Laik miyiz? Sorusuna Yasak

Eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın İslam dünyasının model ülkesi olarak tanımladığı Malezya'da çok derin bir laiklik krizi çıktı.

Laik miyiz? Sorusuna Yasak


Eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın İslam dünyasının model ülkesi olarak tanımladığı Malezya'da çok derin bir laiklik krizi çıktı. Önümüzdeki yılın Ocak ayında yapılacak olan genel seçimler öncesinde yasaların şeriatı daha fazla referans almasını amaçlayan PAS partisi ile Başbakan Ahmed Bedevi'nin liderlik ettiği Ilımlı İslam partisi UMNO arasında başlayan tartışma çok kısa zamanda tüm ülkeye yayıldı.

2004'te iktidarı kaybeden PAS liderleri, ülkenin dinsizliğe ilerlediğini ve anayasada Malezya'nın resmi dini İslamdır yazmasına rağmen rejimin laik tehdit altında olduğunu savundu. Laikliğin halk arasında dinsizlik gibi algılanmasından korkan iktidar başbakan yardımcısı Necib Razak tartışmalara, Biz hiçbir zaman laik bir ülke olmadık. Olmayacağız da... Ülkemizin resmi dini İslam'dır ve biz İslami bir ülkeyiz diye yanıt verdi. Ancak bu kez de Malezya rejiminin şeriattan farklı olduğunu savunan hukukçular, üniversite profesörleri ve dinin kamusal alandan çıkarılmasını savunan muhalifler ayaklandı.

Reuters ajansına konuşan siyaset bilimcilerinden Chandra Muzaffer, Hükümet aslında laik rejim istiyor. Ama açıkça 'Laik rejim istiyoruz' derlerse suçlanacaklarını biliyorlar diye konuştu. Medyanın tartışmayı alevlendirmesi üzerine hükümet, gazetelere ve TV'lere laiklik konusunda haber yasağı getirdi.

Açık giyinen kadınlar mahkemeye
* Ülkede şeriat ve sivil olmak üzere iki mahkeme bulunuyor.

* Ülkede din değiştirmek yasal. Ancak Müslüman'ın din değiştirmesi çok zor.

* Müslüman bir kadın açık giyindiğinde ahlak bozmaktan mahkemeye çıkartılıyor

* Müslümanlar her yerde ibadet edebiliyor, gayrimüslimler belirli yerlerde edebiliyor

* Devlet Müslümanlara zekat iskontosu yapıyor. Hıristiyanlara yok.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya