Komşuda katliam: 88 ölü

Yüz binlerce Hıristiyan ve Müslüman Suriyeli'yi bir araya getiren ve “Hayırlı Cuma” ismi verilen gösterileri organize eden Yerel Koordinasyon Komiteleri adlı örgüt, Reuters'a hayatını kaybeden 88 kişinin ismini gönderdi.     Örgüt, söz konusu kişilerin La

Komşuda katliam: 88 ölü

Yüz binlerce Hıristiyan ve Müslüman Suriyeli'yi bir araya getiren ve “Hayırlı Cuma” ismi verilen gösterileri organize eden Yerel Koordinasyon Komiteleri adlı örgüt, Reuters'a hayatını kaybeden 88 kişinin ismini gönderdi.   

 

Örgüt, söz konusu kişilerin Lazkiye'den Humus'a, Hama'dan Şam'a ülkenin birçok kentinde çıkan olaylarda öldüğünü ifade etti.

 

Uluslararası Af Örgütü, ölenlerin arasında 7 ve 10 yaşlarında iki çocuğun bulunduğunu belirtti.   

 

Reuters'a konuşan bir insan hakları aktivisti, "Cenaze törenleri, şiddetli protestolara dönüşecek. Tıpkı önceki cenazelerde olduğu gibi" ifadesini kullandı.

 

Suriyeli aktivist, "Eşkıya karakterindeki güvenlik güçlerine sahip olursanız, onların kalabalıklara ateş etmeyeceğini düşünmek zor oluyor. Daha fazla cenaze ve gösterinin gerçekleşmesi muhtemeldir" diye konuştu.

 

Suriye'de dün hem İsa’nın çarmıha gerildiği gün hem de Müslümanların kutsal günü olması sebebiyle “Hayırlı Cuma” olarak adlandırılan gösterilerde muhaliflere ateş açılmış ve ülke Devlet Başkanı Beşar Esad’ın 48 yıllık olağanüstü hali kaldırmasından bir gün sonra yine karışmıştı. 

 

Altıncı haftaya giren eylemlerde en büyük gösterileri düzenleyen muhalifler dün ayrıca ilk kez ortak bir bildiri yayımlamıştı. Tüm vilayetlerin temsil edildiği Yerel Koordinasyon Komiteleri, Baas Partisi’nin iktidardaki tekeline son verilmesini ve demokratik siyasi sistemin kurulmasını istemişti. Bildiride, tüm siyasi suçluların serbest bırakılması talep edilirken, mevcut güvenlik kurumlarının kaldırılması ve bunun yerine yasalara uygun hareket eden belirli yetkileri bulunan bir kurumun oluşturulması talep edilmişti.

 

OBAMA'DAN ESAD'A İRAN SUÇLAMASI

ABD Başkanı Barack Obama, dünkü olaylarından yaptığı açıklamada, Suriye yönetimine, göstericilere karşı şiddet kullanımına "hemen son verme" çağrısında bulundu ve Esad'ı, "halkına baskı uygulamak için İran'ın yardımını almaya çalışmakla" suçladı.

 

Obama, Suriye'deki gelişmelerle ilgili olarak sert ifadelere yer verdiği yazılı açıklamasında, "ABD, Suriye yönetiminin göstericilere karşı güç kullanımını mümkün olan en güçlü ifadelerle kınamaktadır. Protestoları bastırmaya yönelik acımasızca şiddet kullanımına şimdi son verilmelidir" ifadesini kullandı.

 

ABD Başkanı, "Protestoculara karşı şiddetin bugün de devam etmesinin, Suriye yönetiminin olağanüstü hal yasasının kaldırılması ve barışçı gösterilere izin verilmesi yönündeki adımlarının ciddi olmadığını gösterdiğini" belirtti.

 

Obama, "Suriye'de protestoların başlamasından bu yana geçen iki aylık süre zarfında ABD, defalarca Suriye Devlet Başkanı Esad ve Suriye yönetimini anlamlı reformları hayata geçirmeye çağırdı. Ancak onlar, Suriye halkının haklarına saygı göstermeyi, taleplerine yanıt vermeyi reddetti. Suriye halkı, dünyadaki tüm bireylerin sahip olması gereken ifade ve barışçı toplanma özgürlüğü, liderlerini serbestçe seçebilme hakkı gibi özgürlükler için çağrılarda bulundu. Devlet Başkanı Esad ve Suriyeli yetkililer, onların bu çağrılarını sürekli reddetti ve baskı yolunu seçti” ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya