Libya için en kritik gün bugün!

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Perşembe günü aralarında Libya hava sahasında uçuşa yasak bölge oluşturulması planını da içeren teklifi oylayacak. Konsey'den isyancıların beklediği kararın çıkması, Libya ordusunun Bingazi'ye ilerlemesini engell

Libya için en kritik gün bugün!

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Perşembe günü aralarında Libya hava sahasında uçuşa yasak bölge oluşturulması planını da içeren teklifi oylayacak. Konsey'den isyancıların beklediği kararın çıkması, Libya ordusunun Bingazi'ye ilerlemesini engellemeye çalışan rejim karşıtlarının kaderini değiştirebilir. Öte yandan, isyancıların, dün kaybettikleri belirtilen Ecdebiye'nin dışında Kaddafi güçlerini pusuya düşürdükleri ve direnişlerini sürdürdükleri haberi geldi

 

Sunulacak taslak planın kabul edilmesi halinde, uçuşa yasak bölge oluşturulmasının yanı sıra, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye ait birliklerin isyancı hedeflerine ilerlemelerini engellemeye yönelik hava harekâtları da yapılabilecek.

 

ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya tarafından desteklenen müdahale teklifi, isyancıların ardı ardına aldığı yenilgiler ve nihayetinde Bingazi'de yaşanabilecek bir katliam endişesi taşıyan Washington'daki tutumun nasıl değiştiğini de yansıtıyor.                  

 

4 gazeteci kayıp!

Kaddafi rejimine başkaldıran isyancılarla, Libya ordusu arasındaki çatışmaları takip etmek için Libya'da bulunan dört New York Times muhabirinden haber alınamıyor. New York Times'tan Çarşamba günü yapılan açıklamada, muhabirlerinin hayatta olduğunu ve Libya hükümeti tarafından gözaltına alınmış olduklarına inandıklarını ifade etti.

 

ABD, geçen haftaya kadar Libya'ya askeri anlamda müdahalede bulunulmasına tamamen karşıydı. ABD'nin BM Büyükelçisi Susan Rice, "Çarşamba günü yapılan değerlendirmede, alınacak kararın sadece uçuşa yasak bölge oluşturulmasının önüne geçebileceğini, çünkü Libya'da risk altında bulunan sivillerin korunması gerektiğini" belirtti.

 

Perşembe günü öğleden sonra 15 üye ülkenin yer aldığı konseyde yapılması beklenen oylamada, Rusya ve Çin'in veto kararı vermesi olasılığı bulunuyor.

 

İSYANCILAR PES ETMİYOR

Libyalı isyancılar, Ecdebiye kentinin civarında Kaddafi rejimine bağlı güçlerin Bingazi'ye başlattıkları ilerleyişi durdurmaya çalışıyor. Libya ordusu, Salı günü Sirte Körfezi'ndeki Ecdebiya'yı ele geçirmiş ve 150 km ötedeki Bingazi'den önceki son engeli ortadan kaldırmıştı.

 

Çarşamba akşamı, görgü tanıkları isyancıların kentin merkezini kontrol ettiklerini, Kaddafi güçlerinin ise kentin eteklerinde konuşlandığını belirtti. Bingazi'deki El-Cala hastanesindeki doktorlar, ambulansların Ecdebiye'den yaralı taşıdıklarını ve bu konuda çok büyük engelle karşılaşmadıklarını belirtti.

 

Görgü tanıkları, kentinde sadece doğu yakasının Kaddafi güçlerince kontrol edildiğini, kente erişim noktalarının ise isyancıların elinde bulunduğunu ifade etti. Ecdebiye'deki yerleşimcilerden Feyza Ali ise isyancıların Kaddafi güçlerini şehrin dışında pusuya düşürdüğünü ve çatışmaların hala devam ettiğini söyledi.

 

Libya Ulusal Konseyi'nin sözcüsü Mustafa Gheriani ise Ecdebiye'de çok şiddetli çatışmalar yaşandığını ve direnişlerinin sürdüğünü belirtti. Gheriani, "Bazı sürprizlerimiz var. Savaşacağız ve kazanacağız" dedi.

 

Bu arada, Çarşamba günü Lübnan'ın LBC televizyonuna konuşan Libya lideri Muammer Kaddafi, "kendisine bağlı güçlerin Bingazi'de kontrolü ele geçirmek için savaşmasına gerek kalmayacağına inandığını" söyledi. Kaddafi, "İsyancıların bulunduğu noktalar halkın yardımıyla temizleniyor... Bize isyancıların yerini söylüyorlar" dedi.

 

MİSRATA'YA SALDIRI ALTINDA

Libya ordusunun 32'inci tugayına komutanlık eden Kaddafi'nin oğullarından Hamis'in, kuşatma altına aldığını Misrata kentine saldırı başlattığı belirtildi. Misrata, Libya'nın batısında, isyancıların elinde bulunan tek kent.

 

Misrata'nın, tank ve top atışı ateşi altında olduğu belirtilirken, isyacılar Hamis'in birliklerinin karadan başlattıkları saldırıyı yavaşlattıklarını açıkladı.

 

İRAN: KADDAFİ'NİN OĞLU YARALANDI

İran'ın devlet basın kuruluşu Press TV, Kaddafi'nin oğullarından birinin yaralandığını ileri sürdü. Habere göre, isyancıların tarafına geçen savaş uçaklarından birinin Trablus civarındaki Bab El Aziziye askeri üssünü bombaladığı sırada yaralandı.

 

Adı belirtilmeyen oğul Kaddafi'nin aldığı ağır yanıklar nedeniyle Trablus'ta bir hastanede tedavi gördüğü iddia edilirken, Press TV, Kaddafi'nin küçük oğlu Seyfulislam'ın yaralı ağabeyi ile bizzat ilgilendiğini öne sürdü.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya