Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kargaşa!

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aşırı sağcı Marinne Le Pen ve Macron ikinci tura kaldı. Fransa'da sokaklar karıştı.

Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kargaşa!

Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerin ilk turunda saat 20.00 sonuçlarına göre bağımsız parti adayı Emmanuel Macron ile radikal sağcı Ulusal Cephe Partisi başkanı Marine Le Pen yüzde 23 oy oranıyla önde gidiyor. Her iki adayın aynı oranda oy kazanması seçimlerde sürpriz oldu.


Seçimlerde diğer sürpriz ise Cumhuriyetçiler Partisinden François Fillon ile Sol Parti adayı Jean-Luc Melenchon yüzde 19 oy oranıyla üçüncülüğü paylaşması oldu. Dördüncü sırada bulunan Sosyalist Parti adayı Benoit Hamon ise yüzde 7 oy alabildi. Kesin sonuçların gece yarısı netleşmesi bekleniyor.

İlk turda ilk iki sırayı kazanan Macron ve Le Pen, 7 Mayıs'ta  düzenlenecek ikinci tur oylamada yarışacaklar.

İkinci turda kazanan aday, 14 Mayıs'a kadar Cumhurbaşkanı François  Hollande'dan görevi devralacak.


LE PEN PROTESTOSU

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk sonuçlarının gelmesinin ardından başkent Paris'te bir grup gösterici ikinci tura kalan aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin lideri Marine Le Pen'i protesto etti. 

Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kargaşa!
 

MÜSLÜMANLARA KARŞI TUTUMU

FN'in lideri seçilmeden önce 2010 yılında özellikle Müslümanlara karşı  sert bir çizgi benimsemiş olan, hatta Müslümanların cuma namazını cami dışında  kılmasını "Alman işgaline" benzeten Marine   Le Pen'in, Müslümanların "Fransız  toplumuyla uyumlu yaşayabileceği" fikrine evrildiği gözleniyor.

Ancak Le Pen'in geçmişteki "sokaklarda bile başörtüsünü yasaklayacağı"  yönündeki söylemleri, Müslümanlardan oy almasını güç kılıyor.

Marine Le Pen'in Müslümanlara karşı yaklaşımında son dönemde bir  yumuşama görülse de deneyimli gazeteci Alain Duhamel bir mülakatında, "FN halen  Müslümanlara dolaylı olarak saldırıyor." ifadelerini kullandı.

Antisemitik açıklamalarıyla zaman zaman gündeme gelen babasından  farklı olarak Le Pen'in, Yahudi cemaatinin liderleri ile de temas kurduğu ve  hatta belirli bir oranda Yahudi oy tabanı olduğu biliniyor.




 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya