Hamas ile İsrail arasındaki ateşkes aşamalı olacak

Hamas ile İsrail arasındaki ateşkesin aşamalı olacağı bildirildi.

Hamas  ile İsrail arasındaki ateşkes aşamalı olacak

İsrail ve Hamas arasında, Gazze Şeridi'nde gerçekleşecek olan ateşkes ve karşılıklı esir değişimi konusunda bir uzlaşı sağlandığı bildirildi. İlk etapta altı hafta sürecek olan ateşkes kapsamında, Gazze'de tutulan yaklaşık 35 İsrailli esirin serbest bırakılması planlanıyor. Aynı zamanda İsrail hapishanelerindeki yüzlerce Filistinli mahkumun da salıverilmesi bekleniyor.

Bu anlaşma, Paris'te yapılan müzakereler sonucu elde edildi ve taraflar, ateşkesin yanı sıra çeşitli konuları, özellikle İsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyinden çekilmesi ve Filistinlilerin bu bölgeye yeniden yerleşmesini kapsayacak şekilde yeniden müzakere etmeyi planlıyor.

İsrail devlet televizyonunun aktardığına göre, İsrail ordusu çatışmalara ara vermeye ve bu süreci güçlerini takviye etmek için kullanmaya hazır. İsrail'in Kahire veya Doha'da gerçekleşecek ileri müzakerelerle ateşkesi ramazan ayında yürürlüğe koyma ihtimali bulunuyor.

Hamas'tan yapılan açıklamalarda ise, İsrail'in ateşkes anlaşmasını esir takası anlaşmasına indirgemeye çalıştığı ve müzakerelerin olumlu bir atmosferde geçmediği belirtildi. Hamas, Gazze'ye yönelik saldırıların durdurulması ve İsrail ordusunun Gazze'den çekilmesi taleplerinde ısrarını sürdürdüğünü vurguladı.

Öte yandan, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Gazze Şeridi'ndeki saldırıları planlamaya devam ettiği ve Refah kentine yönelik saldırı ve tahliye planlarını kabul etmek üzere kabineyi toplayacağını açıkladığı kaydedildi.

Bu gelişmeler, Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana devam eden saldırılarda on binlerce Filistinlinin hayatını kaybetmesi ve daha fazlasının yaralanması arka planında gerçekleşiyor. İsrail ve Hamas arasındaki müzakereler ve planlanan ateşkes, bölgedeki durumu değiştirebilecek önemli bir adım olarak görülüyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler