"Kart isteyen kart görür"

Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Oğuz Sarvan, ilk yarıya damgasını vuran hakem hatalarını değerlendirirken, "Hakemlerin zaman zaman hata yapmaları normal, bu hatalar bilinçli değil, insan kaynaklı hatalardı" dedi. MHK Başkanı Oğuz Sarvan, İHA muhabirine

"Kart isteyen kart görür"

Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Oğuz Sarvan, ilk yarıya damgasını vuran hakem hatalarını değerlendirirken, "Hakemlerin zaman zaman hata yapmaları normal, bu hatalar bilinçli değil, insan kaynaklı hatalardı" dedi.
MHK Başkanı Oğuz Sarvan, İHA muhabirine yaptığı özel açıklamada, Turkcell Süper Ligi'nin ilk yarısındaki hakem hatalarının gereğinden fazla eleştirildiğini söyledi. Hakemlerin zaman zaman hata yapmalarının normal olduğunu savunan Sarvan, "Hakemlerimizin hata yapmamaları için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Ama elbette bazı hatalar oluyor. Bunlar zaman zaman gerçekleşebilen türden hatalardır. Hava şartlarından bile gerçekleşebiliyor. Her sezon ilk yarının sonlarına doğru hakem hatalarında böyle bir artış oluyor. Önemli olan bizim bu hataları 2. yarıda azaltmamızdır. Bunun için birtakım tedbirler alacağız. İlk yarıda hakemliğe yeni başlayan genç ve deneyimsiz hakem arkadaşlarımıza görev verdik ve onların performanslarını takip ettik. İkinci yarıda onları daha zor maçlar bekliyor. Diğer hakemlerimizin de, işini biraz olsun rahatlatmış olacağız. Onlar da biraz nefes alacaklar. Bunun yanı sıra maçlardan önce hakemleri zaman zaman kamplara alacağız ve her ay toplantı yapmak gibi tedbirlerimiz olacak. Ümit
ediyoruz ki ikinci yarı, geçen sezonun sonu gibi daha az hatayla tamamlanır" dedi.
"Kulüplerin yaptığı eleştirileri dikkate alarak hakemlerle görüşmeler yapıyor musunuz?" şeklindeki soruya Sarvan, "Hakemlerle biraraya geliyoruz, ama bu kulüplerin bizi eleştirilerinden dolayı değil. Bir hata varsa, bunu biz de görüyoruz ve her hafta Salı günleri İstanbul'da toplanarak eksiğini, hatasını 1-2 saatlik bir görüşmeyle karşılıklı konuşuyoruz. Maçı yeniden birlikte izleyip pozisyonları kontrol ediyoruz. Aslında bu, hakemlerimiz için en etkili eğitim oluyor" ifadelerini kullandı.

Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören ve Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener'in kendisine yönelik eleştirilerini de değerlendiren Sarvan, "Kulüp başkanları zaman zaman olaya kendi açılarından bakıyorlar. Eleştiride bulunuyorlar. Biz de objektif olarak bunları görmeye çalışıyoruz. Eğer bir hata varsa bu hataları en aza indirmenin yollarını arıyoruz. Bunları da doğal karşılamak gerekir" şeklinde konuştu.

Oğuz Sarvan, Avrupa'daki hakemlerle Türk hakemlerin arasındaki farkın sorulması üzerine, "Avrupa'daki hakemlerle bizim hakemlerimizin arasındaki en önemli farklardan biri de deneyim farkıdır. Avrupa'nın ileri ülkelerinde hakemler bizim hakemlerimize nazaran en üst düzeyde ve 3 katı fazla maç yönetmektedirler. Avrupa'daki hakemler 90 civarında maç yönetirken, bizim hakemlerimiz Turkcell Süper Lig'de 30 civarında maç yönetmektedirler. Bizim bu açığı kapatmamız lazım. Bu da hakemin fazla maç yönetmesiyle
olacak. Yani hakem sayısı az olursa, yönettiği maç sayısı fazla olacaktır. Bu sene bunun için bir tedbir aldık. Geçen yıl bu iki lig için 70 olan hakem sayısı 34'e düştü. Birkaç sene içinde hakemlerimiz Avrupa'daki deneyimli hakemlerle aynı düzeye gelecektir ve maçlar daha rahat yönetilecektir" ifadelerini kullandı.

Sarvan, futbolcuların kart istemesi sonucu sarı kart verilmesiyle ilgili olarak ise, "Kart isteme olayı doğal olan bir hareket değil. Tasarlanmış bir harekettir ve bunun karşılığı da sarı karttır. Bu hareketlerin artık azaldığını düşünüyorum, ikinci yarı inşallah bu tür hareketler sona erer" dedi.

Oğuz Sarvan, son olarak en az hatayla biten bir lig olacağına inandığını ve ümit ettiğini belirterek, geçen sezon gibi bu sezon da en az hatayla ligi bitireceklerini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler