Kabe'de tarihi yıkım!

Suudi Arabistan’ın iş makineleriyle giriştiği inşaat çalışmasında Osmanlı ve Abbasi dönemine ait sanat eserleri yıkılıyor.Suudi Arabistan’ın Mekke’deki İslam’ın en kutsal alanlarından olan ve Kabe’yi de içeren Mescid-i Haram camisinde gerçekleştirdiği mil

Kabe'de tarihi yıkım!



Suudi Arabistan’ın iş makineleriyle giriştiği inşaat çalışmasında Osmanlı ve Abbasi dönemine ait sanat eserleri yıkılıyor.

Suudi Arabistan’ın Mekke’deki İslam’ın en kutsal alanlarından olan ve Kabe’yi de içeren Mescid-i Haram camisinde gerçekleştirdiği milyar dolarlık genişleme projesinin bölgedeki tarihi yok ettiği iddia ediliyor. İngiltere merkezli Independent gazetesinin ele geçirdiği fotoğraflara göre, iş makineleri Osmanlı ve Abbasi devletlerine ait önemli tarihi eserlerin bulunduğu alanı tahrip ediyor. Yüzlerce yıl öncesinin ve caminin en eski parçaları olan sütunların yok edildiğini gözler önüne seren bu yeni fotoğraflar, arkeologları telaşlandırıyor. Yok olan sütunların üzerinde Arapça kaligrafi sanatıyla yazılmış, Hz. Muhammed’in hayatına dair dönem noktalarını ve yoldaşlarının isimlerini içeren ifadeler yer alıyor.

TURİZMİ ARTTIRMAK İÇİN YIKIYORLAR

Mekke ve Medine’ye her yıl gelen milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayabilmek için Mescid-i Haram ve Medine’deki Mescid-i Nebevi’nin milyonlarca dolar harcanarak genişletilmesini içeren proje, ülkenin arkeolojik, tarihsel ve kültürel mirasına saygı göstermediği gerekçesiyle eleştiriliyor.

Yeni fotoğrafları yorumlayan İslami Miras Araştırma Merkezi Müdürü Dr. İrfan El Elevi, gelecek Müslüman kuşaklarının geçmişinden koparak büyüyeceğine işaret ederek “Bu çok önemli çünkü bu sütunların bazıları Hz. Muhammed’in oturduğu ve dua ettiği yerler” diyor. Proje değişmezse Hz. Muhammed’in doğduğu evin bulunduğu bölge de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler