Esad’a 2014 planı

İbrahimi, Şam’da görüştüğü Esad’a Rusya ve ABD’nin ortak önerisini sundu. Plan, Esad’ın 2014’te çekilmesini öngörüyorBirleşmiş Milletler ve Arap Birliği’nin Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar İbrahimi, dün başkent Şam’ı ziyaret etti. İbrahimi’nin Şam’da görü

Esad’a 2014 planı

İbrahimi, Şam’da görüştüğü Esad’a Rusya ve ABD’nin ortak önerisini sundu. Plan, Esad’ın 2014’te çekilmesini öngörüyor

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği’nin Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar İbrahimi, dün başkent Şam’ı ziyaret etti. İbrahimi’nin Şam’da görüştüğü Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a Rusya ve ABD’nin üzerinde uzlaştığı bir çözüm formülünü sunduğu öne sürüldü.
 
Söz konusu plan muhalefet ve rejimin bakanlık koltuklarını paylaştığı bir geçiş hükümetinin kurulmasını öngörüyor. Plan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a da 2014 yılına kadar iktidarda kalma şansı tanıyor. Esad görev süresinin dolmasının ardından çekilip görevini tümüyle kurulmuş olan geçici hükümete devrediyor. El Cezire Televizyonu, İbrahimi’ye yakın kaynakların Esad’ın bu planı kabul etmesine fazla ihtimal vermediğini iddia etti. Esad’ın iktidarı bırakmaya hazır olduğunu ancak 2014 yılındaki seçimde yeniden aday olmayı planladığı söyleniyor. 
 
CEVABI BİLİNMİYOR 
 
Öte yandan Esad’la görüşen İbrahimi planın kabul edilip edilmediğine ilişkin bir açıklamada bulunmadı. İbrahimi “Suriye rejimi ve muhalefeti, her iki tarafa da yarar sağlayacak ortak bir çözüm üretmeli. Esad’a Suriye’deki gelişmelerden duyduğumuz endişeyi dile getirdim” diye konuştu. Rusya: Patriot İran’a karşıysa riskli olur 
 
KİMYASL SUÇLAMA 
 
Suriye muhalefeti Esad rejimini Humus çevresindeki saldırılarında kimyasal gaz kullanmakla suçladı. İddiaya göre Humus çevresindeki saldırılarda 6 kişi hayatını kaybetti. Bu arada, muhalif Özgür Suriye Ordusu Hama’nın doğusundaki Ma’ana Beldesi yakınlarında Rus yapımı Mig savaş uçağını düşürdüğünü duyurdu.
 
RUSYA'DAN PATRIOT UYARISI 
 
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Patriot füzeleri ile ilgili yaptığı açıklamada Türkiye’nin egemenlik haklarına saygı duyduklarını belirterek, “Ancak, bir bölgeye ne kadar çok askeri yığınak yaparsanız, onun bir gün kullanılma riski de o kadar yüksek olur. Suriye’den gelen saldırılarla ilgili olsa idi, farklı konuşlanması gerekirdi. İran tehdidine karşı kurulan radar sisteminin güvenliğine yönelik olabileceğini söylüyorlar. Eğer böyle ise, bu çok daha riskli olur” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya