Kitlesel davalar sona ersin

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Mısır'daki yeni idam cezası kararlarıyla ilgili olarak, "Bugünkü karar, geçen aydaki kararda olduğu gibi, uluslararası adaletin en temel standartlarına bile ters düşmektedir. Mısır hükümetine, bu kitlesel davaları sona erdi

Kitlesel davalar sona ersin
Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Mısır'daki yeni idam cezası kararlarıyla ilgili olarak, "Bugünkü karar, geçen aydaki kararda olduğu gibi, uluslararası adaletin en temel standartlarına bile ters düşmektedir. Mısır hükümetine, bu kitlesel davaları sona erdirmesi, bu ve önceki kitlesel yargı kararlarını geri çekmesi ve her vatandaşın adil yargı sürecine sahip olmasını sağlaması çağrısında bulunuyoruz" dedi.
 
Carney, yaptığı yazılı açıklamada, ABD olarak, özellikle bugün 683 kişinin ölüm cezasına çarptırılması başta olmak üzere, Mısır'da devam eden kitlesel duruşmalar ve mahkeme kararlarına yönelik "derin rahatsızlık" duyduklarını bildirdi.
 
"Bugünkü karar, geçen aydaki kararda olduğu gibi, uluslararası adaletin en temel standartlarına bile ters düşmektedir" ifadesini kullanan Carney, Mısır hükümetinin, her vatandaşına, kanıtların açıkça ortaya konulduğu ve avukata erişimin mümkün olduğu bir adil yargılanma süreci sağlama sorumluluğu bulunduğunu kaydetti.
 
Carney, açıklamasına şöyle devam etti:
 
"Bağımsız yargıçlar demokrasinin hayati bir parçasıyken, bu karar, Mısır'ın uluslararası insan hakları kanunları altındaki yükümlülükleriyle uyuşmamaktadır. Mısırlı liderler, barışçıl muhalefeti bastırmanın Mısır'ın kaçınmak istediğini belirttiği radikallik ve istikrarsızlığı ateşleyeceğinin farkına vararak, bu tehlikeli emsale ve mantık dışı eyleme karşı durmalı.
 
Mısır hükümetine, bu kitlesel davaları sona erdirmesi, bu ve önceki kitlesel yargı kararlarını geri çekmesi ve her vatandaşın adil yargı sürecine sahip olmasını sağlaması çağrısında bulunuyoruz. 25 Ocak devriminden bu yana Mısır halkı, adil biçimde yöneten, onurlarına saygı duyan ve ekonomik fırsatlar getiren bir hükümet tarafından temsil edilme arzunu gösterdi. ABD, Mısır halkının bu arzularını desteklemekte ve Mısır'ın dönüşümünün başarıya ulaşmasını istemektedir. Siyasi intikam ve gözdağından bağımsız adil ve şeffaf bir ceza sistemi, her demokrasinin önemli bir parçasıdır ve Mısır halkı da bundan daha azını hak etmiyor".

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya