Fransa'da seçimin galibi belli oldu

Fransa'da dün sona eren seçimlerin ardından Sosyalist Parti lideri François Hollande ülkenin yeni Cumhurbaşkanı oldu. Nicolas Sarkozy'nin beklediği son dakika sürprizi ise gerçekleşmedi.Fransa'da uzun zamandır gündemin birinci maddesi olan cumhurbaşkanlığ

Fransa'da seçimin galibi belli oldu

Fransa'da dün sona eren seçimlerin ardından Sosyalist Parti lideri François Hollande ülkenin yeni Cumhurbaşkanı oldu. Nicolas Sarkozy'nin beklediği son dakika sürprizi ise gerçekleşmedi.

Fransa'da uzun zamandır gündemin birinci maddesi olan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci ve son turu dün yapıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 51.9'unu alan 57 yaşındaki François Hollande Elysee Sarayı'na çıkmayı başardı ve 1995'te görevi Jacques Chirac'a devreden François Mitterrand'dan sonra gelen ilk sosyalist Cumhurbaşkanı oldu. Nicolas Sarkozy ise oyların yüzde 48.1'ini elde etti. Yaklaşık 45 milyon Fransız yeni cumhurbaşkanını seçmek üzere 85 bin seçim merkezinde oylarını kullandılar. 22 Nisan'da gerçekleşen ve 10 adayın yarıştığı ilk turda en fazla oyu elde eden iki lider Hollande ve Sarkozy cumhurbaşkanlığı yarışında ikinci ve son tura kalmışlardı. Aradan geçen 2 haftada yapılan anketler Hollande'a olan desteğin azaldığını gösteriyordu. Son anketlerde rakibiyle arasındaki farkı 8-10 puandan 4-5 puan aralığına kadar çekmeyi başaran Sarkozy'nin ise bütün umutları sandıktan çıkacak sürprize bağlıydı. Hollande seçim bölgesi olan ve 7 yıl belediye başkanlığı yaptığı Tulle şehrinde oyunu kullandı. Sabahın erken saatlerinde sandık başına giden Hollande'a gazeteci sevgilisi Valerie Trierweiler eşlik etti. Seçim kampanyası boyunca Hollande'ı yalnız bırakmayan Trierweiler, zarif görüntüsü ve sade giyimiyle dikkat çekti. Cumartesi gününü de Tulle şehrinde geçiren Hollande oyunu kullandıktan sonra da gün boyu kentte kaldı.

SARKOZY PES ETTİ

Sandık yoklaması sonuçlarının açıklanmasından sonra yenilgiyi kabul eden Sarkozy, Elysee Sarayı'nda toplanan üst düzey partililere "Bu gece onurlu bir sonuç elde ettik. Bölünmeyin. Birlikte kalın. Milletvekili seçimlerini kazanabilirsiniz ama ben bu mücadeleyi yürütmeyeceğim" açıklamasında bulundu. Daha sonra Mutualite Salonu'nda partililere seslenen Sarkozy yenilginin bütün sorumluğunu üzerine aldı. Sarkozy, "Bu demokratik bir karardır, saygı duyulması gerekir" dedi ve rakibine gelecek 5 yıllık dönem için bol şans diledi. "Fransızlar seçimini yaptı. François Hollande artık Fransa'nın cumhurbaşkanı ve saygımızı hakediyor. Fransızlar arasında Fransız olmaya hazırlanıyorum. Benim hizmetlerim artık farklı şekilde olacak" diyerek, siyasetten çekileceğinin mesajını verdi. Hollande'yi arayıp tebrik ettiğini de söyleyen Sarkozy, devir teslim töreninin 14 Mayıs'ta olacağını belirtti. Alman Dışişleri Bakanı Gudio Westerwelle, Hollande'nin zaferini "tarihi" olarak niteledi ve ortak sorunları beraber aşacaklarını söyledi.

MEYDANLAR KONUŞTU

Meydanlar sabahın erken saatlerinden itibaren yarışın galibini Fransızlara söyler gibiydiler. Paris'in Fransız Devrimi'yle özdeşleşen ünlü Bastille Meydanı Hollande'ın kazanması durumunda zafer konuşmasını yapacağı yer olarak belirlenmişti. Kalabalığın doldurduğu meydan akşam saatlerinde zafer kutlamalarına sahne oldu. Hollande ise seçim bölgesinden yaptığı konuşmada, "Tüm Fransızların cumhurbaşkanı olacağım" dedi. Fransız sağının seçim başarılarını geleneksel olarak kutladığı Concorde Meydanı ise hemen hemen boştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya