İslam dünyası Kurban Bayramını kutluyor

Tüm dünyada Müslümanlar, Kurban Bayramını kutluyor.KIRGIZİSTANKırgızistan'da yaklaşık 100 bin kişi Aladağ Meydanı'nda bayram namazını kılıp, bayram coşkusunu yaşadı.Kırgızistan'da bayram namazı Türkiye'ye göre üç saat önce kılınırken, sabahın erken saatle

İslam dünyası Kurban Bayramını kutluyor

Tüm dünyada Müslümanlar, Kurban Bayramını kutluyor.

KIRGIZİSTAN

Kırgızistan'da yaklaşık 100 bin kişi Aladağ Meydanı'nda bayram namazını kılıp, bayram coşkusunu yaşadı.

Kırgızistan'da bayram namazı Türkiye'ye göre üç saat önce kılınırken, sabahın erken saatlerinden itibaren seccadelerini alan Kırgızlar Alatoo Meydanı'nda namaz için toplandı. Kırgızistan Müslümanları Din İdaresi Başkanı Müftü Maksatbek Hacı Toktomuşev tarafından meydanda toplanan yüzbinlere namaz öncesi vaaz verildi. Daha sonra Kırgızistan Meclis Başkanı Asilbek Ciyenbekov Müslümanların bayramını kutladı. Kutlamaların ardından Müftü Mastabek Hacı Toktomuşev tarafından meydan ve parklarda toplanan yaklaşık 100 bin kişiye Kurban Bayramı namazını kıldırıldı ve namaz sonrası bütün dünya Müslümanları için dua edildi. Namaz sonrası ise vatandaşlar birleriyle bayramlaşarak bayramın coşkusunu yaşadı.

AZERBAYCAN

Bütün İslam aleminde olduğu gibi Azerbaycan'da da Kurban Bayramı heyecanı yaşanıyor. Başkent Bakü'de Kurban Bayramı, kılınan bayram namazı ile başladı. İlahiyat Camii'nde cemaatin kalabalık olması sebebiyle bayram namazı ikinci kez kılındı. Namaz kılan vatandaşlardan Vagif Osmanov, "Nice bayramlara. Allah cümlemize nice bayramlar nasip etsin" dedi.

Edalet Aliyev, "Bütün Müslüman aleminin bayramını kutluyorum. Dünyada barış olsun ve inşallah böyle nice Kurban Bayramlarını bize nasip etsin" diye konuştu.

Sinan Balayev ise, "Allahu Teâlâ ümmet-i Muhammed'in bayramını mübarek etsin. Allah kesilen kurbanları kabul etsin. Bütün Türk dünyasının bayramı kutlu olsun. Cenabı Allah bugünün hürmetine, kılınan namazların hürmetine, edilen duaların hürmetine İslam alemine saadet ve mutluluk versin" dedi.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI VE DİYANET VAKFI AZERBAYCAN'A BİN 450 KURBANLIK GÖNDERDİ

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı, bu bayramda da göçmenleri unutmayarak, Azerbaycan'a bin 450 kurbanlık gönderdi. Din Hizmetleri Müşaviri Kamil Güneş, "Azerbaycan'ın, Türkiye'nin ve tüm İslam aleminin Kurban Bayramı'nı tebrik ediyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı vekaletle kurban organizasyonu gerçekleştiriyor. Bu Azerbaycan'da da geleneksel hale gelmiş durumda. Bin 450 hisse Azerbaycan'da kesiyoruz. Bunun bir kısmı büyükbaş hayvan, bir kısmı küçükbaş hayvan. Çok önemli bir kısmını bölgelere gönderiyoruz. Şehit aileleri, gaziler, engelliler, öğrenciler ve yoksullara dağıtılıyor. Azerbaycanımızda bu duyguları paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz" dedi.

Kesilen kurbanlar ihtiyacı olan ailelere, gazilere ve Karabağ göçmenlerine dağıtıldı.

MACARİSTAN

Macaristan'da yaşayan Müslümanlar, başkent Budapeşte'de Türk mescitlerinde Kurban Bayramı namazlarını eda ettiler.

Budapeşte'nin 8. bölgesindeki Yaşayan Anadolu Vakfı mescidini dolduran yüzlerce Türk vatandaşı bayram namazını birlikte eda ederken, 10. bölgede hizmet veren Macaristan Türk-İslam Kültür Derneği mescidinde de bir araya gelen Müslümanlar birlikte bayram namazlarını kıldılar. Macaristan Türkiye Büyükelçiliği Din Ataşesi Hüseyin Ersoy tarafından kıldırılan bayram namazı sonrası cemaat hep birlikte tekbir getirerek bayramlaştı ve ardından kahvaltı yaptı. Bayram namazına babaları ile katılan çocuklar, büyüklerinin ellerini öperek harçlıklarını aldı.

Bayram namazına katılan KKTC Macaristan Büyükelçisi Arif Altay, Kurban Bayramı'nı burada yaşayan Müslüman kardeşlerle hep birlikte yaşamanın ve bayram namazını kılmanın mutluluğunu yaşadıklarını, tüm Müslüman mümin kardeşlerine hayırlı bayramlar dilediğini belirterek, "Herkesin bayramı kutlu olsun, kurbanları mübarek olsun. Gurbet ellerde bir arada olmak çok gurur verici bir şey, herkesin bayramı kutlu olsun" diye konuştu.

THY Macaristan Müdürü Levend Arısoy ise, bir bayramı daha Türkiye'deki sevdiklerinden ayrı geçirmenin burukluğu içinde fakat Macaristan'daki Türk dostları ve Müslüman kardeşleri ile birlikte geçirmenin bu burukluğu biraz olsun hafiflettiği bir ortamda olduklarını söyledi. Arısoy, "Bayramlar farklı oluyor, ancak gurbette olunca daha da farklı oluyor. İnsanın gurbette bayram namazını kılması gerçekten kalbine dokunuyor. Allah tüm Türkiye'deki, dünyadaki Müslümanlara hayırlı Ramazanlar, hayırlı Kurban Bayramları ve kandiller nasip eylesin. Allah birliğimizi, dirliğimizi eksik etmesin" dedi.

Din Ataşesi Ersoy, "Allah'a hamdolsun ecdat yadigarı Macaristan'da bütün vatandaşlarımızla çok coşkulu, çok kalabalık bir bayram eda eyledik. Buradan bütün memleketimiz, bütün akrabalarımıza, milletimize selam gönderiyoruz. Bayramlarını ve İslam aleminin mübarek Kurban Bayramı'nı tebrik ediyoruz" diye konuştu.

MÜSİAD Macaristan Temsilcisi Fadıl Başar, Türkiye ve tüm İslam aleminin Kurban Bayramı'nın mübarek olmasını, şu içinde bulunulduğu zaman diliminde Türkiye ve çevre ülkelerin kardeşliğe, dostluğu, birliğe çok büyük ihtiyaç olduğunu, Kurban Bayramı'nın da buna vesile olmasını dilediğini kaydetti.

KOSOVA

Kosova'da kurban bayramı vesilesiyle yapılan merkezi kutlamanın adresi yine başkent Priştine'deki Osmanlı'dan kalan Fatih Sultan Mehmed Camisi oldu. Kosova'da coşkuyla kutlanan kurban bayramı nedeniyle sabahın erken saatlerinden itibaren camilere akın eden Müslümanlar, bayram namazını kıldı. Fatih camisinin avlusunu tıklım tıklım dolduran yüzlerce mümin namaz öncesinde tekbirler getirdi, ardından bayrama kavuşmanın huzuru içinde vaazı dinledi. Kosova Baş İmamı Sabri Baygora tarafından verilen vaazda, kurban bayramının öneminin yanı sıra Müslümanlığın kutsal değerleri olan barış, huzur ve hoşgörünün hüküm sürmesi gereği dile getirildi.

Vaazın ardından namaz vaktinde yüzlerce vatandaş yine huşu içerisinde namaza durdu. Kılınan namazın ardından müminler bir ağızdan tekbir getirdi bayram hutbesini dinledi. Kosova İslam Birliği Birliği Başkanı Naim Ternava tarafından okunan bayram hutbesinde, kurban bayramının, tüm insanlık için barış ve refahı barındıran fedakarlık, özveri, dayanışma gibi yüce değerleri içerdiğini belirtti. Kosova Müftüsü Ternava, varlıklı ve iyi niyetli vatandaşlara, ihtiyaç sahibi ailelere daha fazla yardımda bulunmaları çağrısını yaptı. Ternava, yaşanan mülteci dramına değinerek, mültecilere kucak açılması gereğine vurgu yaptı. Dualarla son bulan namazın ardından bayramlaşan Kosovalılar, bayramın hayırlara vesile olmasını diledi.

İslam aleminin bayramını kutlayan Rasim Hoti, büyük bir coşku içinde bayram namazını kılmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirtirken, Fazli Tanoli, tüm Müslüman aleminin kurban bayramını kutlayarak, "Müslüman olmaktan şeref duyuyorum" ifadesini kullandı. Feti Krasniqi de bayramların birlikteliği simgeleştirdiğini kaydederken, Selahattin Türbedar, içindeki heyecan ve neşenin tarif edilemeyecek kadar büyük olduğunu vurgulayarak, "Baş İmam Baygora'nın kurban bayramı hakkındaki vaazı sırasında gözyaşlarımı tutamadım. Tüm Müslümanlardaki gibi içimde büyük bir coşku var. Müslümanların bayramını tebrik ederim" dedi.

Bayram namazını kılan Kosova Çevre Bakanı Ferid Agani de, Allah'ın Müslümanlara bahşettiği bu büyük günde hep birlikte olmanın sevincini yaşadıklarına işaret ederek, "Bize ihtiyaç duyanların yardımına koşmak için cenabı hakkın verdiği fırsattan dolayı hepimiz mutluyuz. Dolayısıyla ihtiyaç sahiplerine yardımlarımızı esirgemeden onları kucaklayalım. Ayrıca yeni devletimizi kurmakta birlikteliğe ihtiyacımız var. Ülkemizi kalkındırmak için el ele vermeliyiz. Bugünler de büyük sıkıntı yaşayan mültecilere Kosova olarak kapılarımızı açmalıyız, onların yanında olmalıyız" ifadelerini kullandı.

İslam dünyası Kurban Bayramını kutluyor

İslam dünyası Kurban Bayramını kutluyor

İslam dünyası Kurban Bayramını kutluyor

İslam dünyası Kurban Bayramını kutluyor

İslam dünyası Kurban Bayramını kutluyor

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler