"Hava sahamız size kapalı"

Türk vatandaşının hayatını kaybettiği Mavi Marmara sonrası siyasi ilişkilerin askıya alındığı, ticari ilişkilerin ise durağanlaştığı İsrail'den gelen şok bir talebin ayrıntısına ulaşıldı.İsrail'e ait Arkia Havayolu şirketi Tel Aviv - Antalya arasında uçak

"Hava sahamız size kapalı"

Türk vatandaşının hayatını kaybettiği Mavi Marmara sonrası siyasi ilişkilerin askıya alındığı, ticari ilişkilerin ise durağanlaştığı İsrail'den gelen şok bir talebin ayrıntısına ulaşıldı.

İsrail'e ait Arkia Havayolu şirketi Tel Aviv - Antalya arasında uçak seferleri düzenlemek için Dışişleri Bakanlığı'na başvurdu.

Haziran-Ekim 2012 döneminde haftada 4-6 sefer yapmayı planlayan Arkia Havayolları'nın, ilave güvenlik talepleriyle yılda 10 milyon turistin geldiği Antalya Havalimanı'nı adeta Tel Aviv'deki Ben Gurion Havaalanı'na çevirmek istediği anlaşıldı.

Şirketin şu talepleri ilettiği öğrenildi:

20 KİŞİLİK GEÇİŞ İZNİ:

Yolcu ve uçakların güvenlik kontrollerinin yapılabilmesi için İsrail güvenlik görevlilerine 20 adet geçiş izni (free pass) verilsin. Uçuş ve yolcu güvenliğinin sağlanabilmesi için silahlı bir İsrail güvenlik müdürü ile üç güvenlik görevlisinin Antalya Havaalanı terminalinde hazır bulunmalarına izin verilsin.

X-RAY'İ KULLANALIM:

İsrail güvenlik görevlilerinin beraberinde getireceği "kimyasal patlayıcıları" da tespit edebilecek algılayıcı cihazların kullanılmasına izin verilsin. Havalimanındaki X-Ray cihazlarının kullanımına ve X-Ray bölgesine erişime imkan tanınsın.

İSRAİLLİ'YE ÖZEL ODA:

Checkin ve gate (kapı) bölgesinde bagaj ve yolcu güvenlik kontrollerinin yapılacağı ilave bir alan sağlansın. Şüpheli yolcuların kontrollerinin yapılacağı "özel" bir oda tahsis edilsin. Türk güvenlik görevlileri söz konsu uçaklar ile yolcuların güvenliğini sağlamasına dönük yardımda bulunsun.

AJAN UYARISI

Dışişleri Bakanlığı, İsrail'li firmanın "sıra dışı" taleplerini içeren konuyu İçişleri ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na iletti. Talepleri inceleyen her iki bakanlıkta, söz konusu güvenlik tedbirlerinin asla uygulanamaycağını ifade ederek, taleple de ısrar edilmesi halinde söz konusu seferlere izin verilemeyeceğini bildirdi

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya