Ilgarini'ye İlgi Büyük

Küre Dağları üzerindeki dünyanın 4. büyük mağarası olarak kabul edilen Ilgarini Mağarası, antropolojik kalıntıları ve çevresindeki doğal alanlarıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.Ilgaz Dağı ve Küre Dağları Milli Parklarında Ekoloji Temelli

Ilgarini'ye İlgi Büyük

Küre Dağları üzerindeki dünyanın 4. büyük mağarası olarak kabul edilen Ilgarini Mağarası, antropolojik kalıntıları ve çevresindeki doğal alanlarıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Ilgaz Dağı ve Küre Dağları Milli Parklarında Ekoloji Temelli Doğa Eğitimi Projesi Yürütücüsü Dr. İsmail Menteş, Ilgarini Mağarası'nın Küre Dağları Milli Parkı Sorkun Yaylası'nda Cide ve Pınarbaşı ilçelerinin sınırlarında bulunduğunu söyledi.

Mağara içinde antropolojik kalıntıların bulunmasının mağaraya tarihsel bir değer kazandırdığını ifade eden Menteş, antropolojik kalıntıların erken Bizans dönemine ait olduğunu bildirdi.

Mağara içinde mezar yapıları ve şapel şeklinde dini yapıların bulunduğunu anlatan Menteş, ''Bu durum, mağaranın dinsel bir mekan olarak görüldüğünü de göstermektedir. Ayrıca mağara çevresinde inşa edilen bazı yapıların kalıntıları dikkati çekiyor'' dedi.

Ilgarini Mağarası'nın denizden 1250 metre yükseklikte olduğunu belirten Menteş, ''Ilgarini, 858 metre uzunluk ve 250 metre derinliğe sahip büyük bir mağara... 3. ve 4. zamanda 160-220 milyon yılda oluşmuş olup, mağaradaki sarkıt ve dikitlerin bir milyon yıllık olduğu tahmin ediliyor. Yılda yaklaşık 2 bin turistin ziyaret ettiği mağara, geçmiş yıllarda defineceler tarafından tahrip edilmiş'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya