Hollande seçilirse ilk işi Türkiye

-Diplomatik kaynaklara göre Türkiye'nin, Hollande'ın parlamentoda kabul edilen yasaya ilişkin olumsuz tavrını unutması zor     Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin en güçlü adayı Francois Hollande, Nisan ve Mayıs ayında düzenlenecek iki turlu Elysee Sa

Hollande seçilirse ilk işi Türkiye

-Diplomatik kaynaklara göre Türkiye'nin, Hollande'ın parlamentoda kabul edilen yasaya ilişkin olumsuz tavrını unutması zor     

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin en güçlü adayı Francois Hollande, Nisan ve Mayıs ayında düzenlenecek iki turlu Elysee Sarayı seçimlerini kazanması halinde Türkiye ile ilişkileri güçlendirmek istediği mesajını verdi.

Hollande'ın seçim kampanyasını yürüten ve büyük bir olasılıkla dışişleri bakanı olması beklenen Pierre Mosovici, basına yaptığı açıklamada, Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'ye yönelik ''günah keçisi'' politikalarına son vereceklerini söyledi.

Moscovici, Türkiye'nin stratejik rolü ve AB ile sürdürülen müzakereler konusunda ''hakkaniyet' içinde hareket edeceklerini bildirdi.

Moscovici bununla birlikte, müzakerelerin yaklaşık 10 yıldır sürmesi ve kamuoyunun konuya ilişkin hassasiyeti konularının da gözardı edilmeyeceğini ifade etti.

-Türkiye Hollande'a tepkili-

Hollande'ın, Türkiye konusunda sıcak mesajlar vermesine rağmen, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesinin suç sayılmasını öngören ilk yasa teklifini hazırlayan kişi olması ve son olarak iktidar partisinin getirdiği ve parlamentoda kabul edilen yasayı desteklemesi, son dönemde Türkiye'nin sert tepkisine yol açmıştı.

Diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin, Hollande'ın parlamentoda kabul edilen yasaya ilişkin olumsuz tavrını unutmasının zor olduğuna işaret ediyor.

Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, geçen ay senatoda Sosyalist grupta yaptığı konuşmada, yasanın kabul edilmesi halinde, Sosyalist Parti'nin sorumluluğunun da Türkiye tarafından kesinlikle unutulmayacağı uyarısında bulunmuştu.

Hollande, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının suç sayılmasını öngören yasa teklifinin ilk kez geçen Mayıs ayında senatoya getirilmesinin mimarı olarak biliniyor. Hollande, geçen yıl Ekim ayında Paris'te Ermeni diasporasına yönelik yaptığı bir konuşmada cumhurbaşkanı seçilmesi halinde bu yönde bir yasayı kabul edeceği sözünü vermişti.

Daha önceleri Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkmadığını belirten ve kriterleri yerine getirmesi halinde Türkiye'nin üye olabileceğini söyleyen Hollande, adaylığını açıkladıktan sonra yaptığı konuşmalardaysa müzakerelerin uzamasını bahane ederek, Türkiye'nin üyeliğine artık eskisi kadar sıcak bakmadığı mesajını vermişti.

Hollande'ın, senatodaki oylamadan önce Türk yetkililerinin telefonla konuşma taleplerini uzun süre geri çevirmesi Ankara'nın yine sert tepkisine yol açmıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya