İlk güneş tutulması gerçekleşti

Yılın ilk önemli gök olayı olan parçalı Güneş tutulması İsveç'in kuzeyi başta olmak üzere Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Orta Asya'dan görüldü.      Ay'ın yarı gölgesi Dünya yüzeyine ilk olarak 08.40'ta Cezayir'in kuzeyinden değdi ve daha sonra doğuya

İlk güneş tutulması gerçekleşti

Yılın ilk önemli gök olayı olan parçalı Güneş tutulması İsveç'in kuzeyi başta olmak üzere Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Orta Asya'dan görüldü.     

Ay'ın yarı gölgesi Dünya yüzeyine ilk olarak 08.40'ta Cezayir'in kuzeyinden değdi ve daha sonra doğuya hareket etti. Güneşin yüzde 63'ünün ay tarafından örtüldüğü tutulma saat 13.00'te sona erdi.

Bilim insanları tutulmanın en geniş İsveç’te gözleneceğini belirtti. Burada güneşin yüzde 85’inin kısa bir süreliğine ay tarafından örtüleceği ifade edildi.

TUTULMA TÜRKİYE'DEN DE İZLENDİ

Tutulma, Akdeniz Üniversitesi TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Bilim Toplum Merkezi'nden de izlendi.

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi ile Akdeniz Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümünün gözlem etkinliğinde teleskoptan alınan görüntüler ekranlara yansıtıldı. Bu arada üniversite kreşinden çocuklara da tutulma çeşitli deneylerle ve ultraviyole gözlüklerle izletildi.

Yılın ilk önemli gök olayı olan parçalı Güneş tutulması İsveç'in kuzeyi başta olmak üzere Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Orta Asya'dan izlendi ve çok renkli görüntülere sahne oldu

2011'de dört parçalı Güneş tutulması ve iki tam Ay tutulması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler