İran artık nükleer bir güç

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İran ile Türkiye arasındaki ilişkilerin, kardeşçe ve yapıcı olduğunu belirterek, ''Seviye ve hacim olarak iki ülke arasındaki işbirliği her gün gelişiyor. Bu, hem iki ülke, hem bölge ülkeler, hem de dünyanın faydasın

İran artık nükleer bir güç

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İran ile Türkiye arasındaki ilişkilerin, kardeşçe ve yapıcı olduğunu belirterek, ''Seviye ve hacim olarak iki ülke arasındaki işbirliği her gün gelişiyor. Bu, hem iki ülke, hem bölge ülkeler, hem de dünyanın faydasınadır'' dedi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 11. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi dolayısıyla Türkiye'de bulunan Ahmedinejad, düzenlediği basın toplantısında konuşmasına ''besmele'' ile başlayarak, bir kere daha Türkiye'yi ziyaret etme fırsatı bulduğu için Allah'a şükrettiğini söyledi.

Ahmedinejad, ''Herkesin bildiği gibi kapitalizmin ekonomi ve düşüncesi çıkmaza ve yolun sonuna gelmiştir. Bu fikir ki insanları kurtarma ümidiyle ortaya çıkmıştı ve insanoğlunun menfaatlerini koruma, barış ve refahı getireceği ümidiyle bütün milletlere gelmişti. Bugün yolun sonuna gelmiştir'' diye konuştu.

Dünyayı işletmenin birkaç devletin tekeline girdiğine dikkati çeken Ahmedinejad, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Ne yazık ki güç, servet ve dünyanın işletme işlemleri birkaç ülkenin ve birkaç özel devletin tekeline girmiştir. Bu tekel, bütün problemlerin, savaşların, tecavüzlerin ve kötülüklerin kaynağı olmuştur. Dünyanın yeni bir fikir, insani bir yola ihtiyacı vardır. Bizim inancımız şu ki, İran milleti ve Türkiye milleti ile bizim bölgedeki ülkelerin kültürünün insanoğlunun ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir potansiyeli var. Bizim kültürlerimiz dostluk ve adalet üzerine, bütün insan topluluklarının problemlerini çözebilir.''

Ahmedinejad, Türkiye ve İran gibi ülkelerin hızla geliştiğini, yeni ve etkili fırsatların, uluslararası münasebetlerin bu ülkelerin önünde olduğunu belirterek, ''Açık bir gelecek, İran ve Türkiye'nin büyük milletlerine aittir diye düşünüyoruz. İran ve Türkiye arasındaki ilişkiler kardeşçe ve yapıcıdır. Seviye ve hacim olarak iki ülke arasındaki işbirliği her gün gelişiyor. Bu hem iki ülke, hem bölge ülkeler, hem de dünyanın faydasınadır'' şeklinde konuştu.

"MESELEYİ TÜRKİYE'DE ÇÖZÜMLEMEK OLSUN İSTİYORUZ"

İran'ın nükleer programıyla ilgili işbirliğinin herkesin faydasına olacağını vurgulayan Ahmedinejad, ''Biz istiyoruz ki bu karşı durum işbirliğine dönüşsün. İstanbul oturumu tarihi bir fırsattır. Biz bu büyük hadisenin gerçekleşmesi için hazırız. Mutlu oluruz ki bu mesele İstanbul'da ve kardeş ülke Türkiye'de olsun'' dedi.

 ''Füze Kalkanı'' konusunda ne düşündüğü sorulan Ahmedinejad, füze ve atomun kullanılmasının siyasi sahnede bittiğini ifade ederek, ''Bugün insanların fikir ve kültürlerinin günüdür. Füzeyle fikri, kültürü önleyemezsiniz. Kapitalistlerin korktukları, insani düşüncelerin yayılmasıdır. Bunların fikir düzeyleri o kadar düşüktür ki kültür ve medeniyetin ufuklarını göremiyorlar. Bizim merakımız yoktur ve eminiz ki dünyada binlerce füze kurulsa milletlerin iradesini, hürriyetini ve adaletini engelleyemez. Bunun İran ve Türkiye arasındaki münasebetlere hiçbir etkisi yoktur'' şeklinde konuştu.

WIKILEAKS BELGELERİNDEKİ İDDİALAR

Ahmedinejad, ''Wikileaks belgelerinde, İran'la ilgili bölgedeki bazı Arap ülkelerinin liderlerinin eleştirel, hatta saldırıya varan sözleri var? Bununla ilgili düşünceniz nedir?'' şeklindeki soruya, ''Ben Tahran'da bunun cevabını daha önce verdim. Bunun önceden programlanmış bir yayın olduğuna inanıyoruz. Biz Arap ülkeleriyle dostuz, ortak kültürümüz var, müşterek inançlarımız var ve birbirimizle dostça hayat sürdürmeliyiz. Bu belgelerin yayınlanması devletler ve milletler arasında düşmanlığa neden olmamalı'' yanıtını verdi.

Türkiye'nin son dönemdeki dış politikasıyla ilgili düşüncesi sorulan Ahmedinejad, Türkiye'nin bağımsız bir tutuma sahip olduğunu belirterek, ''Türk devletinin ve milletinin şu hakkı var; tüm ülkelerle ilişkileri olsun, özellikle bölgedeki ülkelerle ve milletlerle. Bunun, doğuya yönelmek olarak adlandırılması iyi bir şey, kötü bir şey değil. Doğu halkı, Türkiye'nin bu yönelimini iyi karşılayacaktır. Bu, Türkiye'nin başka ülkelerle ilişki halinde olmayacağı anlamına gelmez. Doğu, batı, kuzey, güney, bütün ülkelerle ilişki içeresinde olabilir.'' diye konuştu.

MUTTEKİ'NİN GÖREVDEN ALINMASI

Ahmedinejad, Manuçehr Mutteki'nin Dışişleri Bakanlığı görevinden alınmasıyla ilgili bir soruya karşılık da İran'da yönetimde değişiklik yapılmasının çok doğal bir şey olduğunu ifade ederek, ''Sayın Mutteki, hükümetimizin sevdiği saygıdeğer bir kişidir. Bir sorun olduğunu zannetmiyorum. Mutteki ile daha önce görüştüm, kendisinin görevden alınacağından haberi olmadığı şeklindeki açıklaması doğru değildir'' diye konuştu.

Mutteki'nin görevden alınmasının 5P 1 ülkeleriyle yapılacak müzakereleri zorlaştıracağı yönündeki yorumlarla ilgili olarak da Ahmedinejad, ''İran'ın dış politikası sabittir. İnsanların değişmesiyle siyasetimizde bir değişiklik olmaz. Sayın Salihi tanınmış bir kişiliktir, tecrübe sahibi bir diplomattır'' dedi. 

 

TOPLANTIDAN NOTLAR

Toplantıda Ahmedinejad'ın oturduğu masanın iki ucunda, İran'ın dini liderleri Ayetullah Humeyni ile Ayetullah Ali Hamaney'in fotoğrafları yer aldı.

Toplantıyı izleyecek çok sayıdaki yerli ve yabancı basın mensubu, üstleri ve çantaları aranarak salona alınırken, toplantı salonunda da köpekler aracılığıyla arama yapıldı.

Ahmedinejad, toplantının sonunda zafer işareti yaptı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Dünya