Gazze'ye müjde gibi haber!

Mısır Dışişleri Bakanı Nebil el Arabi, 'Filistinlilerin acısını az da olsa hafifletmek için' Mısır ve Gazze Şeridi arasındaki Refah Sınır Kapısı'nıbir hafta 10 gün içinde daimi olarak açacaklarını söyledi.  El Cezire Televizyonu'na konuşan El Arabi kapını

Gazze'ye müjde gibi haber!

Mısır Dışişleri Bakanı Nebil el Arabi, 'Filistinlilerin acısını az da olsa hafifletmek için' Mısır ve Gazze Şeridi arasındaki Refah Sınır Kapısı'nıbir hafta 10 gün içinde daimi olarak açacaklarını söyledi.

 

El Cezire Televizyonu'na konuşan El Arabi kapının açılmasıyla İsrail'in izni olmadan sınırın her iki tarafındaki insanların özgürce hareket edebileceklerini, alışveriş yapabileceklerini belirtti.

 

Hamas'ı zayıflatmak amacıyla İsrail ve Mısır arasında alınan ortak karar doğrultusunda 2007 yılından beri kapalı olan Refah Sınır Kapısı'ndan çok az sayıda Filistinli Gazze'den çıkış yapabiliyordu. Gazzeliler mallarını da özgürce topraklarına sokamadıkları için Mısır-Gazze arasında yüzlerce tünel kazımak zorunda kalmıştı.

 

İsrail, Mısır'ın sınırı açmasının Mısır, İsrail, ABD ve Avrupa Birliği arasında 2005 yılında imzalanan anlaşmaya aykırı olacağını öne sürüyor. İsrail 1967 savaşıyla ele geçirdiği Gazze'den 2005 yılında 8 bin Yahudi yerleşimciyi tahliye ederek çekilmişti.

 

Mısır, tünellerden giriş çıkışları engellemek amacıyla geçtiğimiz yılbaşından itibaren sınıra elektronik çitler örmeye başlamıştı. İsrail bu yıldan itibaren Mısır'la arasındaki 220 km. lik sınıra da duvar inşa etme kararı almıştı.

 

Mübarek rejiminin devrilmesiyle birlikte Filistin'e yönelik köklü bir politika değişikliğine gitme kararı alan Mısır, hafta içinde Filistinli gruplar El Fetih ve Hamas arasında bir uzlaşmaya varılmasını sağlamıştı. Uzlaşma uyarınca geçici bir hükümet kurulması ve yıl sonuna kadar da parlamento ve devlet başkanlığı seçimlerinin yapılması öngörülüyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Dünya