Karadeniz'de savaş! 38 ölü...

Ukrayna hükümeti Rus ayrılıkçıların elindeki Slavyanks’a operasyon başlatırken ayrılıkçılar üç helikopter düşürdü. Odessa’da ise Kiev yanlıları, Rus yanlılarının işgal ettiği sendika binasını ateşe verdi, 38 kişi yaşamını yitirdi.Avrupa’da bir iç savaş te

Karadeniz'de savaş! 38 ölü...

Ukrayna hükümeti Rus ayrılıkçıların elindeki Slavyanks’a operasyon başlatırken ayrılıkçılar üç helikopter düşürdü. Odessa’da ise Kiev yanlıları, Rus yanlılarının işgal ettiği sendika binasını ateşe verdi, 38 kişi yaşamını yitirdi.

Avrupa’da bir iç savaş tehdidi artıyor. Ukrayna’da Rusların çoğunlukta bulunduğu doğu ve güney illerindeki çatışmalarda dün onlarca kişi öldü. Kiev hükümetinin Rusya yanlılarının elinde bulunan Slavyansk’a harekâtbaşlatmasıyla gerilim tekrar yükseldi. Rusya yanlıları kentin girişine barikat kurdu. Yerden atılan güdümlü füzelere sahip milisler, üç Ukrayna helikopterini düşürdü. Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov, operasyonda iki helikopter pilotunun öldüğünü doğruladı. Ayrılıkçılar ise üçüncü pilotun esir alındığını açıkladı. Slavyansk’da dün en az 5 kişi öldü,15 kişi yaralandı.  Ukrayna Savunma Bakanlığı, helikopterleri düşüren 4 kişinin yakalandığını duyurdu. Bakanlığın dağıttığı görüntülerde başlarına çuval geçirilmiş dört kişinin yere yatırıldığı görüldü.  Rusya yanlıları bu iddiayı yalanladı. Ayrılıkçıların alıkoyduğu 7AGİT gözlemcisi Slavyansk’ın dışında bir bölgeye götürüldü.

ODESSA’DA KUNDAKLAMA

Ukrayna’nın doğusunda Slavyank kasabasında güvenlik güçleriyle Rusya yanlıları arasında çatışmalar devam ederken, iç savaşın ateşi ülkenin güneyindeki liman kenti Odessa’ya sıçradı. Haftalardır diken üzerindeki kentte Rusya yanlısı guruplarla Ukrayna’nın bütünlüğünü savunanlar arasındaki ilk kez çatışma çıkarken, kan aktı. Gündüz saatlerinde karşılıklı gösterilerle artan gerilim öğleden sonra çatışmaya döndü. Sayıları 3 bin kadar olduğu tahmin edilen Ukrayna yanlıları ile Rusya yanlıları arasında kentin en büyük meydanında molotof kokteyli, ses bombası, taş ve sopaların kullanıldığı bir kavga çıktı. Çatışma sırasında Rusya yanlısı olduğu tahmin edilen maskeli bir grubun silah kullandığı da görüldü. Bazı kaynaklara göre bu çatışmada 2 kişi yaşamını yitirirken onlarca gösterici yaralandı. Gerginlik Rusya yanlılarının akşama doğru meydana yakın 5 katlı sendika binasını işgali ile kanlı bir boyut kazandı. 150 kadar Rusya yanlısı binaya Rusya bayrağı dikti. Bunun üzerine Kiev yanlısı kalabalık bir grup bina önünde gösteri yaptı “Putin Ukrayna’dan defol” sloganları yükseldi. Bir grup gösterici içeri giremeyince binayı ateşe verdi. Sendika binasının birinci katı tamamen yandı. Göstericiler ayrıca yangın yerine gelen itfaiyenin müdahale etmesine izin vermedi. İtfaiye binaya ancak çevik polis desteğinde girebildi. Yangın kontrol altına alındığında ilk belirlemelere göre 30 kişinin karbonmonoksit zehirlenmesinden öldü. Yetkililer ayrıca yangından kaçarken yüksek katlardan atlayan 8 kişinin de öldüğünü bildirdi. Yangında ölenlerin kesin sayısının bugün açıklanması bekleniyor.

24264793.jpg

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler