Kimyasal Ali"ye 3. idam cezası

Mahkeme, Ali Hasan El Mecid'i 1999'da Şiileri yerlerinden etmek ve öldürmek iddiasıyla yargılandığı davada suçlu buldu. "Kimyasal Ali", 1988'de Kürtlere yönelik kimyasal saldırılar ve 1990'da Şiilere yönelik baskı kampanyaları nedeniyle daha önce iki kez

Kimyasal Ali"ye 3. idam cezası

Mahkeme, Ali Hasan El Mecid'i 1999'da Şiileri yerlerinden etmek ve öldürmek iddiasıyla yargılandığı davada suçlu buldu.

"Kimyasal Ali", 1988'de Kürtlere yönelik kimyasal saldırılar ve 1990'da Şiilere yönelik baskı kampanyaları nedeniyle daha önce iki kez idama mahkum edilmişti.

Aynı mahkemede yargılanan Saddam Hüseyin döneminin diğer 14 eski yöneticisinden ikisi idama, aralarında Saddam'ın özel sekreteri Abid Hamid Mahmud'un bulunduğu 4 kişi de ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Eski Irak yönetiminin İran-Irak sınırındaki dağlık bölgede yaşayan Şii Kürtlere baskı uygulamakla suçlandığı davaya bakan mahkeme, eski Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz'i ise beraat ettirdi.

Bununla birlikte Tarık Aziz, BM ambargosu döneminde fiyatlara el attıkları gerekçesiyle idam edilen onlarca tüccar nedeniyle başka bir davayla karşı karşıya bulunuyor.

Tarık Aziz ve Ali Hasan El Mecid ile diğer 14 eski yönetici hakkındaki bu dava geçen Ocakta açılmıştı. Saddam dönemi üst düzey yöneticilerine karşı açılan 7. davada, eski yönetimin İran-Irak sınırındaki dağlık bölgede yaşayan ve Feyli Kürtleri olarak bilinen Şii Kürtlere karşı yürüttüğü baskı nedeniyle suçlamalar yer alıyor.

Saddam döneminde yönetim binlerce Feyli Kürdünü, aslında İranlı oldukları gerekçesiyle ülkeden attığı ve zorla İran'a gönderdiği, bu topluluktan binlerce kişinin ise hapsedildiği ve işkence gördüğü belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Dünya