İdamdan Önceki Son Selam

İran'da önceki gün farklı kentlerde, çeşitli suçlardan idama mahkûm 10 kişinin asılmasından sonra, dün de başkent Tahran'ın merkezinde, halk önünde 2 kişi asılarak idam edildi.Tahran'da 5 yıldan beri ilk kez kurulan darağaçlarında, rejimin değerlerine yön

İdamdan Önceki Son Selam

İran'da önceki gün farklı kentlerde, çeşitli suçlardan idama mahkûm 10 kişinin asılmasından sonra, dün de başkent Tahran'ın merkezinde, halk önünde 2 kişi asılarak idam edildi.

Tahran'da 5 yıldan beri ilk kez kurulan darağaçlarında, rejimin değerlerine yönelik suçların yargılandığı "Rehber Mahkemesi" Yargıcı Hasan Mukaddes'i Ağustos 2005'te öldürmekten idam cezasına çarptırılan 28 yaşındaki Mecit Kavosifar ile 24 yaşındaki kuzeni Hüseyin Kavosifar, aralarında çocukların da bulunduğu binlerce meraklı kişinin bakışları altında asıldı.

İki yıl sonra aynı yerde İnfaz prosedürünü yöneten yetkili, idamın gerçekleşmesinin hemen ardından kalabalığa hoparlörle seslenerek, "Münafıklara ölüm", "Teröristlere ölüm" ve "ABD'ye ölüm" şeklinde slogan attırdı. Kalabalık sık sık, "Allahüekber" diye de bağırdı.

İnfaz işlemi tam olarak Yargıç Mukaddes'in iki yıl önce öldürüldüğü gün ve cinayetin işlendiği yerde, iki kamyonet üzerine yerleştirilen vinçlerden 5 metre uzunluğunda kalın mavi urgandan yapılmış idam ilmeklerinin sarkıtılmasıyla başladı. İdam tabureleri platform olarak kullanılan pikapların karoserine konduktan sonra mahkûmlar getirildi.

Kar maskeli cellatlar ilmekleri mahkûmların boğazına geçirirken bir görevli halka, "Sevgili ahali, idamı başlatıyoruz. Düzeni bozmamanızı ve Hz. Muhammed'e dua etmenizi diliyoruz" diye seslendi. Bu sırada başka bir görevli, mahkûmların işledikleri suçların listesini yüksek sesle okudu. İki mahkûmun beş silahlı soygun yaptığı, bir polis ve bir sivili öldürdükleri belirtildi.

Herhangi bir pişmanlık belirtisi göstermeyen mahkûm Mecit Kavosifar, gözlerini kendilerini izleyen kalabalık üzerinde gezdirirken kelepçeli ellerinden biriyle de kuzenine elveda dercesine işaret yaptı. Daha sonra derin nefes alarak iç geçiren Mecit, bir ara cellatlarla konuştu. Bu süre boyunca öteki idam mahkûmu Hüseyin Kavosifar sessiz kaldı.

Ardından cellatlar mahkûmların üzerine çıktığı tabureleri devirdi ve iki mahkûm birkaç dakika boyunca ipte asılı kaldı.


Boynunda idam ilmeği olduğu halde hayli soğukkanlı gözüken ve kendisiyle birazdan aynı kaderi paylaşacak olan kuzenine tebessüm ederek el sallayan 28 yaşındaki Mecit Kavosifar'ın ayaklarının altındaki tabureye cellatın vurduğu tekmeyi, o sırada binlerce kişilik kalabalığın içindeki bu kız çocuğu da izledi.

Kar maskeli bir İran polisi, idamlardan önce tabancasını kontrol ediyor. Yargıcın öldürüldüğü yere kurulan idam sehpasının etrafında toplanan binlerce meraklı arasında, infazı cep telefonlarıyla görüntüleyen çok sayıda kişi de vardı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya