Kaddafi'den Avrupa'ya uyarı!

Libya’da Muammer Kaddafi’ye bağlı güçler ile isyancılar arasındaki çatışmalar hız kesmeden sürerken, farklı bölgelerden gelen çelişkili haberler ülkedeki son durumun resmini çekmeyi zorlaştırdı. Bununla birlikte, yaşananları soruşturması için Birleşmiş Mi

Kaddafi'den Avrupa'ya uyarı!

Libya’da Muammer Kaddafi’ye bağlı güçler ile isyancılar arasındaki çatışmalar hız kesmeden sürerken, farklı bölgelerden gelen çelişkili haberler ülkedeki son durumun resmini çekmeyi zorlaştırdı. Bununla birlikte, yaşananları soruşturması için Birleşmiş Milletler (BM) ve Afrika Birliği’ni göreve çağıran Kaddafi, iktidarı çökerse Avrupa’nın mültecilerin Avrupa’yı istila edeceği uyarısını yaptı.

Kaddafi, Fransa'da yayımlanan Le Journal du Dimanche dergisine verdiği demeçte, BM'nin ya da Afrika Birliği'nin durumu değerlendirmek üzere Libya'ya soruşturma komisyonu göndermesinden yana olduğunu belirtti.

"Bu komisyona hiçbir engel çıkarmadan yerinde inceleme yapmasına izin vereceğiz" diyen Libya lideri, Fransa'nın böyle bir komisyona öncülük etmesine sıcak bakacağını bildirdi. Kaddafi, "Fransa derhal başı çekmeli, BM Güvenlik Konseyi kararını engellemeli ve Bingazi bölgesine yabancı müdahalesini durdurmalı" dedi.

Kendisinin iktidardan düşürülmesine Avrupa'nın ses çıkarmaması halinde "iki önemli" gelişmenin olacağını ifade eden Kaddafi, "Göç olacak, Libya'dan binlerce kişi Avrupa'yı istila edecek. Bunları engelleyecek kimse olmayacak. Bin Ladin kapınızda olacak. Karşınızda, Akdeniz'de bir İslami cihat olacak" diye konuştu.

LİBYA’YA BELİRSİZLİK HAKİM

Ülkede karışıklık sürerken, gelen haber bombardımanı ülkedeki son durumun net bir fotoğrafının çekilmesini zorlaştırıyor.

Libya devlet televizyonu, Kaddafi’ye bağlı güçlerin Pazar günü stratejik öneme sahip birkaç kenti ele geçirdiğini belirtti. Ancak bu iddia, isyancı güçler tarafından reddedildi.

Diğer yandan, başkent Trablus’ta şiddetli çatışmalar yaşandığı belirtildi. Ancak, yönetimden yetkili isimler bunun çatışma olmadığını, Trablus’ta belli merkezleri tekrar ele geçiren Kaddafi yanlılarının havaya sevinçle ateş açma eylemi olduğunu belirtti.

El Libya televizyonu, Cuma günü isyancıları eline geçen önemli sanayi kenti Ras Lanuf ve Misrata’nın, Kaddafi güçlerinin eline geçtiği haberini verdi. Kaddafi’ye ait güçlerinin aynı zamanda, isyancıların kontrolünde bulunan Libya’nın doğusundaki Tobruk kentini de ele geçirdiği ifade edildi.

Televizyon, başkent Trablus, Kaddafi’nin memleketi Sirte ve güneydeki Sebha kentinde Kaddafi yandaşlarının sevinç gösterilerinin yaşandığını iletti.

SON DURUM NE

İsyancılar, aynı zamanda önemli bir petrol liman kenti olan Ras Lanuf ile Libya’yı Mısır’a bağlayan en önemli nokta konumundaki Tobruk’un kaybedildiği iddialarını yalanladı.

Tobruk’ta isyancı güçlerin kurduğu komitede yer alan Fatih Faraj, AFP haber ajansına, “Bu bilgiler doğru değil. Libya’nın doğusu, Ecdebiya’dan, Mısır sınırına kadar güven altında” dedi.

Faraj, “Bölgede durumun sakin olduğunu ve hiçbir önemli gelişme yaşanmadığını” da söyledi.

El Cezire televizyonuna konuşan, Misrata’daki isyancı liderlerden Muhammed Ali ise “kentte hiçbir çatışmanın yaşanmadığını ve kentin tamamen kontrollerinde olduğunu” ifade etti.

Öte yandan, isyancıların elinde bulunan Ras Lanuf’a, Kaddafi’ye bağlı savaş uçaklarının saldırı düzenlediği haberi geldi.

ZAVİYE’DE KATLİAM

İngiliz Sunday Times gazetesi, görgü tanıklarının verdiği bilgiye dayanarak, Trablus’un 50 km batısındaki Zaviye kentinde katliam yapıldığını belirtti.

Guardian gazetesi ise kentin Kaddafi güçleri tarafından kuşatma altına alındığını ve bugüne dek Libya’nın tanık olduğu en şiddetli çatışmalara sahne olduğunu ifade etti.

Öte yandan, Sunday Times, bir diplomatı kurtarmak için operasyon düzenleyen İngiliz özel birliklerine ait askerlerin, isyancıların kalesi Bingazi’de esir tutuldukları bilgisini verdi.

Ayrıca Kaddafi son yaptığı açıklamalarda kendisine gelen bir soru üzerine, Pazar günü alıkoyulan bir Hollanda helikopterinin üç pilotunun esir tutulduğunu söyledi. Libya lideri, "Bu normal. Biz, izin almadan Libya'ya inen bir Hollanda helikopterini alıkoyduk" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Dünya