Güney Kore Rusya'dan yardım istedi

 Güney Kore hükümeti, Rusya ve Çin’den Kuzey Kore’nin saldırgan tutumlarından vazgeçmesi için yardım istedi. Yonhap Haber Ajansı Güney Kore Dışişleri Bakanı Yun Byung-se’nin Rusya ve Çin’le koordineli olarak Kuzey’in provakatif tutumunu dizginlemek için ç

Güney Kore Rusya'dan yardım istedi

 

Güney Kore hükümeti, Rusya ve Çin’den Kuzey Kore’nin saldırgan tutumlarından vazgeçmesi için yardım istedi.
 
Yonhap Haber Ajansı Güney Kore Dışişleri Bakanı Yun Byung-se’nin Rusya ve Çin’le koordineli olarak Kuzey’in provakatif tutumunu dizginlemek için çalıştığını açıkladığını duyurdu.
 
Parlamentoda konuşan Yun, Kuzey’in orta menzilli Musudan balistik füzelerini doğu sınırına kaydırdığı ve her an ateşlemeye hazır tutulduğu uyarısında bulundu. Yun, “Bizim edindiğimiz istihbarata ve ABD kaynaklarına göre Kuzey Kore’nin füzeleri ateşleme ihtimali çok yüksek. Füzelerin menzili 3500 kilometre. ABD’nin Guam’ını vurabiliyor.” dedi.
 
Yun, Kuzey’den gelebilecek herhangi bir tehdide karşı ABD ile en üst seviyede koordinasyon kanalı kurulduğunu da söyledi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de Cuma günü Güney Kore’ye bir ziyaret gerçekleştirmesi bekleniyor. Kerry hafta başında yaptığı değerlendirmede Rusya ve Çin’den etkilerini kullanarak Kuzey Kore’nin herhangi bir provakatif harekette bulunmasını engellemelerini istemişti.
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya’da yaptığı açıklamada, bölgede herhangi bir sıkıntının yaşanması durumunda bunun Çernobil’den çok daha büyük bir tehlike oluşturabileceği uyarısında bulunmuştu. Putin tarafları müzakere masasına oturarak sorunlarını çözmelerini istemişti.
 
Pyongyang yabancı büyükelçilerden güvenliklerini sağlayamayacakları gerekçesi ile ülkeyi terk etmelerini talep ederken, ABD balistik füze denemelerini erteleyerek tansiyonu düşürmeye çalıştı.
 
Kuzey Kore’ye yönelik yeni yaptırımların uygulamaya konulduğu Aralık ayından bu yana bölgede tansiyon yükselerek devam ediyor. Pyongyang Şubat ayında nükleer deneme yaparak ek yaptırımların gündeme gelmesine neden oldu. Kuzey Kore, ABD ve bölgede bulunan askeri üslerine önleyici nükleer saldırı yapma tehdidinde de bulundu. Birçok uzmana göre Kuzey Kore’nin genç lideri Kim Jong-un içerde askeri kanat üzerinde kredisini artırmak için uluslar arası politikada şahin bir tutum sergiliyor.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Dünya