İsrail Filistinlilere: Evinizi yıkacağız!

İsrail askerlerinin iki hafta önce Mescid-i Aksa'ya postallarıyla girerek Filistinlilere gaz bombası atmasıyla başlayan gerginlik devam ediyor. Askerlerin provokatif eylemlerinden sonra Kudüs ve Batı Şeria'nın birçok kentinde İsraillilerle Filistinliler a

İsrail Filistinlilere: Evinizi yıkacağız!

İsrail askerlerinin iki hafta önce Mescid-i Aksa'ya postallarıyla girerek Filistinlilere gaz bombası atmasıyla başlayan gerginlik devam ediyor. Askerlerin provokatif eylemlerinden sonra Kudüs ve Batı Şeria'nın birçok kentinde İsraillilerle Filistinliler arasında çıkan çatışmalar da sürüyor. İsrail dün, krizi tırmandıracak bir adım daha atarak, Batı Şeria'daki birçok Filistinli aileye evlerini boşaltmaları için 48 saatlik süre tanındığını belirten uyarılar gönderdi. Buna göre, Filistinli aileler yarına kadar ya evlerini boşaltacak ya da İsrail mahkemelerine başvurarak kararın yürütmesinin durdurulmasını isteyecek.

Mahkemelerse, genellikle bu tür kararlarda İsrail devletini haklı buluyor. İsrail askerleri dün ayrıca Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait çok sayıda evi de yıkım için işaretleyerek mühürledi. İsrail polis sözcüsü Micky Rosenfeld, "Hazırlığımızı yaptık. Hükümetin nihai kararının ardından uygulamaya geçeceğiz" dedi. İsrailli insan hakları kuruluşu B'Tselem ise hükümetin Filistinlileri evlerini yıkarak cezalandırma politikasını kınadı. Mescid-i Aksa içindeki külliyenin güney taraflarında yer alan Silvan mahallesinde yüzlerce ev daha önce bu yöntemle işaretlenerek yıkılmış ya da İsrailliler tarafından zorla iskân edilmişti. Başbakan Benyamin Netanyahu, 2005'te son verilen ev yıkma politikasını yeniden hayata geçirmesiyle dikkat çekiyor. 

BİNLERCE KİŞİ UĞURLADI 
Bu arada Kudüs'te, şoförlüğünü yaptığı otobüste asılmış halde bulunan Filistinli Hasan Yusuf er-Ramuni (22), binlerce kişinin katıldığı cenaze töreniyle toprağa verildi. Törene katılan bazı maskeli grupların havaya ateş açtığı belirtildi. Ailesi, Ramuni'nin ölümünden İsrail'i sorumlu tuttu. Luey Ramuni, vücudunda morluklar bulunan kardeşinin öldürüldüğüne inandıklarını söyledi. 

İSRAİL, YASAĞI SAVUNAMADI
İsrail, Gazze saldırıları sırasında Şifa Hastanesi'ndeki fedakarca hizmeti nedeniyle bütün dünyanın yakından tanıdığı Norveçli doktor Mads Gilbert'e getirdiği ömür boyu Gazze yasağını savunamadı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Paul Hirschson, Fransız haber ajansı AFP'ye "Ona sadece İsrail'e giriş yasağı getirdik" diyerek, Gazze konusundaki soruları yanıtlamaktan kaçındı. Gilbert ise, geçtiğimiz ay "ömür boyu" Gazze'ye giremeyeceğinin kendisine bildirildiğini yineledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya