Kanada'da et zehirledi: 43 ölü

Yetkililer ülke genelindeki hastanelerde, listerya sebepli kaç vaka olduğunu takipte zorlanırken, Ontario Halk Sağlığı Laboratuvarları Tıbbi Diretörü Dr. Donald Low'dan zehirli et krizi ile ilgili önemli itiraflarda bulundu. CBC televizyonuna konuşan Dr.

Kanada'da et zehirledi: 43 ölü
Yetkililer ülke genelindeki hastanelerde, listerya sebepli kaç vaka olduğunu takipte zorlanırken, Ontario Halk Sağlığı Laboratuvarları Tıbbi Diretörü Dr. Donald Low'dan zehirli et krizi ile ilgili önemli itiraflarda bulundu. CBC televizyonuna konuşan Dr. Low, krizin aslında 17 Ağustosta değil 16 Temmuzda patlak verdiğini söyledi.

Kanada'nın en büyük eyaletindeki 12 halk sağlığı laboratuvarını yöneten Dr. Donald Low'un, krizde ihmalleri olduğu yolundaki açıklamaları kamuoyunda şok etkisi yaptı.

Donald Low'un açıklamalarına göre, listerya kaynaklı ilk ölüm vakası 16 Temmuzda bir yaşlı bakım evinde saptandı. Bundan 5 gün sonra aynı bakım evinde ikinci ölüm olayının yaşanması üzerine, alınan et örnekleri 24 Temmuzda başkent Ottawa'daki Halk Sağlığı Laboratuvarı'na inceleme için gönderildi. Buradan 11 gün sonra gelen sonuçlarda, et örneklerinde Listeria Monocytogenes bakterisi saptandı. 17 Ağustosta ise ardı ardına gelen ölümlü vakalar üzerine de Mapple Leaf et ve et ürünleri toplatılmaya başlandı.

“Ortada ciddi bir gecikme ve savsaklama var” diyen Low, “bundaki sorumluluğu da bizim almamız gerekiyor. Daha hızlı hareket edebilirdik. Bu kriz, sağlık sistemindeki tüm delikleri gözler önüne serdi” dedi.

Konu ile ilgili olarak konuşan Kanada Başbakanı Stephen Harper da, olayın bağımsız bir araştırma ve soruşturma komisyonu tarafından araştırılacağı sözü vermiş ve sorumlular hakkında gerekenin yapılacağını söylemişti.

Ürünlerinde listeria monocytogenes bakterisi bulunan Mapple Leaf Et Fabrikası yetkilileri de, daha önce krizden kendilerinin sorumlu olduğunu kabul etmişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya