Karadeniz'de gerginlik: 90 dakika taciz

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Steve Warren, bir Rus savaş uçağının geçen cumartesi günü Karadeniz'de bir Amerikan gemisinin üzerinde alçak uçuş yapmasını kınayarak, "Rusya'nın bu provokatif ve profesyonellikle bağdaşmayan eylemi, uluslararası p

Karadeniz'de gerginlik: 90 dakika taciz

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Steve Warren, bir Rus savaş uçağının geçen cumartesi günü Karadeniz'de bir Amerikan gemisinin üzerinde alçak uçuş yapmasını kınayarak, "Rusya'nın bu provokatif ve profesyonellikle bağdaşmayan eylemi, uluslararası protokoller ve ordularımız arasındaki profesyonel etkileşime dair geçmişteki anlaşmalara aykırı" dedi.

Warren, yaptığı açıklamada, bir Rus Su-24 uçağının, 10 Nisan'dan bu yana Karadeniz'de bulunan USS Donald Cook adlı geminin yakınında alçak seviyeden 12 kez uçtuğunu belirtti.

Uçağın silahsız olduğunun tahmin edildiğini kaydeden Warren, hadisenin 90 dakika sürdüğünü ve ABD gemisinin Karadeniz'in batısındaki uluslararası sularda devriye görevi yürüttüğü sırada cumartesi akşamı meydana geldiğini bildirdi. Warren, olay sırasında bölgede iki Rus Su-24 uçağı olduğunu ancak sadece birinin "provokatif eylemde" bulunduğunu ifade etti.

Geminin şu anda Romanya'daki bir limanda olduğu bilgisini veren Warren, Rus uçağının, Donald Cook gemisinin pilotla iletişim kurmaya dönük birden fazla girişimine yanıt vermediğini de söyledi.

Warren, Pentagon yetkililerinin olayı Rus hükümetiyle henüz görüşmediğini belirterek, olay sırasında ABD gemisinin tehlike altına girmediğini de kaydetti.

"Rus pilotların kendi başlarına bu tür bir eyleme girişebileceğine inanmak zor" diyen Warren, "Rusların Ukrayna'da birkaç aydır profesyonellikle bağdaşmayan ve uluslararası yasaları ihlal eden davranışlarda bulunduğunu görmekteyiz. Bu provokasyonlara ve profesyonellikle bağdaşmayan eylemlere devam edilmesi, Ukrayna'daki gerilimin azaltılmasına hiçbir katkı sağlamıyor" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler