Enflasyonla mücadele eden ülkeden garip önlem: Zam yapmak yasak

Avrupa'da giderek artan enflasyonla mücadele kapsamında Belarus'tan dikkat çeken bir hamle geldi. Hükümet, tüketici fiyatlarındaki artışa önlem olarak ülke genelinde zam yapılmasını yasakladı.

Enflasyonla mücadele eden ülkeden garip önlem: Zam yapmak yasak

Koronavirüs salgını ve Ukrayna savaşı, dünyanın pek çok yerinde enflasyonu tırmandırdı. Tüketici fiyatlarının hızla arttığı Avrupa ülkelerinden Belarus'ta enflasyonla mücadeleye karşı keskin önlemler alınıyor.

Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko, başkent Minsk’te ekonomik konularla ilgili gerçekleştirilen toplantının ardından yaptığı açıklamada, ülke genelinde fiyatlara zam yapmanın yasaklandığını duyurdu. Ülkede adil fiyatlandırmayı sağlamak için yapılan kontrol ve eylemlerin eksik olduğunu belirten Lukashenko, sert eleştirilerde bulundu.

" YARIN DEĞİL BUGÜNDEN İTİBAREN YASAK"
Zam yasağının detaylarını açıklayan Lukaşenko, “6 Ekim’den itibaren fiyatlara zam yapılması yasaktır. Yasak! Yarından itibaren değil, bugünden itibaren. Gün içinde fiyatları şişirmesinler diye. Dolayısıyla bugünden itibaren fiyat artışları yasaktır” ifadelerini kullandı.

Bazı emtialar için istisnalar olabileceğini kaydeden Alexander Lukaşenko, bu tür kararları almaya yetkili olacak kişileri de belirledi. Lukaşenko, “Bu tür kararlar, Antitröst Düzenleme ve Ticaret Bakanı, Valiler ve Minsk Belediye Başkanı tarafından alınabilir. Onların izni olmadan hiçbir fiyat bugünkü seviyesinin üzerine çıkamaz” şeklinde emir verdi.

Belaruslu lider kararın nedenini, “Çünkü fiyatlar bir noktada aşırı yükseldi. Bugün hâlâ fahiş seviyede ve yükselmeye devam ediyor” sözleri ile açıkladı.

PİYASADAN AYRILMAYA ÇALIŞACAKLARA NET UYARI
Olası bir piyasadan ayrılma ya da kapanma girişimine karşı da işletmeleri uyaran Belarus lideri, “Herhangi bir mağazanın veya tesisin piyasadan ayrılmasından veya kapanmasından sorumlu tutulacaksınız” dedi. Lukaşenko, söz konusu talimatları ihlal eden, ihlallere katkıda bulunan veya dikkate almayanlar hakkında kararın savcılar ve Devlet Kontrol Komitesi tarafından verileceğini vurguladı.

Son olarak Başbakan Yardımcısı Nikolai Snopkov’a talimat veren Lukaşenko, Snopkov’a “Fiyatları düşürmenin yollarını bulsan iyi olur” dedi.

YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜZDE 19
Ağustos ayı enflasyonunun yüzde 17,9 olduğu Belarus'ta, yıl sonu enflasyonun yüzde 19'a ulaşacağı tahmin ediliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya