Halep’e saldırı sahurda başladı

 Savaş uçakları, helikopterler ve 120 tank desteğindeki 14 bin Suriye askeri Halep saldırısına sahur vaktinde isyancıların kalesi Selahattin semtinden başladı.Muhalifler, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed’ın iktidarını sürdürebilmesi açısından kritik önemd

Halep’e saldırı sahurda başladı

 

Savaş uçakları, helikopterler ve 120 tank desteğindeki 14 bin Suriye askeri Halep saldırısına sahur vaktinde isyancıların kalesi Selahattin semtinden başladı.

Muhalifler, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed’ın iktidarını sürdürebilmesi açısından kritik önemdeki ekonomik başkent Halep’te helikopterlerle desteklenen 14 bin askerin sahur vaktinde harekete geçtiğini ve beklenen büyük saldırının başladığını açıkladı. Son bir kaç günde bölgeye sevk edilen ve askeri yığınak yapan ordu birliklerinin 120 kadar tankla kentin güney batısından Halep’e girdiği ve isyancıların mevzilendiği Selahaddin semtine ilerlemeye başladığı belirtildi. Sukkeri banliyösünde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO)  ve Esad güçleri arasında şiddetli çatışmalar geçtiği belirtildi.

10 asker, 6 isyancı, 15 sivil öldü

Sukkeri’ye hava destekli ağır silahlarla saldırı, kent merkezinde paniğe yol açtı. Ordunun Selahaddin, Sukkeri ve Seyfud Devle semtleri olmak üzere 3 noktadan tanklarla Halep’e girdiği ve tank saldırısının hava bombardımanı ile desteklendiği belirtildi. Rus yapımı MİG savaş uçaklarının da alçaktan uçuş yaptığı iddia edildi. Selahaddin, 20 Temmuz’dan beri ÖSO’nun birçok bölgesinde kontrol sağladığı Halep’te en güçlü olduğu nokta olarak biliniyor. Halep dışındaki 1000’e yakın muhalif de son günlerde ÖSO’ya destek için kente geldi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi en az 10 asker

6 isyancı ve 15 sivilin öldüğünü duyururken, her iki tarafta da yüksek sayıda zayiat olması bekleniyor. ÖSO komutanı Ebu Ahmed Halebi de, Esad güçleri ile muhalifler arasında ‘gerçek bir savaş yaşandığını’ söyledi. Halebi, “Tanklar rastgele top ateşine tutuyor. Çok sayıda ev yıkıldı. Halk da kenti terk etmeye başladı” dedi. Halebi, Selahaddin’e giren 8 tankı imha ettiklerini ve Baas Partisi şubesinin de ÖSO’nun eline geçtiğini iddia etti. Ancak bölgedeki gazeteci ve gözlemciler, son haftalarda olanakları artmış olsa da isyancıların hala hükümet güçleri karşısında zayıf durumda olduğunun altını çizdi.

Zafer kimin olursa olsun ekonomi çökebilir

İsyancıların elinde piyade tüfeği, roketatar gibi hafif silahlar varken, Esad güçleri ise ağır silahlara sahip. Bir rejim komutanı, ‘isyancılar dar sokaklara konuşlandığı için savaşın çetin olacağını’ söyledi.

Bu arada Halep ekonominin kalbinin attığı başkent olduğu için kentin Esad güçlerince yerle bir edilmesi halinde Şam’daki koltukta kim bulunursa bulunsun ülke ekonomisi çökertilmiş olacak.

Rejim askerleri esir düşmeyi seçti

Suriye ordusu askerlerinin, yüz binlerce sivilin yaşadığı Halep’in üzerine ateş açmaktansa esir düşmeyi tercih etmeye başladıkları iddia edildi.

Rus ajanslarının, ÖSO kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Esad güçlerinden 100 asker dün sabah Halep çevresindeki mevzilerde tek kurşun atmadan muhalefet güçleri tarafından esir alınmalarına izin verdi. 50 askerden oluşan ikinci bir grubun ise Halep yakınlarındaki İdlib kasabası civarında muhalefet güçlerine esir düştüğü haberi verildi. Bağımsız kaynaklara göre, Halep çevresinde şu anda 20 bin civarında Esad birliği var.

Önceki gün de ÖSO Halep'te ele geçirdiği yüzlerce Suriye ordusu mensubunun görüntülerini yayınladı. Askerler arasında subay ve şebbihalar da vardı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya