Felakete son 1,5 derece

Oxford, Sibirya mağaralarında yaptığı yeni araştırmalara dayanarak küresel iklim raporu yayımladı.Raporda, yaşanması muhtemel 1.5 derecelik sıcaklık artışının neden olacağı büyük miktarlarda karbondioksit salınımının küresel ısınmayı hızlandıracağı ortaya

Felakete son 1,5 derece



Oxford, Sibirya mağaralarında yaptığı yeni araştırmalara dayanarak küresel iklim raporu yayımladı.

Raporda, yaşanması muhtemel 1.5 derecelik sıcaklık artışının neden olacağı büyük miktarlarda karbondioksit salınımının küresel ısınmayı hızlandıracağı ortaya koyuldu.

Sadece Sibirya’da yaşanacak sıcaklık değişimi yüzünden bin gigaton karbondioksit ve metan gazı salınımı olabileceğini belirten uzmanlar uyardı.

Raporda dünyada görevde olan tüm hükümetlerin sadece 2 derecelik bir artışla başa çıkabilecekleri vurgulandı. Birleşmiş Milletler’in çevre raporlarına göre ise 19. yüzyıldan bu yasa sıcaklık değerlerinde 0.7 derecelik bir artış yaşandı. Sibirya’da yürütülen araştırma sayesinde yaklaşık olarak 500 bin yılı kapsayan bulgulara ulaşan Oxford’lu araştırmacılar buzulların çözüleceğine dair yeterli delile sahip olduklarını belirtti. Araştırmayı yürüten uluslararası ekibin kaptanı Dr. Anton Vaks “Bu çözülme ekosistemi ve insan hayatını inanılmaz boyutlarda etkileyecek” dedi.

Yayınlanan raporda işin endişe verici tarafı Kuzey Buzul Denizi'nden neredeyse Baykal Gölü'ne kadar milyonlarca kilometre karelik alanın bataklıklardan oluşması gösterildi. Günümüzde dünyadaki petrol ve doğal gaz üretiminin yaklaşık yüzde 30'unun gerçekleştiği bölgede tüm yapılar buzun esnek olmayan mukavemet gücüne dayanıyor ve buza çakılmış kazıklar üzerinde duruyor. Buzların erimeye başlamasıyla tüm sondaj kuleleriyle yüzeydeki tesisler kısa sürede bataklıklara gömülmeye başlayacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler