IŞİD'in korkutan haritası!

Bertalla'nın düşmesiyle IŞİD'in, Erbil'e ulaşma mesafesi 45 kilometreye düştü.Alınan bilgiye göre, Musul'un Bertalla nahiyesinin IŞİD'in eline geçtiği belirtildi.Öte yandan Erbil'e 60 kilometre mesafedeki Musul kentinin Mahmur ilçesinde IŞİD tehdidi neden

IŞİD'in korkutan haritası!

Bertalla'nın düşmesiyle IŞİD'in, Erbil'e ulaşma mesafesi 45 kilometreye düştü.

Alınan bilgiye göre, Musul'un Bertalla nahiyesinin IŞİD'in eline geçtiği belirtildi.

Öte yandan Erbil'e 60 kilometre mesafedeki Musul kentinin Mahmur ilçesinde IŞİD tehdidi nedeniyle büyük bir askeri hareketlilik yaşanıyor. IŞİD'in, 20 kilometre uzaklıktaki Güver nahiyesini ele geçirmesi üzerine Kürt yönetimi, Mahmur'a büyük bir askeri sevkiyat yaptı. Binlerce peşmerge, Kürt nüfusun yoğun olduğu Mahmur'a konuşlandırıldı. Peşmergeye silahlanan vatandaşlar da destek verdi.

Bölgedeki güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre Irak Hava Kuvvetlerine ait iki savaş uçağı, Mahmur’a 20 kilometre uzakta bulunan Güver nahiyesindeki IŞİD noktalarını bombaladı.

Orduya bağlı savaş uçakları, IŞİD'in mezvilerinin bulunduğu Salahaddin iline bağlı El-Meşru bölgesi ile Simeylat köyünü havadan bombaladı. Olayda 39 IŞİD militanı öldü, 10 askeri araç imha edildi.

Kaçış izdihamı Irak'ta IŞİD'in, Erbil kentine 45 kilometre yaklaşması üzerine paniğe kapılanlar, daha güvenli bölgelere kaçmaya başladı. Kaçış nedeniyle havalimanı, otobüs garajları ve yollarda büyük bir yoğunluk yaşanıyor.

Öte yandan Erbil'e 60 kilometre mesafedeki Musul kentinin Mahmur ilçesinde IŞİD tehdidi nedeniyle büyük bir askeri hareketlilik yaşanıyor. IŞİD'in, 20 kilometre uzaklıktaki Güver nahiyesini ele geçirmesi üzerine Kürt yönetimi, Mahmur'a büyük bir askeri sevkiyat yaptı. Binlerce peşmerge, Kürt nüfusun yoğun olduğu Mahmur'a konuşlandırıldı. Peşmergeye silahlanan vatandaşlar da destek verdi.

s.20140808103718.jpg

Bölgedeki güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre Irak Hava Kuvvetlerine ait iki savaş uçağı, Mahmur’a 20 kilometre uzakta bulunan Güver nahiyesindeki IŞİD noktalarını bombaladı.

Orduya bağlı savaş uçakları, IŞİD'in mezvilerinin bulunduğu Salahaddin iline bağlı El-Meşru bölgesi ile Simeylat köyünü havadan bombaladı. Olayda 39 IŞİD militanı öldü, 10 askeri araç imha edildi.

Kaçış izdihamı

Irak'ta IŞİD'in, Erbil kentine 45 kilometre yaklaşması üzerine paniğe kapılanlar, daha güvenli bölgelere kaçmaya başladı. Kaçış nedeniyle havalimanı, otobüs garajları ve yollarda büyük bir yoğunluk yaşanıyor.

IŞİD'in ilerlediğine yönelik yayılan haberler üzerine tedirgin olan aileler, sığınmacılar ve bölgedeki yabancı ülke vatandaşları, hava yolu firmalarıyla otobüs garajlarına akın etti. Irak Hava Yolları'nın Erbil'deki ofisi önünde yüzlerce insan, uçak bileti almak için sıraya girdi. Erbil Uluslararası Havalimanı'nda da büyük bir yoğunluk yaşanıyor. Uçaklar tam kapasiteyle uçuyor. Bilet bulamayan bazı insanlar, havalimanında bekleyişlerini sürdürüyor. Bazı Iraklılar da araçlarıyla Türkiye'ye yakın kuzey bölgesine doğru kaçıyor.

Iraklılar, muhtemel IŞİD saldırılarına karşı benzin stoğu yapmaya başladı. Araç sahipleri, benzin istasyonları önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Daha önce savaşı yaşayan aileler, gıda stoku da yapıyor.

Yaşanan tedirginlik üzerine Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) yetkilileri, korkulacak bir durum olmadığını belirterek, vatandaşlara sakin olmaları çağrısı yapıyor.

Mobil sığınmacılar

İç çatışmaların başladığı haziran ayının başından beri sürekli yer değiştirmek zorunda kalan Telaferli Türkmen sığınmacılar, Erbil'deki Hazer Kampı'nın kapatılması üzerine daha güvenli bir bölge bulma arayışına girdi. Apar topar araçlarına binen sığınmacıların kimisi Erbil'e gelirken, bazıları Duhok'a hareket etti. Sünni Türkmenler ise çareyi Musul'daki köylerine dönmekte buldu.

Ailesiyle Hamdaniye ilçesindeki köyüne dönen Ali Kerim, "Sünni olmamız dolayısıyla IŞİD'in bize zarar vermemesini ümit ediyoruz. Kamptan ve kaçıştan bıktık. Kendi evimizde ölelim daha iyi" dedi.

IŞİD'in Hamdaniye (Karakuş) nahiyesini ele geçirmesiyle birlikte silahlı grupların, Erbil'e ulaşma mesafesi 45 kilometreye kadar düşmüş oldu. Dün de Erbil'e 70 kilometre uzaklıktaki Güver nahiyesi IŞİD'in eline geçmişti.

IŞİD Musul'da Hristiyanların yaşadığı 2 semti ele geçirdi

IŞİD'in Musul kentinde Hristiyanların yaşadığı 2 semtin kontrolünü ele geçirdiği bildirildi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin Musul'un 30 kilometre doğusunda Hristiyanların yoğun olarak yaşadığı Karkuş ve Bartulla semtlerinden çekilmesinin ardından IŞİD militanları, bölgenin kontrolü ele geçirdi.

IŞİD militanlarının bu bölgelerde kontrolü sağlamasının ardından Hristiyanlarla diğer dini azınlıkların güvenli bölgelere doğru göç etmeye başladığı belirtildi.

Öte yandan, Sadiyye Nahiyesi Belediye Başkanı Ahmed ez-Zerkuşi, IŞİD militanlarının Diyala kentine bağlı Es-Sadiyye nahiyesinden göç etmek isteyen 20 aileyi engellediklerini söyledi.

Zerkuşi, IŞİD'in yaklaşık 2 ay önce Sadiye'yi ele geçirmesinin ardından halkın yüzde 70'inden fazlasının bölgeyi terk ettiğini ifade etti.

IŞİD'in başını çektiği silahlı grupların Irak'ın Musul, Diyala, Salahaddin, Kerkük illerinde kontrolü ele geçirmesinden bu yana başlayan çatışmalar devam ediyor.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler