En fazla yolsuzluğun yapıldığı ülkeler

Dünyanın en az yolsuzluk yapılan ülkesi Danimarka oldu. Danimarka'yı Finlandiya ve Yeni Zelanda takip etti. Geçtiğimiz yıl 61. sırada yer alan Türkiye ise; bu yıl aldığı 49 puanla 7 basamak yükselerek dünyada yolsuzluğun en az olduğu 54. ülke oldu. Ulusla

En fazla yolsuzluğun yapıldığı ülkeler
Dünyanın en az yolsuzluk yapılan ülkesi Danimarka oldu. Danimarka'yı Finlandiya ve Yeni Zelanda takip etti. Geçtiğimiz yıl 61. sırada yer alan Türkiye ise; bu yıl aldığı 49 puanla 7 basamak yükselerek dünyada yolsuzluğun en az olduğu 54. ülke oldu.
 
Uluslararası Şeffaflık Örgütü , 2012 Yolsuzluk Algılama Barometresi'ni Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlediği toplantıyla açıkladı. 176 ülkenin değerlendirildiği barometrede yüz üzerinden 90 puan alan Danimarka, dünyada yolsuzluğun en az olduğu ülke oldu. Danimarka ile aynı puanı alan Finlandiya listenin ikinci sırasında yer alırken 88 puanla İsveç dördüncü 85 puan alan Norveç ise yedinci sırada yer aldı.
 
Yolsuzluk Algılama Barometresi'ne göre; 2012 yılında dünyada yolsuzluğun en fazla olduğu ülke Somali. Son yıllarda sık sık; açlık, kuraklık ve iç savaş haberleriyle gündeme gelen Somali 100 üzerinden 8 puan alan Kuzey Kore ve Afganistan ile birlikte barometrenin en altında yer aldı.
 
KRİZ YOLSUZLUĞU ARTIRIYOR; DENETİM ŞART
 
Dünyada yolsuzluğun az olduğu ülkelerde halkın bilgi sistemlerine rahatça ulaşabildiğinin vurgulandığı raporda bu ülkelerde kamu kuruluşlarının da güçlü bir denetime tabi tutuldukları ifade edildi. Raporda ayrıca yolsuzluğun hala dünya ekonomisi için en önemli sorunlardan biri olduğu ve 176 ülkeden üçte ikisinin 50'nin altında puan alarak yolsuzluk konusunda sınıfta kaldığı belirtiliyor.
 
Şimdilerde ciddi bir mali krizle mücadele den Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin durumu da raporda detaylı bir şekilde inceleniyor. "2012 yılında yolsuzluk konusunda düşük performans gösteren ülkeler arasında ciddi bir mali krizle mücadele eden Euro Bölgesi ülkeleri de yer alıyor." denilen raporda Euro Bölgesi üyelerinin yaşadıkları mali kriz dolayısıyla yolsuzlukla mücadeleye gerektiği kadar odaklanamadıkları belirtiliyor.
 
Barometrenin yayınlanmasının akabinde bir açıklama yapan Dünya Şeffaflık Örgütü Başkanı Huguette Labelle, "Hükümetlerin harekete geçmelerini ve yetkiyi kötüye kullanma olaylarına karşı çok daha sert önlemler almalarını bekliyoruz." dedi.
 
YOLSUZLUĞUN EN AZ OLDUĞU ÜLKELER / PUAN
 
1. Danimarka 90
1. Finlandiya 90
1. Yeni Zelanda 90
4. İsveç 88
5. Singapur 87
6. İsviçre 86
7. Avustralya 85
7. Norveç 85
9. Kanada 84
9. Hollanda 84
 
YOLSUZLUĞUN EN ÇOK OLDUĞU ÜLKELER
 
165. Haiti 19
165. Venezuela 19
169. Irak 18
170. Türkmenistan 17
170. Özbekistan 17
172. Myanmar 15
173. Sudan 13
174. Afganistan 8
174. Kuzey Kore 8
174. Somali 8

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler