İslam dünyası saldırı için ne dedi?

İsrail’in, Gazze’ye yardım malzemesi taşıyan gemilerdeki sivillere orantısız güç kullanması, dünyada infial uyandırdı. İsrail, sadece İslam âleminin değil, dünyanın tepkisini çekti. BM Güvenlik Konseyi, Türkiye’nin çağrısıyla acilen toplandı. ABD, İSRAİL’

İslam dünyası saldırı için ne dedi?

İsrail’in, Gazze’ye yardım malzemesi taşıyan gemilerdeki sivillere orantısız güç kullanması, dünyada infial uyandırdı. İsrail, sadece İslam âleminin değil, dünyanın tepkisini çekti. BM Güvenlik Konseyi, Türkiye’nin çağrısıyla acilen toplandı.

 

ABD, İSRAİL’İ YİNE KINAMADI:

AB, İsrail’i sert sözlerle kınayıp “eksiksiz bir soruşturma” yapmasını istedi. İsrail’in bir müdahalesine ilk kez “Trajedi” diyen ABD’den kınama gelmedi. Bugün Obama ile görüşmeyi planlayan İsrail Başbakanı, şiddetli tepkiler üzerine ülkesine dönüyor.

 

İsrail’in, “Rotamız Filistin, Yükümüz İnsani Yardım” kampanyası kapsamında Türkiye’den İHH İnsani Yardım Vakfı’nın liderlik ettiği uluslararası filoya, Gazze ablukasını delmemeleri için uluslararası sularda düzenlediği kanlı baskın, uluslararası toplumu ayağı kaldırdı. ABD ve AB başta olmak üzere birçok ülkeden sert tepkiler geldi. Netanyahu Hükümeti’ni önümüzdeki günlerde Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası örgütler nezdinde çok zor bir duruma sokabilecek tepkiler özetle şöyle:

ABD: Üzüntümüz derin

Beyaz Saray sözcüsü William Burton, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “ABD, can kaybı ve yaralılar olmasından derin bir şekilde üzüntü duyuyor, şu anda bu trajediye yol açan koşulları anlamaya çalışıyoruz” dedi. Memleketi Chicago’da bulunan ABD Başkanı Barack Obama ise şahsen bir açıklama yapmadı.

AB: Tam araştırılsın

Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ı arayarak, gemilere kanlı müdahalenin ardından “eksiksiz bir soruşturma” açılmasını istedi.

FRANSA: Derin şoktayız

İsrail’in Paris Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağrılırken, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, “orantısız güç kullandığı için” İsrail’i kınadı. Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner de saldırısı nedeniyle “derin bir şoka uğradığını” belirterek, “Hiçbir neden bu tür bir şiddeti haklı çıkartamaz” dedi.

ALMANYA: Araştırılsın

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, İsrail’in “orantısız güç kullanılan bu baskını kapsamlı şekilde araştırmasını” istedi.

Yardım gemilerinde 2’si federal milletvekili, 5 Alman vatandaşı vardı.

İNGİLTERE: Gazze açılsın

Ölümlerden dolayı üzüntü duyduğunu açıklayan Dışişleri Bakanı William Hague, ”Bu olay, Gazze’ye girişe yönelik kısıtlamaların kaldırılmasının gerekliliğini göstermiştir. Gazze’nin yardımlara kapatılması kabul edilemezdir ve amaca zararı dokunmaktadır. Gazze girişleri açılmalıdır” diye konuştu.

RUSYA: Açık bir ihlal

“Saldırıyı kınıyoruz. Hiçbir hukuki neden olmadan sivil insanlara karşı silah kullanılmasının ve açık denizlerdeki gemilere el konulmasının, uluslararası hukuğun ihlalidir. ”

DİĞER ÜLKELER

AB Dönem Başkanı İspanya ile filoda gemileri bulunan Norveç ve Danimarka başta olmak üzere birçok ülke İsrail büyükelçilerini çağırarak açıklama istedi. Vatikan da “derin bir üzüntü ve endişe” duyduğunu açıkladı. Bir vatandaşı operasyonda

yaralanan Yunanistan, İsrail ile tatbikatı yarıda kesti.

 

HER YERDE GÖSTERİ, HER YERDE TÜRK BAYRAĞI

Sadece Türkiye’de değil, hemen hemen tüm İslam âleminde sokak gösterileri yapıldı. Gazze’deki Filistinliler tepkilerini dile getirirken ellerinde Filistin ve Türk bayraklarıyla yürüdüler. Batı Şeria’nın merkezi durumundaki Ramallah’ta da gösteriler düzenlendi. Lübnan’daki eylemde de dev Türk bayrağı açıldı. Onlarca gösterici Özgür Filistin eylemine sloganlarıyla destek verdi.

 

DÜNYA MEDYASINDA BİR NUMARALI HABER

ABD medyası saldırıyla ilgili haberleri diğer ülke medyalarına göre daha geç ve daha seyrek yayınlarken, kanlı baskın dünya medyasının genelinde bir numaralı haberdi. İşte bazı başlıklar:

AP: İsrail’in operasyonu, Avrupa ve Arap dünyasından kınamaları beraberinde getirdi.

AFP: İsrail, fırtınanın gözünde. Müttefikleri askeri bağları askıya almaya ve büyükelçilerini çağırmaya başladı.

Reuters: Gazze ablukasının kanlı savunması yüzünden diplomatik kriz çıktı. İsrail sıkı bir sansür uyguluyor.

New York Times: Bu harekat Başbakan Netanyahu’nun yarın Beyaz Saray’da Obama ile yapacağı görüşmenin öncesine denk geldi.

BBC: Saldırı, uluslararası sularda gerçekleşti.

LA Times: Yardım gemisinde bulunan Yardım Hareketi Sözcüsü Greta Berlin, “İsrail askerleri gemiye ayak bastıkları anda ateş açmaya başladı” dedi.

Telegraph: İsrail uluslararası arenadaki baskı artmasına rağmen geri adım atmıyor.

Sky News: Hamas, Arap ve Müslümanları Siyonist emellere karşı ayaklanmaya çağırdı.

 

İSLAM ÂLEMİ NE DEDİ

 

İRAN: Zaafın göstergesi

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad şu açıklamayı yaptı: “Bu saldırı gücün değil, zaafın göstergesidir. Siyonist İsrail rejimi daha ne yapmalı ki, insan hakları savunucuları rahatsız olsun. Dünya halklarının sabrı taşıyor. Bana niçin artık ‘Siyonist İsrail rejimi ortadan kalkmalı’ demiyorsunuz diye soruldu. Ben de zaten bu rejim yok oluyor cevabını verdim.”

MISIR: Aşırı ve haksız

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, “uygulanan aşırı ve haksız güç kullanımı ile masum insanların hayatını kaybetmelerini” kınadı. Mübarek, İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ile görüşüp soruşturma açılmasını talep ettiğini belirtti.

SURİYE-LÜBNAN: Vahşi saldırı

İki ülke devlet başkanları Beşar Esad ve Saad Hariri ortak açıklama yaptı. Açıklamada, “Özgürlük filosundaki sivillere yönelik vahşi saldırıyı şiddetle kınıyoruz” dendi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya