Hükümet binaları bombalandı

Gazze'deki Filistin İçişleri Bakanının ofisine üç füze fırlatıldı. Yıkılan üç katlı binanın çevresindeki evler de zarar gördü. İsrail savaş uçakları, Gazze'nin Rimal semtinde ve Deyr el-Belah kentinde İçişleri Bakanlığına bağlı İç Güvenlik Biriminin merke

Hükümet binaları bombalandı
Gazze'deki Filistin İçişleri Bakanının ofisine üç füze fırlatıldı. Yıkılan üç katlı binanın çevresindeki evler de zarar gördü.
 
İsrail savaş uçakları, Gazze'nin Rimal semtinde ve Deyr el-Belah kentinde İçişleri Bakanlığına bağlı İç Güvenlik Biriminin merkezlerini de bombaladı.
 
Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, hükümet binalarının hedef alındığı saldırılarda ölen ya da yaralanan olmadı.
 
İsrail savaş uçakları, sabah saatlerinden itibaren tarım arazilerini ve yerleşim yerlerini hedef alan yaklaşık 70 hava saldırısı düzenledi. Askeri uçak ve helikopterler hala Gazze üzerinde alçaktan uçuş yapmaya devam ediyor.
 
Filistin'in Gazze Şeridi'ni hedef alan "Koruyucu Hat" isimli askeri operasyonda, geçen pazartesiden bu yana İsrail saldırılarında ölen ve yaralananların sayısı yükseliyor.
 
Gazze'deki görevi fiili olarak devam eden eski Filistin hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, yaptığı açıklamada, Gazze'yi bombalamaya devam eden İsrail'in Beyt Hanun bölgesine düzenlediği son saldırılarda Hani Salih Hamas (57) isimli bir Filistinli ile oğlu İbrahim Hamad'ın (20) öldüğünü, 1 kişinin ağır yaralandığını söyledi.
 
Kudra, pazartesi gününden bu yana ölenlerin sayısının 72'ye, yaralıların ise 451'e yükseldiğini aktardı. 
Öte yandan Filistin güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail, Gazze'ye karşı başlattığı "Koruyucu Hat" adlı operasyon çerçevesinde şu ana kadar bölgeye 620 hava saldırısı düzenledi. Gazze'den de İsrail tarafına 230 roket atıldığı bildirildi.
 
İsrail ordusu sözcüsü Peter Lerner, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, Gazze'den Tel Aviv'e fırlatılan bir füzenin, "Demir Kubbe Füze Savunma Sistemi" tarafından etkisiz hale getirildiğini belirtti.
 
İsrail radyosu da Gazze'den fırlatılan 3 füzeden birinin Aşkol Yahudi yerleşim birimindeki bir eve isabet ettiğini ancak olayda can kaybı yaşanmadığını duyurdu.
 
Filistin Esirler Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre İsrail askeri Gilad Şalit karşılığında İsrail hapishanelerinden serbest bırakılan bin 27 Filistinli'den 60'ı yeniden tutuklandı. Bakanlık, İsrail tarafından başlatılan son operasyonlar kapsamında yaklaşık bin Filistinlinin de gözaltına alındığını belirtti.
 
İsrail yönetimi, Ekim 2011'de Hamas Hareketi ile "esir takası anlaşması" imzalamıştı. Mısır hükümetinin arabuluculuğunda yapılan anlaşmada, Hamas hareketinin elinde bulunan İsrail askeri Gilad Şalit karşılığında İsrail hapishanelerindeki bin 27 Filistinli serbest bırakılmıştı.
 
YASAKLANMIŞ SİLAHLAR KULLANILDI
 
İsrail'in Gazze'ye düzenlediği son saldırılarda sivilleri hedef aldığı ve "yasaklanmış" silahlar kullanıldığı belirtildi. Gazze'deki görevi fiili olarak devam eden eski Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, yaptığı açıklamada, "Hastaneye getirilen şehitlerin büyük çoğunluğu kömürleşmiş ve parçalanmış şekildeydi" dedi.
 
İsrail'in yıkıcı etki yapan büyük silahlar kullandığını belirten Kudra, tedaviye alınan yaralıların ilk müdahalelerinde kullanılan silahların ne kadar korkunç olduğunun ortaya çıktığını dile getirdi. Kudra, "Gazze'ye yönelik son iki savaşta da İsrail uluslararası kanunlara göre yasaklanmış silahlar kullandı. Bu ölümcül silahlar karşısında yeni bir katliamla karşı kaşıyayız" diye konuştu.
 
Kudra, uluslararası hukuk kuruluşlarını Filistinlilere yönelik işlediği suçlar ve hak ihlalleri sebebiyle İsrail'in yargılanması için harekete geçmeye çağırdı.
 
"KALP HASTALARI FOTOĞRAFLARA BAKAMIYOR"
 
AA muhabirinin bölge sakinlerinden aldığı bilgiye göre, İsrail'in saldırılarının ardından bölgeye giden kişiler, tanınmaz hale gelen, kömürleşmiş cesetlerle karşılaşıyor. Cesetlerin yandığı, bazı uzuvlarının koptuğunu kaydeden Gazzeliler, İsrail savaş uçaklarının "yangın bombaları" attığını iddia ediyor.
 
Sosyal medya üzerinden, saldırı sonucu hayatını kaybeden Gazzelilerin fotoğraflarının paylaşılması, olayın boyutunu gözler önüne sererken, fotoğraflara "kalp hastalarının" bakmaması tavsiye ediliyor.
 
Tıpkı kimyasal saldırılara maruz kalanlarda olduğu gibi parçalanan ve yanmış Filistinlilere ait fotoğraflara "soykırım" yorumları yapılıyor.
 
Gazzeli doktorlar da yaralıların çoğunun kemiklerine kadar yanması sebebiyle uzuvlarını kesmek zorunda kaldıklarını aktardı. Doktorlar, saldırı sonucu hastaneye gelenlerin durumunun, "uluslararası olarak yasaklanmış silahların kullanıldığına kesin delil olduğunu" kaydetti.
 
"İSRAİL SİVİLLERİ HEDEF ALARAK ULUSLARARASI ANLAŞMALARI HİÇE SAYIYOR"
 
Öte yandan Mizan İnsan Hakları Merkezi Müdürü İsam Yunus, İsrail'in savaş suçu işlediğini vurgulayarak, "İsrail sivilleri hedef alarak uluslararası anlaşmaları hiçe sayıyor" dedi.
 
Yunus, "Kadın, çocuk herkesin hedef alındığını, yanmış, parçalanmış cesetleri görüyoruz. İnsanlığa karşı işlenen bu saldırılar İsrail'in suçlanması için apaçık delillerdir" ifadelerini kullandı.
 
Yunus, İsrail'in işlediği suçlar sebebiyle yargılanması için uluslararası toplumun harekete geçmesini talep etti.
 
İSRAİL YÜZLERCE NOKTAYI VURDU
 
İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, 160'ı havadan, 280'i denizden düzenlenmek üzere Gazze'deki 440 noktanın vurulduğu bildirildi.
 
Görgü tanıkları, İsrail savaş uçaklarınınGazze Şeridi'nin kenar mahalle ve orta kesimdeki meskun mahalleri de bombaladığını bildiriyor.
 
GAZZE'DEN İSRAİL'E 117 FÜZE ATILDIĞI İDDİA EDİLDİ
 
İsrail ordusu tarafından, son 24 saat içinde Gazze'den İsrail'e 117 füzenin düştüğü iddia edilmişti. Açıklamada, "İsrail'in değişik bölgelerine Gazze Şeridi'nden son 24 saat içinde 117 füze düştüğü, 29'unun ise 'Demir Kubbe' füze savunma sistemine takıldığı" öne sürülmüştü.
 
İsrail Davud Yıldızı Acil Yardım Teşkilatı'nın yaptığı açıklamada ise Gazze'den atılarak Kudüs'ün güney ve orta kesimlerine düşen füzelerden seken şarapnel parçalarından 6 kişinin, panik nedeniyle ise 32 İsraillinin hafif yaralandığı ve hastanelere nakledildikleri belirtilmişti. 
 
GAZZE'DE 50 EV YIKILDI
 
Filistin uzlaşı hükümeti Bayındırlık ve İskan Bakanı Mufid el-Hasayine, İsrail'in Gazze'ye yönelik başlattığı askeri operasyonlar sonucunda 50 evin kullanılamaz hale geldiğini, bin 700 konutun ise hasarlı olduğunu bildirmişti.
 
3 GÜNDE 400 TON BOMBA
 
İsrail devlet radyosunun askeri yetkililere dayandırdığı habere göre, savaş uçakları, pazartesiden bu yana Gazze'ye yaklaşık 400 ton bomba attı. 
 
Öte yandan İsrail Deniz Kuvvetleri'ne bağlı denizaltı biriminin, ülkenin güneyindeki Zikim Askeri Üssü'ne sızma girişiminde bulunan Hamas'ın askeri kanadı İzzettin el-Kassam Tugayları 5 kişilik bir grubu tespit ettiği öne sürüldü.
 
Radyonun haberine göre, deniz yoluyla Gazze'den İsrail'e sızmaya çalışan hücrenin tespit edilmesi üzerine bölgeye özel kuvvetler sevk edildi. Düzenlenen operasyonda söz konusu kişiler etkisiz hale getirildi, bir İsrail askeri yaralandı.
 
Kassam Tugayları, dün Zikim Askeri Üssü'ne baskın düzenlediğini açıklamıştı.
 
"HAYFA BOMBALANDI" İDDİASI
 
Öte yandan, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in kuzeyindeki Hayfa kentinin R 160' tipi füzeyle bombaladığı bildirildi.
 
Açıklamada ayrıca, Gazze'ye komşu Sderot kentine 10 "Grad" tipi füzeyle saldırı düzenlendiği belirtildi.
 
İsrail ordusu henüz olaya ilişkin açıklama yapmadı.
 
Kassam Tugayları dün akşam yaptıkları açıklamada, İsrail'in Hayfa kentini ilk kez "R 160" tipi füzeyle vurduklarını ifade etmişti.
 
İsrail'e yönelik saldırılarda ilk defa kullanılan el yapımı "R 160" tipi füzeye, 17 Nisan 2004'te İsrail'in düzenlediği suikastte hayatını kaybeden Hamas liderlerinden Abdulaziz er-Rantisi'nin adının verildiği kaydedilmişti.
 
İsrail radyosunun haberine göre, ordunun muhtemel bir kara operasyonuna hazırlık için dün göreve çağırdığı 40 bin yedek askerden 12 bini orduya katıldı.
 
HAMAS'TAN ÇAĞRI
 
Hamas, "Gazze'ye saldırı düzenleyen İsrail'in elçiliklerini kuşatarak büyükelçilerini kovmaları için Araplara ve Müslümanlara çağrıda" bulundu.
 
Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum, yaptığı yazılı açıklamada, "İsrail, Gazze'ye olan saldırılarını durdurmuyorsa, Arap ve Müslümanlar da çıkıp İsrail elçiliklerini kuşatma altına alarak, siyonist büyükelçileri kovmaya mecbur bıraksın" dedi.
 
Arap ve İslam ülkelerinin liderlerinden, Filistin halkınının yanında yer almaları için çağrıda bulunan Berhum, toprakları uğruna mücadele veren bir halka destek vermekten geri durmamalarını istedi.
 
Berhum, "Gazze'ye uygulanan savaş suçları karşısında Arap ve İslam ülkelerinin susması için bir mazeret söz konusu olamaz" ifadesini kullandı.
 
İSRAİL CUMHURBAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA
 
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Hamas'ın İsrail'e roket atmayı kesmesi durumunda kara operasyonu gerçekleştirilmeyeceğini söyledi.
 
CNN'e konuşan İsrail Cumhurbaşkanı Peres, Gazze'ye hava operasyonunun yakın zamanda başlayabileceği bilgisini verdi. Ancak Peres, "Eğer, örneğin bu gece, roket atmayı keserlerse Gazze'ye karadan giriş yapılmayacak. Fakat eğer roket atmayı sürdürürlerse er ya da geç vereceğimiz cevap bu yönde olacak" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya