İsrail'e Turist Akını Gazze Çatışmalarıyla Düşüşe Geçti

İsrail'in Filistin'e yönelik başlattığı saldırılar turizmde büyük düşüşe neden oldu.

İsrail'e Turist Akını Gazze Çatışmalarıyla Düşüşe Geçti

İsrail ekonomisi, Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden saldırılar nedeniyle turizm sektöründe büyük bir darbe aldı. Kovid-19 salgınının yaralarını sarmaya çalışan İsrail turizmi, Filistin'e yönelik saldırılar sonucunda yeni bir krizle karşı karşıya kaldı.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) raporlarına göre, pandemi öncesi 2019'da ülke ekonomisinin %2,6'sını oluşturan turizm sektörü, 2021'de %1,1'e geriledi ve son çatışmalarla birlikte daha da zor bir döneme girdi.

Saldırıların başlamasıyla birlikte, Lufthansa, Swiss, Austrian ve Aegean gibi uluslararası hava yolu şirketleri İsrail'e uçuşlarını geçici olarak askıya aldı. ABD'li şirketlerin ise Avrupa merkezli rakiplerine kıyasla İsrail pazarına dönüş konusunda daha temkinli davrandıkları gözlemleniyor.

Bu durum, turizm talebinde önemli bir düşüşe yol açtı. İsrail Merkezi İstatistik Bürosu, 2023 Ocak ayında İsrail'e gelen turist sayısının bir önceki yılın aynı dönemine göre %77 azalarak 58 bin 600'e düştüğünü bildirdi. Çatışmaların başladığı Ekim ayından itibaren turist sayısında keskin bir düşüş yaşandı ve bu düşüş yıl sonuna kadar devam etti.

2023 yılı genelinde, İsrail'e gelen turist sayısı bir önceki yıla göre %12,5 artış göstererek 3 milyon 10 bin 300'e ulaştı, ancak bu sayı yaklaşık 4 milyonluk beklentilerin altında kaldı.

İsrail Turizm Bakanlığı, ABD'li hava yolu şirketlerine uçuşları yeniden başlatma çağrısında bulunarak, "İsrail turistler için güvenlidir" mesajını yaymaya çalışıyor. Turizm Bakanı Haim Katz, ABD pazarının İsrail ekonomisi için büyük önem taşıdığını ve ABD'den İsrail'e olan turizm talebinin korunması gerektiğini vurguladı.

Saldırılar devam ederken, İsrail turizm sektörü bu zorlu dönemi aşmak için uluslararası toplum ve turizm sektörüyle işbirliği içinde çözümler aramaya devam ediyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler