Kofi Annan istifa etti

BM Suriye özel temsilcisi Kofi Annan görevinden istifa etti.

Kofi Annan istifa etti

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, yaptığı açıklamada, BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın görevinden istifa ettiğini, istifa mektubunu ''büyük üzüntüyle'' kabul ettiğini söyledi.

Annan'ın istifası, 31 Ağustos tarihinden itibaren geçerli olacak.

BMGK beni desteklemedi

Annan, Cenevre'de istifa kararını açıkladığı basın toplantısında, ''Suriye'de artan askerileşmenin ve Güvenlik Konseyi'nde açıkça birliğin sağlanamamasının, rolünü etkili biçimde yerine getirmesi için gereken koşulları temelinden değiştirdiğini'' kaydetti.

Suriye'de yönetimin geçiş hükümetine devredilmesi konusunda 30 Haziran'da Cenevre'de yapılan toplantıda, Rusya ve Çin dahil olmak üzere büyük güçlerin fikir birliğine varmasında başarılı olan Annan, BM Güvenlik Konseyi'nin planı asla resmen desteklemediğini, bunun kendisini hayal kırıklığına uğrattığını ve çabalarını baltaladığını belirtti.

Bazılarının ''imkansızı başarmak'' olarak gördüğü görevini, Suriye'deki krize çözüm bulunmasında, BM Güvenlik Konseyi'nin liderliğindeki uluslararası topluma yardımcı olmak amacıyla kabul ettiğini ifade eden Kofi Annan, ''bir temsilci olarak, bu mesele için başoyunculardan, Güvenlik Konseyi'nden ya da uluslararası toplumdan barışı daha fazla isteyemeyeceğinin'' anlaşılması gerektiğini bildirdi.

''Annan'ın halefi'' konusu görüşülüyor

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Annan'ın istifasının ardından BM ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilciliğine kimlerin atanabileceği konusunu Arap Birliği ile görüştüğünü bildirdi.

AB Annan'ın istifasını derin üzüntüyle karşıladı

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, yazılı açıklamasında, başlangıcından itibaren Suriye krizine barışçıl çözüm çabalarını destekledikleri Annan'ın istifasının BM Güvenlik Konseyi'nin Şam yönetimini zorlayacak kararlarda uzlaşamamasının ne kadar talihsizce olduğunu gösterdiğini kaydetti.

BM ve Arap Birliği'nin Annan'ın yerine vakit geçirmeden atama yapma çabalarının başarılı olmasını dileyen Ashton, Suriye'de halkın demokratik özlemlerini karşılayacak ve istikrarı geri getirecek Suriyeliler önderliğinde siyasi dönüşüm arayışlarına bağlı kalacakları mesajını verdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler