İran Türkiye'den yardım istedi

Şam’da kaçırılan 48 İranlı hacının serbest bırakılması için Tahran, Ankara’nın kapısını çaldı. Türkiye ve Katar arabulucu olursa, Suriye’nin hacıları serbest bırakabileceği ifade edildi. TAHRAN, SURİYE’DE KAÇIRILAN İRANLI HACILAR İÇİN TÜRKİYE’DEN YARDIM İ

İran Türkiye'den yardım istedi

Şam’da kaçırılan 48 İranlı hacının serbest bırakılması için Tahran, Ankara’nın kapısını çaldı. Türkiye ve Katar arabulucu olursa, Suriye’nin hacıları serbest bırakabileceği ifade edildi.

 

TAHRAN, SURİYE’DE KAÇIRILAN İRANLI HACILAR İÇİN TÜRKİYE’DEN YARDIM İSTEDİ

Suriye’nin başkenti Şam yakınlarındaki bir Şii türbesini ziyaret eden 48 İranlı hacı için İran, Türkeye’den yardım istedi. Ancak hacıları kaçıran Suriyeli isyancılar, “Bu kişilerin hacı olmadığını, İran Devrimci Muhafızları adına çalışan kişiler” olduğunu savundu. Özgür Suriye Ordusu tarafından Al Arabiya’ya televizyonuna gönderilen videoda “Yakalanan 48 İranlı’nın Şam’da İran adına keşif yaptıklarını” ileri sürüldü.

İran, alıkonulan bu kişilerin Şii hacılar olduğunda israr ederken, Özgür Suriye Ordusu ise bu kişilerin İran’ın Devrim Muhafızları birliğine bağlı faaliyet gösterdiklerini iddia etti. Suriye bayrağı altında tutsak alınan hacıların önünde konuşan asker, Şii hacıların bazılarının İran Devrim Muhafızı yetkilisi olduğu sonucuna vardıklarını söyledi. Tahran ise Şam’da kaçırılan hacılar için Türkiye ve Katar’dan yardım talebinde bulundu. İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salih’nin Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu arayıp, tutsak alınan Şii hacıların serbest bırakılması için Türkiye’nin arabulucu olmasını istediği ifade edildi. İkili arasındaki telefon görüşmesinin ana maddesi Suriye’deki derinleşen kriz olurken, görüşmede ayrıca Suriye’nin başkenti Şam’daki Seyyide Zeynep Türbesi’ni ziyaret ederken kaçırılan 48 Şii hacı da gündeme geldi. Salihi, İranlı hacıların serbest bırakılması için Türkiye’nin çaba sareftmesini isterken, Davutoğlu da olumlu yanıt verdi. Her yıl 700 bin İran vatandaşı, Seyyide Zeynep Türbesi’ni görmek için Suriye’ye  gidiyor.  Tahran yönetimin Suriye’yi desteklemesi nedeniyle bu ülkedeki İranlılar sıklıkla muhaliflerin hedefi oluyor.

HALEP’TE NİHAİ SAVAŞ VERİLİYOR

SURİYE’NİN yoğun çatışmaların yaşandığı kenti Halep en büyük çatışmaya hazırlandığı belirtildi. Kentin kontrolü için 14 günden bu yana devam eden savaş özellikle Selahaddin semtine yoğunlaşırken, Cumartesi günü Esad ordusundan üst düzey bir komutan Halep kentinin kuzeyine yapılan yığınağın tamamlandığını söyleyip, ‘teröristlerin’ kentten temizleneceğini belirtmiş ancak bunun zaman alacağını söylemişti.

Firari 1 general Türkiye’de

Özgür Suriye Ordusu’ndan Albay Abdel Cabbar ise Halep şehrindeki çatışmaların en yoğun dönemini yaşandığını ve nihai savaşın burada verildiğini ifade etti. Ordunun özellikle Selahaddin civarında militanlarla çatışmasında, helikopter, tank, topçu ve uçakların kullandığı belirtildi. Ayrıca Suriye’deki olaylardan kaçan 1 general Türkiye’ye sığındı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler