Gürcistan'da kabine güvenoyu aldı

Yeni kabinede gerçekleşen görev değişimlerinin yanı sıra, yeni kurulan İstihdam Bakanlığı dikkatleri çekti. Ayrıca, yeni kabinenin "Halka Daha Fazla Fayda" adını taşıyan 4 yıllık programı da parlamentoda onaylandı.Güven oylaması öncesinde parlamentoya kon

Gürcistan'da kabine güvenoyu aldı

Yeni kabinede gerçekleşen görev değişimlerinin yanı sıra, yeni kurulan İstihdam Bakanlığı dikkatleri çekti. Ayrıca, yeni kabinenin "Halka Daha Fazla Fayda" adını taşıyan 4 yıllık programı da parlamentoda onaylandı.
Güven oylaması öncesinde parlamentoya konuşan Merabişvili, önümüzdeki 4 yılın bütçesinde emekli maaşlarına 6 milyar, sağlık sigortasına ve sosyal yardım programlarına 3'er milyar, tarıma ve eğitime de 4'er milyar Gürcistan Larisi ayırdıklarını belirtti.

Gürcistan'ın yeni başbakanı Merabişvili, güven oyu aldıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada "Ben ve kabinemizin üyeleri bu andan sonra yeni programımıza başlıyoruz. Ülkenin her şehrinde, kasabasında ve bölgesindeki herkesi bu programdan haberdar edeceğiz ve halkımızla beraber bunu başaracağız. Halka daha fazla fayda! Bu program, işsizliğe karşı savaşı, uygun sağlık bakımını ve köylerde yenilenmiş, müreffeh bir hayatı içeriyor" ifadelerini kullandı.

Ayrıca Merabişvili, bakanlıkların çalışmalarını istatistiklere bakarak değil, halkın tepkisine göre değerlendireceklerini kaydetti.

Muhalefetteki partilerden Hristiyan Demokrat Hareket'in lideri Giorgi Targamedze, yeni kabineyi ve programı yaklaşan seçimler sebebiyle popülizm yaptıkları gerekçesiyle eleştirerek "Bu hükümet ve programına karşı oy kullanmak için pek çok sebebimiz var. Bizim partimize göre asıl sorun gençler ve öğrencilerdir. Biz onlara oy vermedik çünkü Gürcistan'ın geleceğine yatırım yapmıyorlar" dedi. Targamedze, yeni başbakan
Merabişvili'yi ise ülkenin toprak bütünlüğü hakkında hiçbir şey söylememesine de dikkat çekti.

İktidar partisi milletvekillerinden Mikheil Maçavariani ise, "Ülkenin nüfusunun ülkedeki değişikliklerden ve gelişmelerden faydalanmasını istiyoruz. Daha fazla işyerine, daha uygun ve iyi bir sağlık programına ve tarımı geliştirmeye ihtiyacımız var. Yeni hükümet bu görevleri üstlenecek" şeklinde konuştu.

44 yaşındaki eski aktivist Merabişvili, Saakaşvili'yi iktidara getiren 2003'teki kansız Gül Devrimi'nden sonra Gürcistan hükümetinin en önemli isimlerinden biri olmuştu. 2004 yılından beri içişleri bakanlığı görevinde bulunan Merabişvili, poliste yaptığı reformlar ve yolsuzluğa karşı politikalarıyla pek çok uluslararası kurum ve gözlemciden övgü toplasa da 2007 ve 2010 yıllarında Saakaşvili'ye karşı düzenlenen muhalif gösterileri vahşi bir şekilde bastırdığı gerekçesiyle de eleştiriliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya