı sözcüsü Albay Thierry Burckhard da, yaptığı açıklamada, Charles de Gaulle uçak gemisinin bugün Libya'ya doğru yola çıkacağını bildirdi.
Operasyonlara, ABD, Fransa ve İngiltere’nin yanısıra İspanya, Kanada ve İtalya da katılıyor. Katar Başbakanı da ülkesinin operasyona katılacağını açıkladı.

İSPANYA VE DANİMARKA UÇAK GÖNDERİYOR
İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, "İspanya, BM'nin kararını etkili hale getirmek için üzerine düşen sorumluluğu, Libya halkını koruma sorumluluğunu kabul ediyor" dedi. Zapatero, 4 adet F-18 tipi askeri uçağın İtalya'ya doğru hareket ettiğini açıklarken, bu uçakların büyük olasılıkla bu sabah Libya'daki operasyona dahil olabilecekleri kaydedildi.

Danimarka Savunma Bakanı Gitte Lillelund Bech de, Danimarka Hava Kuvvetlerine ait 4 uçağın, BM'nin onayladığı Libya'ya yönelik askeri operasyona katılmak üzere hazır beklediğini söyledi.

İngiltere Başbakanı David Cameron, İngiliz güçlerinin de devrede olduğunu, operasyonlara katıldığını açıkladı.

KADDAFİ’YE İNSAN KALKANI
Öte yandan Libya lideri Muammer Kaddafi'nin başkent Trablus'taki ikametgahı 'Bab el Aziziye'nin çevresinde "insan kalkanı oluşturulduğu" bildirildi. İkametgah çevresinde binlerce kişinin toplandığı, burada havaya ateş açıldığı, sloganlar atıldığı bildirildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya