Kaçırılan Türk mühendisler aranıyor

 Taliban'ın kaçırdığı düşünülen 8'i Türk mühendis 11 kişi için, Ankara, Afganistan İçişleri Bakanlığı, ISAF ve Horasan Logistic devrede. Afganistan'ın Logar kentine bağlı Azre ilçesinde hava koşulları yüzünden acil iniş yapan helikopterdeki 8'i Türk mühen

Kaçırılan Türk mühendisler aranıyor

 

Taliban'ın kaçırdığı düşünülen 8'i Türk mühendis 11 kişi için, Ankara, Afganistan İçişleri Bakanlığı, ISAF ve Horasan Logistic devrede.
 
Afganistan'ın Logar kentine bağlı Azre ilçesinde hava koşulları yüzünden acil iniş yapan helikopterdeki 8'i Türk mühendis 11 kişi, Taliban militanları tarafından kaçırıldı.
 
Köktendinci Taliban örgütü, Afganistan'ın Logar kentinde acil iniş yapan bir helikopterdeki 8'i Türk mühendis, 1'i Rus ve ikisi Afgan 11 kişiyi kaçırdı. Afgarnistan Savunma Bakanlığı yetkilisi Tuğg. Abdul Kadir Aşina, bir sivil helikopterin Logar'ın Azre ilçesine bağlı Deremengel bölgesinde Afganistan saatiyle 16.00 civarında, kötü hava şartlarından dolayı acil iniş yaptığını belirtirken, Logar Emniyet Müdürü Yardımcısı Reishan Sadik Abdurrahimzey de helikopterin iniş yaptığı bölgenin Taliban kontrolünde olduğunu, kaçırılanların serbest bırakılması için bölgeye çok sayıda polis gönderildiğini kaydetti. Bölgede Hizb-i İslam hareketine bağlı militanların da bulunduğunu bildirdi. Horasan Logistics olduğu belirtilen şirketin yetkilileri, kendilerine ait MI-8 tipi bir helikopterin adı geçen bölgede kötü hava şartlarından dolayı acil iniş yaptığını doğruladı.
 
Yetkililer, helikopterdeki 11 kişiden 8'inin Türk mühendisi diğerlerinin Afgan ve Rus vatandaşı olduğunu söyledi. Horasan Logistic yetkilileri, "Helikopterde bulunan 8 Türk mühendisi MT inşaat şirketinde çalıyordu. Mühendisler, ülkenin Host vilayetinde bulunan inşaat şirketine ait çalışmaları inceledikten sonra başkent Kabil'e dönüyordu" açıklamasında bulundu. Militanlar tarafından alıkonulanların sağlık durumunun iyi olduğunu belirten şirket, Logar yetkilileri ile sıkı temasta olduklarını vurguladı.
 
ISAF DA DESTEK GÜÇ GÖNDERDİ
 
Horasan Logistic firmasının, Logar İl Şura Başkanı Abdul Veli Vekil ile görüştüğü, mürettebatın serbest bırakılması ve militanlarla arabuluculuk yapması için kanaat önderlerini militanların bulunduğu noktaya gönderildiği belirtildi. Olayla ilgili açıklama yapan Afganistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Sıddık Sıddiki ise araştırmaların sürdüğünü belirtti. NATO bünyesindeki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü ISAF'ın Sözcüsü Günter Katz da bu konuda Afgan güvenlik güçlerine yardım edeceklerini, bölgeye polis ekipleri gönderdiklerini söyledi.
 
TALİBAN: ASKER REHİN ALDIK
 
Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit, Afganistan'da zorunlu iniş yapan helikopterdeki "ikisi tercüman 11 yabancıyı" rehin aldıklarını ifade ederek, bu kişilerin Amerikan askerleri olduğunu ileri sürdü. Mücahit, internet sitesinden yaptığı açıklamada, ikisi tercüman 11 askerin gece Taliban'ın kontrolündeki güvenilir bir bölgeye götürüldüğünü belirtti. Mürettebatı rehin alarak helikopteri ateşe verdiklerini ifade eden Mücahit, kaçırılanların üzerinde Amerikan askeri üniforması bulunduğunu fakat asker olduklarını inkâr ettiklerini söyledi."
 
Dışişleri teyakkuzda
 
Afganistan'da kaçırılan 8 Türk vatandaşı için Ankara devreye girdi. Şirket yetkililerinin Kabil Büyükelçiliğini uyarmasının ardından da Türkiye devreye girdi. Zorunlu iniş yapan helikopterle ilgili NATO'dan hava desteği de alınırken Büyükelçi Basat Öztürk Afgan makamlarıyla birlikte kaçırılan 11 kişiyi aramak için harekete geçti. Dışişleri kaynakları Türk vatandaşlarının durumlarının iyi olduğunu, bulunmaları için teyakkuzda olduklarını, ancak şu anda nerede bulunduklarının bilinmediğini belirtti. Kaynaklar 8 Türk bulunana kadar diplomatik trafiğin ve arama kurtarma çalışmalarının süreceğini belirtti. Bu arada Başbakan Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da gelişmeye ilişkin bilgilendirildi. Bakanlar Kurulu'na da konuya ilişkin bilgi verildi. Öte yandan Dışişleri kaynakları "Kaçıranların kesin bir şekilde Taliban olduğunu söyleyemeyiz" açıklamasında bulundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya