İngiliz lidere Türk dayağı

İngiltere'de ana muhalefet patisi olan İşçi Partisi'nin lideri Ed Miliband'ın "Başbakan gibi kolejde değil devlet okulunda okudum, diğer öğrencilerden dayak yedim" sözlerinin ardından Mustafa isimli okul arkadaşı "Türkler'i aşağılayan sözleri için onu döv

İngiliz lidere Türk dayağı

İngiltere'de ana muhalefet patisi olan İşçi Partisi'nin lideri Ed Miliband'ın "Başbakan gibi kolejde değil devlet okulunda okudum, diğer öğrencilerden dayak yedim" sözlerinin ardından Mustafa isimli okul arkadaşı "Türkler'i aşağılayan sözleri için onu dövdüm" dedi. Şimdi ülkede "Miliband ırkçı mı?" tartışması başladı.

IRKÇILIK TARTIŞMALARI

İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi'nde bir liderlik yarışı veren ve sonunda partinin genel başkanlık koltuğuna genç yaşında oturmayı başaran Ed Miliband, şimdi ülkede ırkçılık tartışmalarının odağında.. Bunun sebebi ise lise yıllarına ilişkin verdiği röportajdaki sözleri ve ardından ortaya çıkan Türk okul arkadaşı. Miliband GQ dergisine verdiği röportajda, kendisinin başbakanlık görevinde bulunan Muhafazakar Parti lideri David Cameron'dan farklı olduğunu anlatırken kullandığı ifadeler nedeniyle önceki gün manşetlere çıktı.

''ONA DAYAK ATAN BENİM''

Miliband, "Cameron gibi ülkenin en pahalı ve en pretijli kolejlerinden Eton'da okumadım. Ben orta sınıf bir ailenin çocuğuydum. Ailemiz mülteciydi. Ben de devlet okuluna gittim. Haverstock Lisesi'nde çok da parlak bir lise hayatım olmadı. Hatta dayak dahi yedim" ifadesini kullandı. Dün ortaya çıkan bir kişi ise durumun pek de Miliband'in anlattığı gibi olmadığını ileri sürdü. Mail on Sunday gazetesine konuşan ve o dönemde Miliband ile 1981-86 yılları arasında aynı lisede okuduğunu söyleyen Kevin Mustafa isimli Türk, "Ona dayak atan benim" dedi.

''ONU KİMSE UMURSAMAZDI''

Şimdi 40 yaşında olan ve bahçıvanlık yapan Mustafa, "Birşey yüzünden tartıştık. Ben ona savunduğu şeyin çok aptalca olduğunu söyledim. O da karşılığında bana ırkçı bir ifade kullandı ve 'G.. kafalı Türk' (Turkish butt-head) dedi. Ben de onu dövdüm. Bu olay sonrasında disiplin kuruluna verildim ve 3 gün okuldan uzaklatırma cezası aldım" ifadesini kullandı. Miliband'ın herkesi kendisinden küçük gören bir karakteri olduğunu söyleyen Mustafa, "Aynı sınıftaydık ama arkadaş değildik. Zaten herkes onun bu tavırlarından rahatsızdı. Onu umursamıyorduk ama o gün kontrolümü kaybettim" dedi.

AĞABEYİNİ SAFDIŞI BIRAKTI

İşçi Partisi'nde genel başkanlık için yarış seçimde büyük bir hezimet yaşayan eski başbakan Gordon Brown'ın parti liderliğinden geçen Mayıs ayında istifa etmesiyle başlamıştı. Beş adayın yarıştığı genel başkanlık seçiminde son tura ünlü Marksist teorisyen Ralph Miliband'in oğulları olan iki kardeş kaldı: Eski Dışişleri Bakanı David Miliband (45) ile kardeşi Ed Miliband (40). İngiltere'de yaşayan parti üyesi Türkler, kardeşine göre merkez sağa daha yakın duran David Miliband'ı destekledi. Ancak sendikaların desteğini alan ve Brown'ın da gözdesi olan kardeşi Ed, yapılan oylamanın ardından partinin yeni genel başkanı oldu. İlk turları önde bitiren David Milliband, son turda oyların yüzde 50.65'ini alan kardeşine karşı yüzde 49.35'le kaybetti. Her ikisi de Oxford üniversitesi mezunu olan kardeşler bu sonusu sarılarak kutladı. Ed Miliband de zafer konuşmasında ağabeyi David'e, "Seni ağabeyim olarak çok seviyorum" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler