Komşuda kepenkler indiriliyor!

Hükümet yetkilileri rekor seviyelere ulaşan bütçe açığını kontrol altına almak ve AB/IMF kredisinin beşinci diliminin serbest bırakılmasını sağlamak için 6 milyar Euro’luk yeni bir kemer sıkma planı daha hazırladı. Vergi artışlarındanmaaş kesintilerine ka

Komşuda kepenkler indiriliyor!

Hükümet yetkilileri rekor seviyelere ulaşan bütçe açığını kontrol altına almak ve AB/IMF kredisinin beşinci diliminin serbest bırakılmasını sağlamak için 6 milyar Euro’luk yeni bir kemer sıkma planı daha hazırladı. Vergi artışlarındanmaaş kesintilerine kadar geniş bir kapsamı olan paket için açıklamalarda bulunan Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, “Bir savaşın ortasındayız, teslim olmayacağız” dedi. AB ise Yunanistan'dan 2012 yılına kadar en az 15 milyar Euro’luk özelleştirme bekliyor.

MUHALEFET PLANA TEPKİLİ

Birlik yetkilileri özelleştirmeye yönelik adımların atılmaması halinde ise mevcut 110 milyar Euro’luk kredinin geri kalan dilimlerinin serbest bırakmayacağını belirtiyor.

Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu, AB/IMF'den gelecek 5. kredi taksitinin alınamaması halinde ödemelerin yapılamayacağını söyledi. Papakostandinu yaptığı açıklamada, ''Haziran ayında 5. taksitin serbest kalmaması durumunda ülke ödemeleri durdurmaya gidecek. Ülkenin mevcut nakit durumu temmuz ayı ortasına kadar yeterli'' dedi. Bakan, ülkenin kasasında bulunan meblağın temmuz ortasına kadar yeterli olabileceğini, kredi diliminin serbest kalmaması halinde ise ülkede ‘kepenklerin ineceğini’ söyledi. Yunanistan'da muhalefetteki muhafazakârların lideri Antonis Samaras, hükümetin yeni kemer sıkma tedbirlerini reddettiğini ve söz konusu tedbirlerin ekonominin toparlanmasını sağlamayacağını söyledi.

DİĞERLERİ DE YANAR!

Diğer yandan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşuMoody's, Yunanistan'ın temerrüde düşmesi halinde Portekiz ve İrlanda'nın kredi notlarının birkaç kademe birden aşağı çekilmesi tehlikesinin doğacağını bildirdi. Yapılan açıklamada Atina’nın temerrüde düşmesi halinde bunun ardından gözlerin, yine AB/IMF yardımı alan Euro Bölgesi ülkeleri Portekiz ve İrlanda'ya çevrileceği belirtildi. Uzmanlar böyle bir durumda borçlanmamaliyetlerinin rekor seviyeye ulaşacağı ileri sürüldü.Mali kriz içindeki Yunanistan'ın başta Telekomünikasyon Şirketi (OTE) olmak üzere Postabank (TT) ve Spor Toto Kurumu'nu özelleştirerek ek vergilerden de toplam4.8milyar Euro tutarında gelir elde etmeyi planladığı bildirildi.

BORÇ YAPILANDIRMA HAZIRLIKLARI BAŞLADI

Hollanda'da yayınlanan Het Financieele Dagblad Gazetesi’nin haberine göre Euro Bölgesi ülkeleri, Yunanistan'ın borç vadelerinin uzatılması için hazırlıklara başladı. Haberde Euro Bölgesi yetkililerinin bir borç yeniden biçimlendirme için gizli olarak teknik hazırlıklara başladıkları, bu şekilde Yunanistan'a finansal yükümlülüklerine yerine getirmesi için daha fazla zaman verileceği vurgulandı. Diğer yandan derecelendirme şirketi Moody’s, Yunanistan'ın temerrüde düşmesi halinde bunun Yunanistan için olumsuz kredi notu anlamına geleceğini duyurdu. Açıklamada böyle bir adımın sorunlu diğer Avrupa ülkelerinin notlarını ve Yunan bankalarını da etkileyeceği vurgulandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler