Kaddafi'nin arkası sağlam!

Afrika'nın en büyük petrol üreticilerinden biri olan Libya'da bu çıkmaz, emtia fiyatlarının hızla tırmanmasına neden oluyor. Zaten Ortadoğu'daki gelişmelerle birlikte 80 dolar seviyelerinde olan ham petrolün varil fiyatı sert yükselişle 100 doların üzerin

Kaddafi'nin arkası sağlam!

Afrika'nın en büyük petrol üreticilerinden biri olan Libya'da bu çıkmaz, emtia fiyatlarının hızla tırmanmasına neden oluyor. Zaten Ortadoğu'daki gelişmelerle birlikte 80 dolar seviyelerinde olan ham petrolün varil fiyatı sert yükselişle 100 doların üzerine çıktı. Geçen ay Libya'da çıkan olaylar bu ülkenin günlük 1.6 milyon varil olan petrol üretimine darbe vurmuştu. Yatırımcılar, Libya'ya uluslararası müdahalenin uzamasından ve Libya'nın petrol üretiminin piyasaya tahmin edilenden daha uzun süre verilememesinden endişe ediyorlar. Ülke, ürettiği petrolün yüzde 85'i Avrupa'ya olmak üzere 1.49 milyon varilini ihraç ediyordu.

 

Tabii olarak altın da yerinde durmadı. Bugünkü işlemlerde 1.423 dolar/ons'tan işlem gören altın, Arap isyanının başlamasından önce 1.315 dolar/ons düzeyinde bulunuyordu.

 

Libya üzerindeki hesaplaşmanın petrol üzerine kurultuğu genel bir kanı olarak dillendiriliyor. Şu anda ülkeden petrol sevkiyatı durma noktasında geldi. Libya'nın mevcut petrol üretiminin günlük 200 bin ile 300 bin varil arasında olduğunu tahmin ediliyor. Öte yandan dış güçler özellikle AB, Libya'yı petrol gelirlerinden de mahrum bırakacak yeni ilave yaptırımlar üzerinde çalışıyor.

 

Dört bir koldan sarılan Kaddafi'nin mal varlıkları da Batı tarafından, yabancıların ülkeden tahliyesi sırasında donduruldu. Batı'nın dondurduğu malvarlığı 60-100 milyar dolar arasında bulunuyor. Bu süreçte "Libya liderinin elinde artık kozu yok" diyenler acaba Kaddafi'nin elindeki altından mı korkuyor?

 

6.5 MİLYAR DOLARLIK ALTIN!

Evet, Muammer Kaddafi'nin elinde 144 ton altın olduğu tahmin ediliyor. Bunun da piyasa değeri 6.5 milyar dolar! Bu rezervle Libya, dünyada 24'üncü sırada yer alıyor. Yani bu, Türkiye'nin elinde bulunan 116 tonluk rezervden bile fazla bir değer.

 

Bu parayla Kaddafi’nin yıllarca savaşabileceği ifade ediliyor. Bu kapsamda Batı'nın mücadelede zorlanabileceği ifade edilmeye başlandı. Zira uluslararası operasyona karşın direnişini sürdüren Muammer Kaddafi'nin en önemli finansman kaynağı altın. Ancak Kaddafi'nin altın satışı yapabilmesi içinse, önce rezervlerin ülke dışına çıkarılması gerekiyor. Bunu başarabilirse söz konusu durum altın fiyatlarını da etkileyebilir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler