Eski cumhurbaşkanı yargılanacak

Fransa'da nüfuzunu kötüye kullanma ve soruşturmanın gizliliğini ihlal etme suçlamasıyla dün gözaltına alındıktan sonra, bu sabaha karşı hakim karşısına çıkan eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin "yolsuzluk" ve "nüfuzunu kötüye kullanma" suçlarından yarg

Eski cumhurbaşkanı yargılanacak

Fransa'da nüfuzunu kötüye kullanma ve soruşturmanın gizliliğini ihlal etme suçlamasıyla dün gözaltına alındıktan sonra, bu sabaha karşı hakim karşısına çıkan eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin "yolsuzluk" ve "nüfuzunu kötüye kullanma" suçlarından yargılanmasına karar verildi.

Paris Yüksek Mahkemesi Mali Bürosu'nda hakim karşısına çıkan Sarkozy'nin "yolsuzluk" ve "nüfuzunu kötüye kullanma" suçlarından yargılanmasına karar verildi. Sarkozy'nin suçlu bulunması halinde, 10 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtiliyor.

Eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin "suçlu" bulunmasına kadar geçen 5 önemli tarih.

Fransa eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy 1 Temmuz Çarşamba günü Paris polisi mali suçlar ve yolsuzluklar ile ilgilenen birimi tarafından gözaltına alındı, bu gibi durumlarda polis, sağlıklı bir soruşturma yapabilmek için gözaltını 48 saate kadar uzatabiliyor. Eski bir cumhurbaşkanının gözaltına alınması Fransız 5. cumhuriyeti adaletinde bir "ilk" oluşturuyor.

19 Nisan 2013
Fransız adaletinin Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile ilk ilgilendiği tarih 19 Nisan 2013, bu tarihte eski cumhurbaşkanının 2007 senesinde yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Libya lideri Muammer Kaddafi'den gelen ve 50 milyon Euro olduğu iddia edilen gizli fonları kullandığından şüpheleniliyor. Nisan ayının içinde Paris cumhuriyet savcılığı konu ile ilgili bir soruşturma başlatıyor, soruşturma dosyasında "nüfuzunu kötüye kullanmak, sahtecilik, yolsuzluk, kara para aklamak" gibi suçlardan bahsediliyor.

7 Mart 2014
Yüksek tirajlı Le Monde gazetesinin, eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, içişleri Bakanı Brice Hortefeux ve Brice Hortefeux'den sonra içişleri bakanlığına getirilen Claude Gueant'ın telefonlarının "Kaddafi soruşturması" çerçevesinde dinlendikleri haberini verdiği tarih 7 Mart 2014, Brice Hortefeux ve Claude Gueant Sarkozy'ye "çok yakın" diye bilinen isimler.

Dinleme bantlarını inceleyen mali şube polisleri, eski cumhurbaşkanının adının karıştığı "Liliane Bettencour" ve "Bernard Tapis" ile ilgili iki ayrı dava soruşturmasının her etabından haberdar olduğunun farkına varıyorlar ve Nicolas Sarkozy'ye dosyalar ile ilgili bilgileri, eski cumhurbaşkanına yakınlığı ile tanınan Yargıtay yüksek hakimi Gilbert Azibert'den alan şahsi avukatı olan Thierry Herzog'un verdiğini öğreniyorlar, Savcıların asıl öğrenmek istedikleri, soruşturma dosyasındaki "gizli" bilgilere ulaşmaya çalışılmasından ziyade soruşturmanın gidişatına "yön vermeye" çalışılıp çalışılmadığı.

10 Mart 2014
Nicolas Sarkozy'nin siyasi rakipleri olan sosyalist hükümetin adalet Bakanı Christiane Taubira 10 Mart 2014 tarihinde "polisin yaptığı dinlemelerden haberi olmadığını" söylüyor. Adalet Bakanı bir müddet sonra "tarihleri karıştırdığını" söyleyerek dinlemelerden haberi olduğunu ima ediyor ve ilk söylediklerini yalanlamış oluyor. Bu tarihten sonra mali polisin yaptığı dinlemeler bir devlet sorunu oluyor ve Nicolas Sarkozy'nin partisi UMP, adalet Bakanı Christianne Taubira'nın istifasını istiyor ve olayın Nicolas Sarkozy'e hazırlanmış bir tuzak olduğunu açıklıyor. 

21 Mart 2014
21 Mart tarihinde, Nicolas Sarkozy, Le Figaro gazetesine yazdığı bir makalede yapılan dinlemeleri Doğu Alman gizli polisi "Stasi'nin" metoduna benzetiyor, hakkında yapılanları "organize hukuk cinayetleri" olarak nitelendiriyor.

30 Haziran 2014
30 Haziran tarihi Nicolas Sarkozy'nin şahsi avukatı Thierry Herzog, Yargıtay yüksek hakimleri Gilbert Azibert ve Patrick Sassoust'un gözaltına alındıkları tarih. Fransız adaleti, Nicolas Sarkozy ile ilgili dosyalara ulaşabilen Yargıtay yüksek hakimi Patrick Sassoust'un, soruşturma gizliliği olan bilgileri diğer Yargıtay yüksek hakimi Gilbert Azibert'e aktardığını, Sarkozy'nin avukatı Thierry Herzog'unda bu bilgileri Gilbert Azibert'ten alarak eski cumhurbaşkanına ulaştırdığını düşünüyor.

5. Cumhuriyet döneminde bir ilk olan eski bir cumhurbaşkanının gözaltına alınması muhalefet partisi tarafından bir skandal, bir darbe olarak nitelendirilirken hükümet "Fransa'da adalet tarafsız ve suçlu olduğu ispatlanıncaya kadar suçsuzluk karinesi geçerlidir" diyor.

Nicolas Sarkozy'nin bu yaz sonlarında faal siyasete tekrar dönüp önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olacağı tahmin ediliyordu, yaşanan bu olaydan sonra konu hakkında uzman kişiler artık Nicolas Sarkozy'nin tekrar siyasete dönmesinin çok zor olduğunu düşünüyorlar.

Muammer Kaddafi'yi Fransız gizli servislerinin bulup muhaliflerine teslim ettiği bilgileri dünyanın çeşitli medyalarında yer bulmuş ve "Kaddafi ile Sarkozy arasında yapılan gizli anlaşmaların ortaya çıkmaması için" Kaddafi'nin susturulduğu iddia edilmişti.

2012'de cumhurbaşkanlığı seçiminin Avrupa yeşiller partisi adayı ve eski bir cumhuriyet savcısı olan Eva Joly ise konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamalarda, Sarkozy'nin cumhurbaşkanlığı sırasında adalet zincirinin çeşitli kademelerine yapılan atamalarda atanan insanların hukuk birikimleri yerine Nicolas Sarkozy'ye olan yakınlık derecelerinin kriter alındığını iddia etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler